21 °C Budapest

Szabadságra mennél? Riogatás, hogy kevesebb pénzt kapsz

Pénzcentrum
2013. február 4. 16:37

Futótűzként terjedt el a múlt hétvégén a hír, hogy a kevesebb munkanapot tartalmazó hónapokban alacsonyabb, a hosszabbakban pedig magasabb lehet a megállapított munkabér, ha szabadságra megy a dolgozó. Legalábbis így számolt a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete (MAKSZOE). Angyal József okleveles adószakértő szerint viszont tévesek az egyesület közleménye nyomán a sajtóban megjelent számítások.

Szabadság esetén havonta eltérő lesz a fizetendő bér a januártól meghatározott távolléti díj számítási szabályok, valamint az egy munkaóra díjának kiszámítására meghatározott kötelező osztószám miatt - áll az egyesület MTI OS közleményében. A MAKSZOE szerint ebből adódóan egyes hónapokban magasabb, másokban - például februárban - pedig alacsonyabb lesz a bér, mint amennyit a felek megállapodása kikötött. Az egyesület úgy számolt, hogy 100 ezer forintban meghatározott munkabér esetén januárban 105 747, februárban 91 954, márciusban pedig 96 552 forint kellene, hogy legyen a tényleges bruttó havi bér. Az OS-közleményből csak az derült ki, hogy az adótanácsadók a munka törvénykönyvébe újonnan bekerült 174-es osztószámot okolják a kilengésekért.

Mi is az a 174-es osztó?

A munka törvénykönyvének 149. paragrafusa szól arról, hogy havi bér esetén hogyan kell kiszámolni a távolléti díjat, ami egyebek között szabadság, betegszabadság esetén megilleti a dolgozót. A rendelkezés kimondja, hogy az egy órára járó távolléti díj meghatározásakor a 136. § 3. bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni, amely szerint havi alapbér esetén az egy órára járó alapbér meghatározása során a havi alapbér összegét osztani kell általános teljes napi munkaidő esetén 174 órával, általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidő esetén a 174 óra időarányos részével.

Ha ezt a szabályt alkalmazzuk, akkor bruttó 100 ezer forintos munkabér esetén egy munkaórára 100 ezer forint osztva 174-gyel, azaz 574,7 forint bér jut, ami nyolcórás munkaviszonnyal számolva 4 598 forint egy napra. Öt szabadságnapra így összesen 22 988 forint a távolléti díj összege. A MAKSZOE közleményében szereplő összegek úgy jönnek ki, ha a munkában töltött napokra is ugyanezzel a számítási módszerrel, vagyis órabérre vetítve határozzuk meg a bért. Vagyis például januárban az öt szabadságnapon felül munkával töltött 17 napra, valamint az egy fizetett ünnepnapra összesen 18-szor 4 598, összesen 82 764 forint bér jutna. Így jönne ki januárban több mint 5 ezer forinttal magasabb bruttó bér.

Angyal József okleveles adószakértő szerint viszont tévedés, hogy a fix havi béres munkavállalók esetében a munkában töltött napokra is távolléti díjjal kellene számolni. Az ezekre a napokra jutó munkabér kiszámításának egyik módja lehet az, ha a havi alapbér összegét elosztjuk az adott havi munkanapok számával, és a hányadost megszorozzuk a ténylegesen munkában töltött napok számával. Tehát januárban a 17 munkában töltött napra, illetve az egy fizetett ünnepnapra jutó bért úgy kell kiszámítani, hogy a bruttó 100 ezer forintot el kell osztani a januári összesen 23 munkanappal, ami 4 347,8 forint, majd ezt meg kell szorozni 18-cal, így összesen 78 260 forintot kapunk. Ehhez hozzá kell adni az öt szabadságnapra eső 22 988 forintot, s így összesen 101 248 forintot kapunk, ami már jóval kisebb eltérést mutat a 100 ezer forinthoz képest.

Ezzel a módszerrel számolva is jelentős a különbség februárban, de jóval kisebb, mint amennyi a MAKSZOE közleményében szerepel. Ebben a hónapban ugyanis csak 20 munkanap van. Ha ebből 5 szabadságnap van, akkor a 15 napra jutó bér úgy jön ki, hogy 100 ezer forintot osztani kell hússzal, ami 5 ezer forint, és azt meg kell szorozni 15-tel, így kijön 75 ezer forint. Ehhez hozzá kell adni a szabadságnapokra járó 22 988 forintot, ami összesen 97 988 forint. Vagyis alig több mint 2 ezer forint a különbség, szemben az adótanácsadók egyesülete számításai szerinti 8 ezerrel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az adószakértő szerint azonban a fix havi béres munkavállalók esetében, akiknek nem függ a fizetésük attól, hogy az adott hónapban mennyit dolgoznak, ez a kisebb mértékű eltérés is kiküszöbölhető. Esetükben nem kell órára meghatározni a távolléti díjat. Véleménye szerint a fix havibéres munkavállalóknál a törvény 149. § 1. bekezdés c pontját kellene alkalmazni, amely kimondja, hogy a "havi távolléti díj megegyezik az alapbérrel".

Ezt a pontot sokan úgy értelmezik, hogy akkor lehet alkalmazni, ha a munkavállaló egész hónapban távol van. Angyal József szerint viszont ez téves jogértelmezés, mivel a törvény ezen szakasza nem a távollét mennyiségére, hanem a távolléti díj mennyiségegységére (órára, napra, hónapra) vonatkozik. Az adószakértő érvelése szerint a fix havi bérért foglalkoztatott munkavállalók nagy többségénél nem kellene órabérrel számolni a távolléti díjat, hanem a havi távolléti díj egysége a havi alapbér.

Angyal József úgy véli, hogy havibéres munkavállalóknál csak egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén kell az órára jutó távolléti díjat alkalmazni, és az alapján kell meghatározni a munkavállaló munkabérét is. Ilyen például, ha a munkavállaló hétfőn 9, keddtől csütörtökig 8, pénteken pedig 7 órát dolgozik.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?