1 °C Budapest

Végleges: ennyi lesz 2013-ban a minimálbér

Pénzcentrum
2012. december 19. 15:31

A minimálbér jövőre az idei 93 000 forintról 98 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik. Az erről szóló megállapodást ma írta alá a kormány szakszervezeti és munkáltatói érdekképviseleti vezetőkkel.

Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, hosszas huzavona után múlt hét kedden állapodott meg a kormány - Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében - a szakszervezetekkel és a munkáltatói érdekképviseletekkel a jővő évi minimálbér, illetve a garantált bérminimum összegéről. A megállapodást ma szentesítették aláírásukkal a felek. Eszerint a minimálbér összege 5,4 százalékkal 98 ezer forintra, a garantált bérminimum összege pedig 5,6 százalékkal 114 ezer forintra nő.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog, középen Gaskó István, a Liga elnöke  Fotó: MTI Máthé Zoltán

A megállapodás ára, hogy 11 ágazatban, összességében több mint 10 milliárd forintos állami támogatást kapnak 2013 első félévében a munkáltatók a kötelező minimálbér-emelés végrehajtásához. 

A támogatással érintett ágazatokról ITT OLVASHATSZ! Ez az ára a jövő évi minimálbér-emelésnek

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerdán a Parlamentben rendezett ünnepélyes aláírás előtt kiemelte: az egyeztetés rendkívül konstruktív, szakmai volt, és nagy értéke, hogy mindhárom oldal tárgyalóasztalhoz ült, továbbá annak ellenére létrejött a megállapodás, hogy a kormány rendeletben is megállapíthatná a minimálbért és a garantált bérminimumot.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke hangsúlyozta: a minimálbér és a garantált bérminimum kérdésében nagy "adósságuk" volt a vállalkozóknak a munkavállalók felé, hiszen 2007 óta nem nőtt a minimálbér reálértéke. A megállapodást biztató kezdetnek és eredményesnek nevezte.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint joggal állítható, hogy 2013 egy jól kezdődő év lesz, hiszen január 1-jével a bérek nőnek, a rezsiköltségek viszont csökkennek. A kormányfő szerint "jó reményeink vannak arra nézve", hogy a jövő évi büdzsében rögzített gazdaságpolitikával ismét lesz Magyarországon gazdasági növekedés, sőt "egy tartós gazdasági növekedési szakasz első évét láthatjuk majd 2013-ban".

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?