8 °C Budapest

Erre vár ma több százezer magyar! Te is jól járhatsz

Pénzcentrum
2012. december 11. 05:26

Utolsó fordulójához érkezhet ma a munkáltatók és a szakszervezetek közötti bértárgyalás. Az előzetes várakozások szerint kétséges a megegyezés a munkáltatók és a szakszervezetek között a jövő évi minimálbérről, nem kizárt, hogy a végső szót Orbán Viktor miniszterelnök mondja ki. A döntés nemcsak a becslések szerint nagyjából 300 ezer, ténylegesen minimálbéren bejelentett munkavállaló számára létfontosságú, hanem jelentősen befolyásolja egyes béren kívüli juttatások értékhatárát, s érinti egyebek között a táppénzen lévőket, a gyermekgondozási díjban részesülőket, a volt szolgálati nyugdíjasokat.

GYORSHÍR! Megállapodtak a munkáltatók és a szakszervezetek: 98 ezer forint lesz a minimálbér és 114 ezer forint a garantált bérminimum 2013-ban.

KATTINTS! Ez az ára a jövő évi minimálbér-emelésnek

Több százezer, sőt akár egymillió munkavállaló helyzetét is befolyásolja, hogy mekkora lesz jövőre a minimálbér összege. Tavaly összesen 448 ezer magánszemély tüntetett fel egész évre vonatkozóan a minimálbér alatti munkabért az adójóváírásnál megjelölt jogosultsági hónapok alapján. Közülük 420 ezer fő mutatott ki az adóbevallásában 12 hónap alatt megszerzett, a minimálbért nem meghaladó összegű bérjövedelmet - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

A ténylegesen minimálbéren foglalkoztatottak száma ennél alacsonyabb lehet, nagyjából 300 ezerre becsülhető. Az egész évben minimálbért vagy az alatti jövedelmet szerzők táborát gyarapítják a részmunkaidősök is, akik csak a csökkentett munkaidő miatt vallanak be alacsonyabb jövedelmet - ecsetelte a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke.

Közvetve további százezreket érint, hogy mekkora lesz jövőre a minimálbér. Először is, számos, kedvezményesen adózó béren kívüli juttatás maximumösszege is a minimálbérhez igazodik. Legfeljebb a legkisebb bér összegéig lehet béren kívüli juttatásként üdülési szolgáltatást nyújtani a munkavállalóknak, illetve közeli hozzátartozójának, a szakmai gyakorlaton lévő tanulónak, saját nyugdíjasnak a munkáltató tulajdonában, vagyonkezelésében lévő (saját) üdülőben. Tanulónként legfeljebb a minimálbér 30 százalékának megfelelő összegben lehet béren kívüli juttatásként iskolakezdési támogatást adni. Legfeljebb a minimálbér két és félszereséig vállalhatja át a munkáltató az általa elrendelt iskolarendszerű képzés költségeit. Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba fizetett hozzájárulás, illetve a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe fizetett hozzájárulás legfeljebb a minimálbér 50 százaléka lehet. Önkéntes kölcsönös egészségpénztárba fizetett hozzájárulás legfeljebb a minimálbér 30 százalékáig adható béren kívüli juttatásként.

A minimálbér összege befolyásolja a maximálisan adható táppénz összegét is. Alapesetben a táppénz a napi átlagkereset 60 százaléka lehet, kivéve, ha valakinek nincs kétéves folyamatos munkaviszonya, mert akkor csak az 50 százalék jár. A juttatásnak azonban felső plafonja is van: nem haladhatja meg a minimálbér kétszerese harmincad részének megfelelő összeget. Az idei bruttó 93 ezer forintos minimálbér alapulvételével legfeljebb bruttó 6200 forint lehet a napi összeg.

Nem mindegy a minimálbér összege a gyermekgondozási díjban (gyed) részesülő, magasabb keresetűek számára sem. A gyed maximuma a mindenkori legkisebb bérhez igazodik: legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka lehet.

Orbán mondta ki a végső szót

A korábban megjelent hírek szerint nagy volt az esélye annak, hogy nem sikerül megállapodniuk a munkáltatóknak és a szakszervezeteknek a legkisebb munkabér összegéről. Mint azt múlt pénteken megírtuk, a munkavállalók azt szerették volna elérni, hogy legalább a 2013. évi költségvetés tervezésekor várt 5,2 százalékos infláció mértékével emelkedjen jövőre a minimálbér, vagyis a jelenleg bruttó 93 ezer forintos legkisebb bér 98 ezer, a 108 ezer forintos garantált bérminimum pedig 113 500-114 000 forintra növekedjen.

A munkáltatók azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben legfeljebb 2,5 százalékos általános növelést tudnának tolerálni. Köztes megoldásként az is felvetődött a tárgyalásokon, hogy egyes ágazatokban, amelyekben problémát okoz a minimálbér-emelés - kereskedelem, könnyűipar, mezőgazdaság - fél évvel elhalasztanák a legkisebb bér felemelését. A növelés nem visszamenőleges lenne, vagyis az érintett ágazatokban dolgozók csak a felét kapnák meg.

Utóbbi megoldást az MSZOSZ nem tudta elfogadni kompromisszumként, az ugyanis a minimálbér-emelésben érintett munkavállalóknak az egyharmadát hátrányba hozná, ráadásul éppen azokban az ágazatokban, amelyekben a legkisebb a munkavállalók legális jövedelme - mutatott rá Pataky Péter.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum.hu információi szerint a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésén Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. Korábbi hírek szerint a kormány a szakszervezetek által kompromisszumként javasolt 5,2 százalékos minimálbér-, illetve garantált bérminimum-emelés felé hajlott. A végső megállapodás ezeket az információkat támasztotta alá.

KATTINTS! Ez az ára a jövő évi minimálbér-emelésnek

Az adóteher-csökkentés lett volna a problémamegoldás kulcsa

A legalacsonyabb keresetek adóterhelésének csökkentésével lehetett volna elérni, hogy a munkáltatók és a munkavállalók is jól járjanak - vetette fel október elején a Pénzcentrum.hu. Amennyiben a kormány engedett volna az egykulcsos adórendszerből, és a minimálbér összegéig nagyjából 12 százalékos adót vezetett volna be, akkor nem kellene tovább növelni a bruttó minimálbért, illetve a garantált bérminimumot, mert anélkül is havonta 4, illetve 5 ezer forinttal több maradna belőle a dolgozók zsebében, ráadásul a reálértékük is növekedne. Miután minden felmérés azt mutatja, hogy az alacsonyabb jövedelműek teljes egészében elköltik a keresetüket, sőt, a kiadásaikat nagymértékben csak hitelekből tudják fedezni, az esetükben realizált béremelkedés révén elérhető lenne a hőn áhított fogyasztásnövekedés is.

Az alacsony jövedelműek adójának csökkentését szorgalmazta az Európai Bizottság is egy augusztus végi keltezésű, európai uniós szakértői levél tanúsága szerint. A levél adózással foglalkozó fejezete felhívja a figyelmet arra, hogy az egykulcsos adó bevezetésével a minimálbéren foglalkoztatott, gyermektelen munkások adóterhe 4,8 százalékról 16 százalékra emelkedett, míg az általános adóteher a járulékokkal együtt 38,8 százalékról 48,8 százalékra nőtt, ami az egyik legmagasabb az EU-ban. 

A legalacsonyabb keresetek kedvezőbb adózásával szemben ellenérvként szokott elhangozni , hogy az tovább növelné a minimálbérre bejelentett munkavállalók számát, akik a feltételezések szerint jelentős összegeket kapnak még amellett zsebbe a munkáltatójuktól. Nem támasztja alá ezt az érvet az a tény, hogy tavaly alig csökkent az egész évben minimálbért vagy az alatti jövedelmet kimutatók száma. Mint a bevezetőben is említettük, 2011-re (az egykulcsos adó bevezetésének éve) 448 ezer magánszemély tüntetett fel egész évre vonatkozóan a minimálbér alatti munkabért az adójóváírásnál megjelölt jogosultsági hónapok alapján. Egy évvel korábban ez a szám 460 ezer volt.

Arról pedig szó sincs, hogy 1 millió minimálbéren foglalkoztatott munkavállaló országa lennénk, mint ahogy az több fórumon is elhangzott már a minimálbér kedvezőbb adóztatásával szembeni ellenérvként. A félreértés abból adódhat, hogy az adóbevallások szerint valóban meghaladja az egymilliót azoknak a magánszemélyeknek a száma, akik az éves szintű minimálbér összegének megfelelő vagy annál alacsonyabb összevont jövedelmet vallanak be; az elmúlt évben összesen 1 millió 457 ezren voltak, ami 199 ezerrel több az egy évvel korábban tapasztaltnál - tájékoztatta lapunkat az adóhivatal.

A minimálbérnek megfelelő vagy annál kisebb bérjövedelmet 1 millió 218 ezren szereztek. Kétharmaduk azonban nem állt egész évben munkaviszonyban.

SZÁMOLD KI a Pénzcentrum.hu kalkulátorával, mennyi marad jövőre a fizetésedből:Mennyi lesz a fizetésed jövőre? Most megtudhatod!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem