Ez az ára a jövő évi minimálbér-emelésnek

Pénzcentrum
2012. december 11. 19:27

Tizenegy ágazatban, összességében több mint 10 milliárd forintos állami támogatást kapnak 2013 első félévében a munkáltatók a kötelező minimálbér-emelés végrehajtásához. Jövőre 98 ezer forintra emelkedik a minimálbér az idei 93 ezerről, a garantált bérminimum összege pedig 108 ezer helyett 114 ezer forint lesz - ebben állapodtak meg ma délutáni ülésükön a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek. A kihirdetés előtt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak (NGTT) is tárgyalnia kell az egyezségről. A minimálbér fölötti jövedelmek emelésére vonatkozóan azonban nincs általános bérajánlás.

A miniszterelnök közreműködésével hosszas huzavona után sikerült megegyezniük a munkáltatóknak és a szakszervezeteknek a 2013. évi minimálbérről és a garantált bérminimumról. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén megkötött megállapodás szerint jövőre 98 ezer forintra emelkedik a minimálbér, és 114 ezer forint lesz a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörökben kötelező garantált bérminimum - tudta meg a Pénzcentrum.hu Pataky Pétertől, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnökétől, valamint Dávid Ferenctől, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkárától. Az emelés a kerekítés miatt valamelyest meghaladja a kormány által a jövő évre várt 5,2 százalékos infláció mértékét, a minimálbérnél 5,38, a garantált bérminimumnál pedig 5,56 százalékos.

A VKF-ülésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. Az érdekképviseleti vezetők elmondása szerint a miniszterelnök elismerte: az egykulcsos adórendszerre való áttéréssel drasztikusan beavatkozott a kormány a bérpolitikába. Az adójóváírás eltörlése miatt az idei évben 19 százalékkal kellett megemelni a bruttó minimálbért, s 15 százalékkal a garantált bérminimumot ahhoz, hogy ne csökkenjen az érintett munkavállalók nettó bére. Az ebből való át- és kimenetek is beavatkozást igényelnek - fogalmazott a kormányfő.

Ezért a megállapodás értelmében 11 ágazatban támogatást kapnak a munkáltatók 2013 első félévében a minimálbér-emelés végrehajtásához - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Dávid Ferenc.

A TEÁOR-szám szerint kedvezményezett ágazatok a következők:

- Élelmiszergyártás
- Textilgyártás
- Ruházati termékgyártás
- Bőr-, bőrtermék-, lábbeli-gyártás
- Fafeldolgozás
- Bútorgyártás
- Épületek építése
- Speciális szaképítés
- Kiskereskedelem
- Szálláshely-szolgáltatás
- Vendéglátás

A minimálbér-, illetve a garantált bérminimum-emelés összesen 619 ezer munkavállalót érint, ennek a 41 százaléka, 256 ezer ember dolgozik a kedvezményezett 11 ágazat valamelyikében. Egyelőre még nem dőlt el, hogy milyen formában jutnak hozzá a támogatáshoz a munkáltatók. Az érdekképviseletek azt tartanák a leginkább célravezetőnek, ha - az idei elvárt béremelés végrehajtásához kapcsolódó bérkompenzációhoz hasonlóan - a szociális hozzájárulási adóból vissza tudnák tartani az állami támogatás összegét. Nem zárkóznak el attól a megoldástól sem, hogy a havi munkáltatói adatszolgáltatás alapján utólag kapják meg a jövő évi minimálbér-emelés végrehajtásához kapcsolódó támogatást, azt a megoldást viszont határozottan elutasítják, hogy pályázatos úton juthassanak hozzá az érintett munkáltatók - mondta el Dávid Ferenc.

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta, a munkáltatók eredetileg azt szerették volna elérni, hogy vagy egységesen 2,5 százalékkal növekedjen a minimálbér jövőre, vagy a legnehezebb helyzetben lévő ágazatokban (lásd felsorolás) csak 2013. július elsejétől kelljen végrehajtani az emelést. Dávid Ferenc nagyon fontosnak tartja - különösen a mai magyarországi túlfűtött politikai helyzetben -, hogy létrejött a megállapodás.

A szakszervezetek is lejjebb adtak az eredeti igényeikből. Az MSZOSZ korábban bruttó 100 ezer, a Munkástanácsok Szövetsége pedig 105 ezer forintos minimálbért szorgalmazott. Pataky Péter érdeklődésünkre elmondta: sikerként kell értékelni, hogy a szakszervezetek elérték, a várható inffláció mértékét valamelyest meghaladó ütemben emelkedjenek a legkisebb bérek. Hozzátette ugyanakkor, hogy a megállapodásban rögzített összegek még mindig messze alatta vannak a létminimumnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyelőre kérdéses, hogy a minimálbér-emelés maga után vonja-e az azt meghaladó jövedelmek növelését. Az egyéb jövedelmi kategóriákban ajánlott béremelés mértékéről nem született megállapodás. A szakszervezetek általános érvényű, inflációkövető béremelést szorgalmaznak, a szakszervezetek azonban ezt nem támogatták az egyeztetéseken - tudtuk meg Pataky Pétertől.

A minimálbéren foglalkoztatottak mellett még több százezer, egyéb kifizetésben - táppénzben, gyedben, szolgálati nyugdíjban, béren kívüli juttatásban - részesülőt érint, hogy mekkora lesz a legkisebb kereset összege jövőre.

OLVASD EL erről szóló írásunkat: Erre vár ma több százezer magyar! Te is jól járhatsz

Az idén júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyve szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegét és hatályát a kormány állapítja meg. A kihirdetés előtt azonban konzultálnia kell a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) résztvevőivel.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm