17 °C Budapest

Átverős éttermek: ezért adnak pincérblokkot számla helyett

Pénzcentrum
2012. augusztus 7. 11:02

Nem bír egyedül az adóhatóság a költségvetést megkárosító árusokkal, az állampolgárok segítségét kéri. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tapasztalatai és a közérdekű bejelentések szerint a sült halról, jégkrémről, sörről szinte soha nem kapnak számlát, nyugtát a vásárlók, az éttermi fogyasztásokról pedig sokszor tollal írt vagy számítógéppel előállított úgynevezett "pincérblokkot" adnak az árusok, amit a hozzá nem értő szem szabályosnak vél. A Pénzcentrum.hu kérésére az ellenőrzésekről készített statisztika azt mutatja, hogy az első félévben romlott a nyugta-, számlaadási fegyelem, minden ötödik ellenőrzés mulasztást tárt fel.

Fokozott ellenőrzési tevékenységet folytat a NAV annak érdekében, hogy valamennyi vállalkozás eleget tegyen adófizetési kötelezettségének; kimondottan igaz ez a nyári időszakra - tájékoztatott az adóhatóság. Ugyanakkor nem állhat minden vendéglátóhely, lángosos vagy piaci árus mellett egy revizor, ezért feltétlenül szükség van társadalmi összefogásra. Ennek legegyszerűbb módja, ha mindenki kér nyugtát a vásárlásról, egyebek között a fagyizásról, vízibicikli-bérlésről, dinnyevásárlásról.

Fontos, hogy minden vevő legyen tudatában annak, hogy az eladó köteles nyugtát, számlát adni. Az adóhatóság felhívja a figyelmet arra, hogy a bizonylatadás nem járhat újabb anyagi teherrel a vásárlónak, vagyis nem lehet valamit aszerint eltérő áron értékesíteni, hogy valaki kér-e róla számlát vagy sem.

Közérdekű bejelentésekből, adóhatósági ellenőrzésekből levont tapasztalatok szerint a sült halról, jégkrémről, sörről elvétve kapnak nyugtát a vásárlók, az éttermi fogyasztásról pedig sokszor csak tollal írt vagy számítógéppel előállított úgynevezett "pincérblokkot" adnak, amit a hozzá nem értő szem szabályosnak vél. A szabálytalanul kiállított nyugták legfőbb következménye, hogy az érintett vállalkozások nem teljesítik adófizetési kötelezettségüket, ezáltal megrövidítik a költségvetést.

Az adóhatóság arra kéri az állampolgárokat, hogy ha azt tapasztalják, nem kapnak megfelelő nyugtát, akkor azt kérjék az eladótól. A hivatal nem buzdít direktben arra, hogy az állampolgárok úgymond jelentsék fel a mulasztó vállalkozásokat, hanem így fogalmaz: "a NAV az e témában tett jelzéseket továbbra is fogadja, és kivizsgálja".

Sok esetben nehezen lehet megkülönböztetni egymástól a szabályosan kiállított nyugtát, illetve a csak nyugtának látszó dokumentumot, pláne az egyszeri vásárlóknak. Utóbbi ugyanúgy nem felel meg az adózási szabályoknak, mintha az eladó egyáltalán nem adott volna nyugtát. Az adóhatóság közzétett két bizonylatmásolatot, amelyek közül az első egy szabályosan kiállított nyugta, a második viszont csak álca.

Nagyításért KATTINTS a képre!

Az AP szám a pénztárgépek egyedi azonosító száma. Ez minden pénztárgép esetén más, nem lehet két megegyező AP szám. A 9 jegyű szám első 3 számjegye a pénztárgép típus azonosítója, a többi 6 számjegy pedig a kassza egyedi azonosítója.

Mit mutatnak a számok?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum.hu kérésére statisztikát készített a NAV a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítésére irányuló ellenőrzésekről. A kimutatás szerint 2012. I. félévében összesen 33 102 vizsgálatot végzett az adóhatóság, amelyek összesen 24 690 adóalanyt érintettek. Az ellenőrzések 20,5 százaléka zárult megállapítással. Összesen 666 millió forint mulasztási bírságot szabott ki az adóhatóság, melynek a 80 százaléka jogerős.

Az adóhivatal 2011. I. félévében jóval kevesebb, összesen 25 025 esetben ellenőrizte a nyugta- és számlaadást 19 784 adóalanynál. Az ellenőrzések 18,8 százaléka zárult megállapítással, összesen 474 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a NAV, amelyből 417 millió forint emelkedett jogerőre.

Az ellenőrzések során ugyanakkor kevesebb súlyos mulasztásra derült fény, ezt támasztja alá, hogy a tavalyinál tízzel kevesebbszer, 58 alkalommal kellett alkalmazni az üzletbezárás szankcióját. Az adóhatóság mulasztási bírság kiszabása mellett 12 nyitvatartási napra lezárhatja az üzlethelyiséget, és ugyanerre az időre felfüggesztheti az adóköteles tevékenység folytatását, ha a vállalkozó be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztat vagy foglalkoztatott, igazolatlan eredetű árut forgalmaz, illetve ha ugyanabban az üzlethelyiségben, telephelyen, műhelyben az első ellenőrzéstől számított egy éven belül második alkalommal mulasztja el számla- vagy nyugtaadási kötelezettségét.

Sokat kockáztat a vállalkozás, ha ezt követően sem ad nyugtát vagy számlát. Ha egy újabb ellenőrzésen is fennakad a rostán, akkor már 30 nap a felfüggesztés időtartama, minden további esetben pedig már 60 napra zárják be a boltját, és ez idő alatt máshol sem végezheti a tevékenységét. Az ismétlődésre vonatkozó szabályok nem alkalmazhatóak, ha két egymást követő ugyanolyan mulasztás között 3 év eltelt.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem