5 °C Budapest

Ebben a csatában vesztésre áll Magyarország

Pénzcentrum
2012. július 19. 12:03

Több mint 18 ezerrel csökkent az alkalmazásban állók száma május végéig az előző év hasonló időszakához képest. Tovább rontja a képet, ha számításba vesszük, ezt az adatot is csak úgy sikerült produkálni, hogy 26 ezerrel nőtt a közmunkások száma. Ezzel szemben azonban a versenyszférában csaknem 30 ezerrel, a közszférában pedig 16 ezerrel kevesebben dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt. Vagyis nemhogy 1 millióval, de eggyel sem nőtt a munkahelyek száma.

A versenyszféra legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 1 millió 808 ezer fő volt az alkalmazásban állók száma, 29,5 ezer fővel alacsonyabb, mint 2011. január-májusban. A költségvetési szférában összesen 737 ezren dolgoztak, ami 10 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ez viszont annak köszönhető, hogy 26 400-zal 72 800 főre nőtt a közfoglalkoztatottak száma. Ez azt jelenti, hogy a közmunkások nélkül 16 400-zal csökkent a közszférában alkalmazásban állók száma az előző év hasonló időszakához képest.

Az öt hónap átlagában 58 ezer fő volt a teljes munkaidőben közmunkában foglalkoztatottak száma, szemben a tavalyi 12 500-zal. Májusban már 83 800 teljes munkaidős közmunkást regisztráltak, s további 21 ezren részmunkaidőben dolgoztak.

Az ugrásszerű növekedésnek az volt az ára, hogy többen, de átlagosan sokkal kevesebbet keresnek a közmunkával, mint egy évvel ezelőtt. A KSH adatai szerint a tavalyi első öt hónapban még bruttó 82 218 forint volt a közmunkások átlagkeresete, amiből gyermekkedvezmény nélkül 63 ezer, gyermekkedvezménnyel (gyermekszámtól függetlenül, mert nem tudták igénybe venni a többgyermekeseknek járó levonást) pedig csaknem 68 ezer forintot vihettek haza.


Az idei évben viszont már csak 73 013 forint volt a teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bruttó átlagjövedelme. Az adójóváírás eltörlése miatt ebből mindössze nettó 47 824 forint marad. Az egygyermekesek ennél 10 ezer forinttal kapnak többet kézhez, de a kettő vagy annál több gyermeket nevelők zsebében is csak 59 ezer forint marad, mivel az adójóváírás eltörlése ellenére nem tudják kihasználni a családi kedvezményt.

A közfoglalkoztatottak romló kereseti helyzete érződik a közszféra átlagkereseti adataiban is, ahol az öt hónap alatt mért átlagos bruttó havi jövedelem 198 ezer forintról 197 ezerre, a nettó pedig 131 ezerről 128 ezerre csökkent. A közfoglalkoztatottak nagy többsége a szociális ellátásban dolgozók között jelenik meg. Ebben az ágazatban 91 ezer forintról 77 ezer forintra csökkent a nettó havi átlagkereset. A közfoglalkoztatottakat a közszféra egyéb területein dolgozókkal összemosó statisztika viszont oda vezet, hogy nem lehet megállapítani, hogyan változik a szociális ellátás egyéb területein dolgozók jövedelmi helyzete.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A versenyszférában 229 ezer forint volt a havi bruttó átlagkereset január-május között, ami 14 ezer forinttal több az egy évvel ezelőttinél. Ez azonban csak ahhoz volt elég, hogy a nettó keresetek átlagosan mindössze havi 5 ezer forinttal, 148 ezer forintra növekedjenek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a kormányzat első két évében elért gazdasági mutatókról szóló közleményében sikertörténetként állítja be, hogy a 2012. március-májusi időszakban immáron 22. alkalommal emelkedett a foglalkoztatottak száma éves összehasonlításban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája a kormányváltás után, 2010 második negyedévétől 2011 végéig 1,2 százalékponttal nőtt - áll az NGM közleményében. Az alkalmazásban állók számának csökkenésével azonban nem foglalkozik a szaktárca.

Pedig az alkalmazásban állók száma sokkal inkább értékelhető adat a munkahelyek számának megítélésekor. Foglalkoztatottnak számít ugyanis mindenki, aki az adott héten legalább 1 órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, vagy rendelkezett munkával, de abban átmenetileg (betegség, szabadság, ideértve a szülési szabadságot is) nem dolgozott. Alkalmazásban állónak viszont az a munkavállaló tekintendő, aki a munkáltatóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, s munkaszerződése, munkavégzésre irányuló megállapodása alapján, havi átlagban legalább 60 munkaórában munkadíj ellenében munkavégzésre kötelezett.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem