7 °C Budapest

Orbán: nagy mértékű szociális- és járulékcsökkentés jön

Pénzcentrum
2012. július 2. 15:01

A Fidesz és a KDNP megállapodott a kormánnyal, hogy munkahelyvédelmi akciót indít - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában. A kormányfő egy 10 pontból álló intézkedéscsomagot ismertetett a Parlamentben, ami járulékcsökkentést és új kisvállalkozói adók bevezetését tartalmaz. Elmondása szerint a - 300 milliárd forintos kiadás - fedezetét a tranzakciós illeték végső formája teremti meg.

A miniszterelnök beszédében ismertette a múlt heti EU-csúcstalálkozó eredményeit, majd rátért a kormány növekedési programjának bemutatására.

2010-ben az új kormány egy szakadék szélén álló gazdaságot vett át, ám új eszközökkel sikerült visszarántani Magyarországot a szakadék széléről. Emiatt azonban vitát kellett felvállalni az EU-val, de ez a vita 10 nappal ezelőtt lezárult, amikor a pénzügyminiszterek eltörölték a szankciót - fejtette ki napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor a Parlamentben.

Itt a 10 pont!

A Fidesz és a KDNP megállapodott a kormánnyal, hogy munkahelyvédelmi akciót indít. Ez egy soha nem látott mértékű szociális adócsökkentés lesz - fogalmazott a kormányfő.

A kormánypártok és a kormány 10 intézkedésre tesz javaslatot. Az első 5 intézkedés arra irányul, hogy 5 kiemelt csoport esetében csökkentse a kormány a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást 100 ezer forintos bruttó bérig - mondta Orbán Viktor, aki ezt követően részletezte a 10 lépést.

1. 25 év alatti munkavállalók: felére csökkenti a kormány a munkáltatói járulékot

2. 55 év feletti munkavállalók esetében is felére csökken a munkáltatói járulék. Ebben a két esetben tehát 50%-os járulékcsökkentés valósul meg - emelte ki Orbán Viktor.

3. A szakképesítéssel nem rendelkező munkavállalók segítése: 25 és 54 éves életkor közötti munkavállalók esetében megfelezi a járulékot a kormány. Ez a miniszterelnök elmondása szerint negyedmillió ember foglalkoztatását könnyíti meg. Hozzátette: a FEOR 9-es csoportba tartozó munkavállalókra vonatkozik az új rendelkezés.

4. A tartósan munkanélküliek esetében a munkáltatói teher 100%-os csökkentését tervezi a kormány az első két évben és a harmadik évtől a jelenlegi fele lesz a járulék mértéke.

5. A kisgyermekes édesanyák munkavállalásának megkönnyítése érdekében a gyesről és gyedről visszatérő munkavállalók után az első két évben nem kell járulékot fizetni, a harmadik évtől a jelenlegi felét.

Az első 5 intézkedés arról szól, hogy biztonságba helyezzük ezeket a munkavállalói csoportokat - jelentette ki Orbán Viktor, aki ezt a csomagot nagy mértékű szociális- és járulékcsökkentésnek nevezte.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Már létező járulékkedvezményeket állít be a kormány tehercsökkentésként, holott a jelenlegi rendszerben különböző jogcímeken, azokon belül is többféle kedvezményt vehetnek igénybe a munkáltatók egyebek között a 25 évnél fiatalabb, a gyesről, gyedről visszatérő és az 50 évnél idősebb foglalkoztatottak után. Jelentősen csökkenthetné az adminisztrációs terheket, ha a jelenlegi, csaknem húszféle variáció helyett egyféle kedvezmény lenne, aminek a mértéke sávosan változna. Ekkor viszont az a faramuci helyzet állna elő, hogy az egykulcsos adó mellé többkulcsos járulékrendszert társítana a kormány, igaz, hogy annak hatása közvetlenül nem a munkavállalóknál, hanem a munkáltatóknál csapódna le.

Kattints ide és olvasd el elemzésünket a témában!


6. A kormány a kisadózók adminisztrációjának csökkentése érdekében bevezeti a kisadózók tételes adózását. A 6 millió forint árbevételnél kisebb vállalkozások esetében az adófizetés egy egyszerű, választható módját vezetjük be - mondta. Ebben az esetben egyetlen adót kell fizetni, főállású vállalkozók esetében havi 50 ezer forintot, mellékállású vállalkozók esetében 25 ezer forintot. Az új adó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulási adót. A 6 millió forint alatti egyéni vállalkozók, betéti társaságok és közkereseti társaságok választhatják. A bt-k és kkt-k nem nyújtanak be beszámolót sem, csak bevételi és kiadási számláikat tartják nyilván - magyarázta a részleteket a kormányfő.

7. A kisvállalatok szerepét és súlyát tovább szeretnék növelni a kormány, ennek érdekében a kisvállalatok számára bevezeti a kisvállalatok adóját. Az új kisvállalati adó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a szakképzési hozzájárulást, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást. Az adó alapja a nyereség és az vállalkozás által foglalkoztatottak bérköltségének összege. Az adó kulcsa 16% lesz - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ez az új adó 300 ezer embert fog érinteni.

8. A kormány bevezeti a pénzforgalmi szemléletű általános forgalmi adózást. Az 500 ezer euró alatti árbevétellel működő vállalkozások csak akkor kötelesek befizetni az áfát, ha nekik azt már kifizették - fejtette ki a lépés részleteit a kormányfő.

9. A számviteli szabályok könnyítésével fogunk segíteni a devizaárfolyamok miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokon - folytatta a kormányfő. Olyan jogszabály módosításra van szükség, hogy 2012-2013-as években a vállalkozások tőkehelyzetének megítélésénél nem kell beszámítani a kedvezőtlen devizaárfolyam mozgás miatt bekövetkező tőkeveszteséget - fűzte hozzá.

10. A növekedési csomag utolsó pontjaként említette a házipénztár rendszerre vonatkozó szabály lazítását. Jelenleg ugyanis jelentősek a korlátozó szabályok, ezeket meg kell szüntetni - vetítette előre.

Az összesen 300 milliárd forintos költségvetési kiadással járó növekedési és munkahelyvédelmi csomag fedezetét "a tranzakciós illeték végső formája teremti meg" Orbán Viktor elmondása szerint.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm