2 °C Budapest

Betegszabadság: itthon fizethetsz, külföldön fizetnek

Pénzcentrum
2012. június 22. 10:04

Egy friss uniós bírósági döntés szerint a fizetett szabadság alatti betegség ideje nem számít bele a szabadságon töltött időbe. A hazai törvény változása alapján viszont kisebb bér járhat a szabadság idejére - írja a Napi Gazdaság.

A fizetett szabadságuk időtartama alatt megbetegedő európai uniós munkavállalók jogosultak egy későbbi időpontban a betegségükkel megegyező időtartamú fizetett szabadságra - döntött az Európai Bíróság csütörtökön. A jog a munkaképtelenség felmerülésének időpontjától függetlenül fennáll.

A betegszabadság nem szabadság

Az EU Munkaidő Direktívája szerint minden uniós állampolgár jogosult éves szabadságra. A bíróság rámutatott, hogy a legalább négyheti fizetett éves szabadságra való jog különösen fontos az EU szociális jogi szabályozásában, amely elvet határozottan rögzíti az Európai Unió alapjogi chartája is. A fizetett szabadsághoz való jogot nem szabad megszorító jelleggel értelmezni - teszik hozzá. A bíróság azt is hangsúlyozta, a fizetett éves szabadságra való jogosultság célja, hogy a munkavállaló pihenjen, relaxáljon és élvezze szabadidejét. A betegszabadsághoz való jog célja más, miután a munkavállaló munkaképtelen állapotból való felépülését teszi lehetővé - áll az indoklásban.

A fizetett éves szabadság céljára tekintettel, a bíróság egy korábbi állásfoglalása szerint azon dolgozó, aki fizetett éves szabadságának kezdete előtt válik munkaképtelenné, a fizetett szabadságot szintén jogosult egy másik, a betegszabadsággal nem egybeeső időszakban kivenni.

A csütörtöki bírósági ítélet szerint azonban a jogosultság szempontjából a munkaképtelenség felmerülésének dátuma irreleváns. Ellentétes lenne a fizetett szabadsághoz való jogosultság céljával, amennyiben a munkavállaló fizetett szabadságának egy későbbi időpontra halasztásának jogát csak abban az esetben biztosítanák, amikor a munkaképtelenség már a fizetett szabadság időszakának kezdete után állt volna elő - szögezik le. Az Európai Bíróság döntését egy spanyol szakszervezetnek áruházak csoportja ellen indított keresete előzte meg.

Vékonyabb lehet a boríték

Mielőtt a hazai munkavállalók kitörő örömmel fogadnák az uniós regulát, fontos szem előtt tartani, hogy az új Munka törvénykönyve (Mt.) nem hagyja érintetlenül a szabadságolás szabályait sem. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke pozitívnak tartja, hogy a szabadságolás rendjével, illetve a távolléti díj alkalmazásával kapcsolatos szabályokat csak 2013-tól kell alkalmazni, akkor azonban csökkenhet a fizetett szabadság idejére kapott bér. Ez azért következhet be, mert az eddigi, az átlagkereset alapján számolt javadalmazás helyébe az annál alacsonyabb összeget jelentő, távolléti díj alapú elszámolás lép majd, ahogyan a táppénz esetében is. Mérsékelheti a szabadság idejére járó fizetéseket a műszakpótlékok alapbéresítésének korábbinál szélesebb lehetősége is.

Az elfogadott törvények szerint az egyéni munkaszerződéseket is módosítani kell a régi és az új mt. közötti összhang megteremtése végett, és ha még a munkaadók sincsenek erre felkészülve, akkor hogyan tudnának a munkavállalók eligazodni − veti fel Borsik János. Az átmeneti rendelkezések szerint jövőre érvényüket vesztik azok a kollektív szerződések, amelyeket nem az új kódex szerint reprezentatívnak minősülő szakszervezetek kötöttek. Vagyis a kollektív szerződések megkötésére jogosult szakszervezeteknek és szakszervezeti konföderációknak újra kellene azokat kötni, feltéve, hogy a munkáltató akar egyáltalán új szerződést.

 

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?