5 °C Budapest

Akiket letarolt a kormány sallere

Pénzcentrum
2012. április 18. 15:32

Az egyéni vállalkozások több mint 15 százalékának működését lehetetlenítették el az idei évben drasztikusan megemelkedő járulékköltségek. A Pénzcentrum.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) megtudta: alig több mint fél év alatt csaknem 30 ezer egyéni vállalkozás húzta le a rolót, további 28 ezer pedig jobb időkre várva ez idő alatt szüneteltette, vagy jelenleg is szünetelteti a vállalkozását.

Tavaly október 1-jén összesen 378 132 egyéni vállalkozás működött Magyarországon. Idén április 13-ig 29 980-an szüntették meg a tevékenységüket - válaszolta a NAV a Pénzcentrum.hu kérdésére. Ugyanebben az időszakban 27 866 adózó szüneteltette vagy jelenleg is szünetelteti az egyéni vállalkozói tevékenységét. Idén január 1-jétől április 13-ig összesen 10 627 egyéni vállalkozói igazolványt váltottak ki. Összességében tehát több mint 47 ezerrel csökkent a működő egyéni vállalkozások száma.

Mint azt a Pénzcentrum.hu többször megírta, az idei évben drasztikusan emelkedtek az egyéni vállalkozásokat sújtó adó- és járulékterhek. Januártól a minimálbér 112,5 százaléka után kell megfizetni a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót (ami a korábbi munkáltatói tb-járulék helyébe lépett). Emellett a minimálbér 150 százaléka után 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, valamint a minimálbér 100 százaléka után 10 százalék nyugdíjjárulékot is le kell róniuk.

Az egyéni vállalkozóknak nem is a minimálbért, hanem a jóval magasabb összegű garantált bérminimumot kell alapul venniük, lévén, hogy az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához mindenképpen szükség van valamilyen szakképesítésre. Aki viszont középfokú végzettséget igénylő munkát végez, annak legalább a garantált bérminimumnak megfelelő összegű bért kell fizetni, ez vonatkozik az egyéni vállalkozókra is. A garantált minimálbér összege idén januártól havi 108 ezer forintra emelkedett a tavalyi 94 ezer forintról.

Vagyis az egyéni vállalkozóknak legalább 32 805 forint szociális hozzájárulási adót, 13 770 forint egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, valamint 10 800 forint nyugdíjjárulékot kell havonta befizetniük. Ez összesen 57 375 forint.

Ráadásul az egyéni vállalkozók a saját maguk után fizetendő szociális hozzájárulási adóra nem érvényesíthetnek adókedvezményt, csak az alkalmazottaik után. A nemzetgazdasági tárca ezt azzal indokolja, hogy a kompenzáció az adójóváírás eltörlésének hatásait kívánja ellensúlyozni, az egyéni vállalkozók pedig - sorozatos kérésük ellenére - korábban nem vehették igénybe az adójóváírást. 

A legnagyobb vesztesek a korábbi korhatár alatti nyugdíjasok

Különösen érzékenyen érintette a közterhek növekedése a korhatár alatti ellátásban részesülő egyéni vállalkozókat. Ők ugyanis tavaly még az öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltött személyekhez hasonlóan kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak minősültek, így jelentős járulékkedvezményben részesültek. Idén viszont elveszítették a nyugdíjas státuszukat, azzal együtt pedig az egyéni vállalkozói kedvezményeket is. A múlt évben havonta mindössze 5100 forint szolgáltatási járulékot és - a tavalyi garantált bérminimummal számolva - legfeljebb 9400 forint nyugdíjjárulékot kellett fizetniük. Így havonta összesen 14 500 forint közteherrel kellett számolniuk, szemben a korábban említett idei 57 375 forinttal.

Milyen menekülési útvonalak vannak?

A négyszeresére növekedett közterheket kétféleképpen lehet mérsékelni. Ha az egyéni vállalkozó továbbra sem kíván felhagyni a vállalkozói tevékenységgel, akkor jobban jár, ha megszünteti az egyéni vállalkozását és ügyvezetővé, illetve üzletvezetésre jogosult taggá válik valamely társas vállalkozásban, ahol munkaviszonyt létesít. Így megteheti azt, hogy részmunkaidőben (például 4 órás munkaviszonyban) tevékenykedik, és így csak a részmunkaidős munkavégzés után kell megfizetnie a közterheket - javasolta korábban a Pénzcentrum.hu kérdésére Magyar Gábor ügyvéd.

Drasztikusabb lépés, hogy az egyéni vállalkozó szünetelteti a vállalkozását, amire 2010. január 1. óta van lehetőség. A szünetelés idejére nem kell adót és járulékot fizetni. A tevékenységet legalább 1 hónapig és legfeljebb 5 évig lehet szüneteltetni. A vállalkozást akár egy hónapra is fel lehet függeszteni, a bevételeket pedig minél kevesebb hónapra csoportosítani. A közterheket csak azokban a hónapokban kell megfizetni, amelyekben működik a vállalkozás.

A szüneteltetés feltételeiről részletesebben ITT OLVASHATSZ! Így nyerhetnek időt a korhatár alatti nyugdíjas vállalkozók

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?