Bekeményít a NAV: vége az ukrajnai benzinseftelésnek

Pénzcentrum
2012. február 23. 16:06

Márciustól heti egy alkalommal lehet vámmentesen behozni üzemanyagot Ukrajnából Magyarországra, ráadásul az autó tankján kívül csak legfeljebb egy 10 literes kannában - közölte Mező Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának vezetője mai, Záhonyban tartott tájékoztatóján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt évben több mint 572 ezer liter csempészett üzemanyagot foglalt le a NAV; a 614 esetszámból 410-et az észak-alföldi régióban regisztráltak. Utóbbi térségben csak az idei évben eddig eltelt alig több mint másfél hónap alatt 60 ezer liter illegálisan behozott üzemanyagra bukkantak a vámosok.

Március 1-től szigorodnak a szabályok az Európai Unió tanácsának vonatkozó rendelete miatt. Ennek értelmében az üzemanyag-behozatal akkor lehet mentes a jövedéki adó megfizetése alól, ha a behozatal három feltételnek együttesen megfelel.

Előírás, hogy csak akkor adómentes a behozatal, ha alkalomszerűen történik. A másik feltétel, hogy az üzemanyagnak sem a jellege, sem a mennyisége nem utalhat kereskedelmi mennyiségű behozatalra. A nem kereskedelmi jellegű behozatal akkor valósul meg, ha az üzemanyag személyes vagy családi használatra szolgál, és a behozatal rendszeressége hét naponként az egy alkalmat nem haladja meg. Vagyis ugyanezen gyakoriság mellett lehet alkalomszerű behozatalról is beszélni.

További fontos feltétel, hogy az üzemanyagot személyes használatra kell behozni. Személyes használatúnak tekinthető az az üzemanyag mennyiség, amely a magánszemély által az utazásához használt gépjármű szabványos üzemanyagtartályában található, valamint a 10 litert meg nem haladó mennyiségű, hordozható tartályban/kannában behozott üzemanyag.

Tavaly december 1. és idén február 7. között eltelt 70 nap, azaz 10 hét alatt összesen 149 889 gépjármű lépett be Ukrajnából Magyarországra. Ebből 2997 járművet 10-nél többször, azaz hetente 1-nél több alkalommal regisztráltak belépőként az ukrán-magyar határon. Az érintettek összesen 72 427 alkalommal léptek be Magyarországra. Vagyis 42457 alkalommal a heti 1 alkalmon felül történt belépés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szigorodó szabályok után az adóhatóság prognózisa szerint 30 százalékkal csökkenhet a belépő járművek száma. Ráadásul éves szinten jelentősen csökkenhet az adóelvonás a magyar költségvetésből. Emellett az alkalmi jellegű üzemanyag-behozatal bevezetésének egyik legfontosabb célja, hogy elősegítse a kulturált és gyors határátlépést.

Ukrajnában jelenleg 170 forinttal olcsóbb egy liter dízel üzemanyag, mint Magyarországon, de a 95-ös benzinért is 135 forinttal kell kevesebbet fizetni. A Magyar Autóklub aktuális üzemanyagár-összehasonlító táblázata szerint Magyarországon egy liter gázolajért átlagosan 436, Ukrajnában viszont csak 265 forintot kell fizetni. A benzin literje nálunk 425, Ukrajnában pedig 280 forintba kerül.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06