Bekeményít a NAV: vége az ukrajnai benzinseftelésnek

Pénzcentrum
2012. február 23. 16:06

Márciustól heti egy alkalommal lehet vámmentesen behozni üzemanyagot Ukrajnából Magyarországra, ráadásul az autó tankján kívül csak legfeljebb egy 10 literes kannában - közölte Mező Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának vezetője mai, Záhonyban tartott tájékoztatóján.

Az elmúlt évben több mint 572 ezer liter csempészett üzemanyagot foglalt le a NAV; a 614 esetszámból 410-et az észak-alföldi régióban regisztráltak. Utóbbi térségben csak az idei évben eddig eltelt alig több mint másfél hónap alatt 60 ezer liter illegálisan behozott üzemanyagra bukkantak a vámosok.

Március 1-től szigorodnak a szabályok az Európai Unió tanácsának vonatkozó rendelete miatt. Ennek értelmében az üzemanyag-behozatal akkor lehet mentes a jövedéki adó megfizetése alól, ha a behozatal három feltételnek együttesen megfelel.

Előírás, hogy csak akkor adómentes a behozatal, ha alkalomszerűen történik. A másik feltétel, hogy az üzemanyagnak sem a jellege, sem a mennyisége nem utalhat kereskedelmi mennyiségű behozatalra. A nem kereskedelmi jellegű behozatal akkor valósul meg, ha az üzemanyag személyes vagy családi használatra szolgál, és a behozatal rendszeressége hét naponként az egy alkalmat nem haladja meg. Vagyis ugyanezen gyakoriság mellett lehet alkalomszerű behozatalról is beszélni.

További fontos feltétel, hogy az üzemanyagot személyes használatra kell behozni. Személyes használatúnak tekinthető az az üzemanyag mennyiség, amely a magánszemély által az utazásához használt gépjármű szabványos üzemanyagtartályában található, valamint a 10 litert meg nem haladó mennyiségű, hordozható tartályban/kannában behozott üzemanyag.

Tavaly december 1. és idén február 7. között eltelt 70 nap, azaz 10 hét alatt összesen 149 889 gépjármű lépett be Ukrajnából Magyarországra. Ebből 2997 járművet 10-nél többször, azaz hetente 1-nél több alkalommal regisztráltak belépőként az ukrán-magyar határon. Az érintettek összesen 72 427 alkalommal léptek be Magyarországra. Vagyis 42457 alkalommal a heti 1 alkalmon felül történt belépés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szigorodó szabályok után az adóhatóság prognózisa szerint 30 százalékkal csökkenhet a belépő járművek száma. Ráadásul éves szinten jelentősen csökkenhet az adóelvonás a magyar költségvetésből. Emellett az alkalmi jellegű üzemanyag-behozatal bevezetésének egyik legfontosabb célja, hogy elősegítse a kulturált és gyors határátlépést.

Ukrajnában jelenleg 170 forinttal olcsóbb egy liter dízel üzemanyag, mint Magyarországon, de a 95-ös benzinért is 135 forinttal kell kevesebbet fizetni. A Magyar Autóklub aktuális üzemanyagár-összehasonlító táblázata szerint Magyarországon egy liter gázolajért átlagosan 436, Ukrajnában viszont csak 265 forintot kell fizetni. A benzin literje nálunk 425, Ukrajnában pedig 280 forintba kerül.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm