Bekeményít a NAV: vége az ukrajnai benzinseftelésnek

Pénzcentrum
2012. február 23. 16:06

Márciustól heti egy alkalommal lehet vámmentesen behozni üzemanyagot Ukrajnából Magyarországra, ráadásul az autó tankján kívül csak legfeljebb egy 10 literes kannában - közölte Mező Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának vezetője mai, Záhonyban tartott tájékoztatóján.

Az elmúlt évben több mint 572 ezer liter csempészett üzemanyagot foglalt le a NAV; a 614 esetszámból 410-et az észak-alföldi régióban regisztráltak. Utóbbi térségben csak az idei évben eddig eltelt alig több mint másfél hónap alatt 60 ezer liter illegálisan behozott üzemanyagra bukkantak a vámosok.

Március 1-től szigorodnak a szabályok az Európai Unió tanácsának vonatkozó rendelete miatt. Ennek értelmében az üzemanyag-behozatal akkor lehet mentes a jövedéki adó megfizetése alól, ha a behozatal három feltételnek együttesen megfelel.

Előírás, hogy csak akkor adómentes a behozatal, ha alkalomszerűen történik. A másik feltétel, hogy az üzemanyagnak sem a jellege, sem a mennyisége nem utalhat kereskedelmi mennyiségű behozatalra. A nem kereskedelmi jellegű behozatal akkor valósul meg, ha az üzemanyag személyes vagy családi használatra szolgál, és a behozatal rendszeressége hét naponként az egy alkalmat nem haladja meg. Vagyis ugyanezen gyakoriság mellett lehet alkalomszerű behozatalról is beszélni.

További fontos feltétel, hogy az üzemanyagot személyes használatra kell behozni. Személyes használatúnak tekinthető az az üzemanyag mennyiség, amely a magánszemély által az utazásához használt gépjármű szabványos üzemanyagtartályában található, valamint a 10 litert meg nem haladó mennyiségű, hordozható tartályban/kannában behozott üzemanyag.

Tavaly december 1. és idén február 7. között eltelt 70 nap, azaz 10 hét alatt összesen 149 889 gépjármű lépett be Ukrajnából Magyarországra. Ebből 2997 járművet 10-nél többször, azaz hetente 1-nél több alkalommal regisztráltak belépőként az ukrán-magyar határon. Az érintettek összesen 72 427 alkalommal léptek be Magyarországra. Vagyis 42457 alkalommal a heti 1 alkalmon felül történt belépés.

A szigorodó szabályok után az adóhatóság prognózisa szerint 30 százalékkal csökkenhet a belépő járművek száma. Ráadásul éves szinten jelentősen csökkenhet az adóelvonás a magyar költségvetésből. Emellett az alkalmi jellegű üzemanyag-behozatal bevezetésének egyik legfontosabb célja, hogy elősegítse a kulturált és gyors határátlépést.

Ukrajnában jelenleg 170 forinttal olcsóbb egy liter dízel üzemanyag, mint Magyarországon, de a 95-ös benzinért is 135 forinttal kell kevesebbet fizetni. A Magyar Autóklub aktuális üzemanyagár-összehasonlító táblázata szerint Magyarországon egy liter gázolajért átlagosan 436, Ukrajnában viszont csak 265 forintot kell fizetni. A benzin literje nálunk 425, Ukrajnában pedig 280 forintba kerül.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19