Itt a legújabb csapás a nyugdíjasokra

Pénzcentrum
2011. november 14. 11:15

Tetemes mértékben, 25 százalékkal emelkedik jövőre a kiegészítő tevékenységet folytató, vagyis a nyugdíjas vállalkozók által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék összege. A fideszes Koszorús László módosító javaslata szerepel abban a csomagban, amelyet támogat a kormány, és várhatóan el is fogadja mai ülésén a parlament.

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak, illetve a társas vállalkozó után a vállalkozásnak idén havi 5100 (napi 170) forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. Kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül az, aki vállalkozói tevékenységét sajátjogú nyugdíjasként folytatja, és az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Az Országgyűlés elé benyújtott adómódosító törvénycsomagban eredetileg az szerepelt, hogy jövőre havi 5400 (napi 180) forintra emelkedett volna a járulék összege. Koszorús László fideszes képviselő azonban azt javasolta, hogy havi 6390 (napi 213) forintra emeljék fel a járulék mértékét.

A képviselő azzal indokolta javaslatát, hogy a központi költségvetés által a nem biztosított, de egészségügyi ellátásra jogosult személyek (például nyugdíjasok, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben részesülők, diákok) után fizetett járulék összege 2012-ben havonta fejenként 6400 forintra változik. Az egyenlő megítélés érdekében indokolt az egészségügyi szolgáltatási járulékot is megemelni.

A módosító indítvány szerepel a kormány által támogatott javaslatok között, amelyekről - hacsak külön szavazásra nem kérik ki valamelyiket a képviselők - akkor egy gombnyomással szavaz a parlament.

Még rosszabbul járnak a korhatár alatti nyugdíjasok

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta, jövő év januárjától az előrehozott öregségi nyugdíjban, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, a bányásznyugdíjban, korengedményes nyugdíjban részesülők közül csak azok számítanak majd saját jogú nyugdíjasnak, akik 1949-ben vagy annál korábban születtek. Szolgálati nyugdíjasoknál ugyanez vonatkozik az 1954-ben vagy azt megelőzően születettekre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ennél fiatalabb korhatár előtti nyugdíjasok a jövő évtől már a főfoglalkozású egyéni vállalkozókra, illetve a társas vállalkozásokban foglalkoztatottakra vonatkozó szabályok szerint kell járulékot fizetniük.Ez óriási tehernövekedést jelent számukra annál is inkább, mert tovább növekednek a járulékterhek.

Először is, a kormány tervei szerint a minimálbér havonta 92 ezer, a garantált bér pedig 108 ezer forintra emelkedne. Az egyéni vállalkozóknak a garantált bért kell figyelembe venniük, hiszen szakképesítés nélkül nem is válthatják ki az igazolványukat, s jellemzően középfokú végzettséghez kötött tevékenységet folytatnak. Emellett a jelenlegi 7,5 százalékról 8,5 százalékra nő az egyéni egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék. További megszorítás, hogy ezt a minimálbér, illetve a garantált bér másfélszerese után kellene megfizetni.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm