19 °C Budapest

Itt a legújabb csapás a nyugdíjasokra

Pénzcentrum
2011. november 14. 11:15

Tetemes mértékben, 25 százalékkal emelkedik jövőre a kiegészítő tevékenységet folytató, vagyis a nyugdíjas vállalkozók által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék összege. A fideszes Koszorús László módosító javaslata szerepel abban a csomagban, amelyet támogat a kormány, és várhatóan el is fogadja mai ülésén a parlament.

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak, illetve a társas vállalkozó után a vállalkozásnak idén havi 5100 (napi 170) forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. Kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül az, aki vállalkozói tevékenységét sajátjogú nyugdíjasként folytatja, és az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Az Országgyűlés elé benyújtott adómódosító törvénycsomagban eredetileg az szerepelt, hogy jövőre havi 5400 (napi 180) forintra emelkedett volna a járulék összege. Koszorús László fideszes képviselő azonban azt javasolta, hogy havi 6390 (napi 213) forintra emeljék fel a járulék mértékét.

A képviselő azzal indokolta javaslatát, hogy a központi költségvetés által a nem biztosított, de egészségügyi ellátásra jogosult személyek (például nyugdíjasok, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben részesülők, diákok) után fizetett járulék összege 2012-ben havonta fejenként 6400 forintra változik. Az egyenlő megítélés érdekében indokolt az egészségügyi szolgáltatási járulékot is megemelni.

A módosító indítvány szerepel a kormány által támogatott javaslatok között, amelyekről - hacsak külön szavazásra nem kérik ki valamelyiket a képviselők - akkor egy gombnyomással szavaz a parlament.

Még rosszabbul járnak a korhatár alatti nyugdíjasok

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta, jövő év januárjától az előrehozott öregségi nyugdíjban, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, a bányásznyugdíjban, korengedményes nyugdíjban részesülők közül csak azok számítanak majd saját jogú nyugdíjasnak, akik 1949-ben vagy annál korábban születtek. Szolgálati nyugdíjasoknál ugyanez vonatkozik az 1954-ben vagy azt megelőzően születettekre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ennél fiatalabb korhatár előtti nyugdíjasok a jövő évtől már a főfoglalkozású egyéni vállalkozókra, illetve a társas vállalkozásokban foglalkoztatottakra vonatkozó szabályok szerint kell járulékot fizetniük.Ez óriási tehernövekedést jelent számukra annál is inkább, mert tovább növekednek a járulékterhek.

Először is, a kormány tervei szerint a minimálbér havonta 92 ezer, a garantált bér pedig 108 ezer forintra emelkedne. Az egyéni vállalkozóknak a garantált bért kell figyelembe venniük, hiszen szakképesítés nélkül nem is válthatják ki az igazolványukat, s jellemzően középfokú végzettséghez kötött tevékenységet folytatnak. Emellett a jelenlegi 7,5 százalékról 8,5 százalékra nő az egyéni egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék. További megszorítás, hogy ezt a minimálbér, illetve a garantált bér másfélszerese után kellene megfizetni.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33