25 °C Budapest

Nemcsak a 20 éveseké a világ

Pénzcentrum
2011. november 11. 13:34

Összességében az 50 feletti korosztály borúlátóbb, mint a teljes lakosság. Magyarországon első alkalommal készítették el az 50+ Indexet, amely az 50 feletti generáció aktuális élethelyzetével, bizalmával, jövőképével kapcsolatos mutató.

Nemcsak a saját és családjuk, hanem az ország helyzetét tekintve is borúlátóak az idős generáció tagjai - derül ki a DIMENZIÓ Biztosító és a Gfk közös kutatásából. A 70 évesnél idősebbek kedvezőbb véleménnyel vannak mind a saját, mind az ország jelenlegi helyzetéről. Rövidtávon az 50 felettiek fele a jelenleginél is rosszabb gazdasági helyzetet prognosztizál, míg a teljes lakosság esetében ez az arány 47 százalék. A munkanélküliség alakulását illetően kicsit pozitívabbnak látják a jövőt, mint a teljes felnőtt népesség (23% versus 21%). A negatív közérzet a saját és az ország helyzetének megítélésében annak köszönhető, hogy sokan reáljövedelmük csökkenésére számítanak. Javulást csak hosszútávon várnak, az 50 felettiek 39 százaléka szerint 5 év múlva jobb lesz az ország helyzete.


Magyarországon 3,7 millió 50 feletti él. Az 50 feletti generáció súlya egyre nagyobb a társadalomban, és a nyugdíjrendszer változásai, valamint az életvitel változása miatt ez a generáció aktívabb életet él, mint elődei. Megtakarításait, pénzügyeit tudatosabban menedzseli, többet fogyaszt, többet költ magára.

"Egyértelműen látszik, hogy az 50 felettiek legnagyobb félelmei az egészségi problémákkal és a megélhetési gondokkal kapcsolatosak. Létfontosságú, hogy ne csak a 20 évesek, de az 50 felettiek is rendelkezzenek megtakarítási tervvel a következő 20-30 évükre. A biztos tudás nélkül, hogy honnan tudom kiegészíteni a nyugdíjamat, miből fizetem például az ingatlanom fenntartási költségeit, a pénzügyi közérzet további biztos romlása jelezhető előre. Ez a kutatás is egyértelműen bizonyítja, hogy 50 felett átrendeződnek a prioritások" - tette hozzá Orosz András, a DIMENZIÓ Biztosító ügyvezető igazgatója.

Az 50 feletti korosztály meglehetősen pesszimista a jövőt illetően, míg a teljes lakosság is csak kicsit derűsebben látja az egy évvel későbbi állapotot. Főleg a még dolgozó, aktív idősödők aggódnak a pénzügyi helyzetük miatt. Ennek oka, hogy tízből hatan a reáljövedelmük csökkenésére számítanak (az aktívak kétharmada), és csak az 50 felettiek hatoda bízik abban, hogy jövőre magasabb lesz a család jövedelme (az aktívak 13 százaléka).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 12:50
A reggeli műsor házigazdája szerződésszegés miatt kerül le egy időre a képernyőről.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 19. 14:40