31 °C Budapest

Több ezer panasz nyugdíj miatt: itt a bankok, pénztárak feketelistája

Pénzcentrum
2011. november 2. 16:17

A PSZÁF által készített fogyasztói beadványokról és panaszokról készített jelentés szerint a pénztári szektorra tett bejelentések száma a korábbi negyedévekben tapasztaltakhoz képest drasztikusan megugrott, ami a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása során megállapított, úgynevezett visszalépő tagi kifizetésekkel kapcsolatos beadványok következménye.

A reálhozam kifizetésének kapcsán 2229 beadvány érkezett a Felügyelethez az elmúlt negyedévben. Ez 2168-al több, mint az azt megelőző negyedévben a magánnyugdíjpénztári-szektorra érkezett panaszok száma összesen.

2011. III. negyedévben a pénz- és tőkepiaci beadványok több mint kétharmada (67,3 %) -a korábbi negyedévekhez hasonlóan - a hitelezéssel volt kapcsolatos. Az előző negyedévhez viszonyítva az összesített beadványszám 21,6 %-os emelkedést mutat, azonban a bázisév azonos időszaki adatainál még mindig kedvezőbb érték (21,4 %-os csökkenés) figyelhető meg.

A jelentősebb részarányt képviselő szolgáltatástípusok közül az átlagot meghaladó mértékben nőtt a gépjárműhitelekkel, a deviza alapú ingatlanfedezetes szabad felhasználású és lakáshitelekkel, személyi kölcsönökkel kapcsolatos beadványok száma a negyedév során az év második negyedévéhez viszonyítva. A végtörlesztés okán leadott beadványok miatti változás leginkább a következő negyedéves számokban lehet benne.


A hitelezésen kívüli szolgáltatástípusokat elemezve kiemelendő, hogy a befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos beadványok száma mintegy kétharmadával volt magasabb az előző negyedévi értéknél, míg a betét konstrukciókkal kapcsolatos bejelentések száma közel ötödére esett vissza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A biztosítókat érintő beadványok száma 2011 II. negyedévéhez viszonyítva hozzávetőlegesen stagnálást mutatott, az előző év azonos időszakához képest viszont csaknem 46 %-kal csökkent.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 22. 14:06