9 °C Budapest

A magyar sportceleb luxusfizetése: egy tanár évszázadokig dolgozhatna érte

2011. április 23. 14:02

Egy magyar tornatanár egy éves fizetése igencsak eltörpül Gera Zoltán, a Fulham játékosának évi 540 milliós gázsija mellett. Egy friss kimutatás szerint ugyanis pontosan ennyi a sportceleb éves keresete.

Az ESPN amerikai sportcsatorna 182 ország legjobban fizetett sportolóiról állított össze keresetük szerinti toplistát. Eszerint a 32. életévét éppen a tegnapi napon betöltött támadó az előző évben 2 millió 970 ezer dollárt, azaz 540 millió forintot kaszírozott.

Nem meglepő, hogy a listán szereplő 182 sportoló közül 114 is futballista. Ami viszont érdekes, hogy a legnagyobb összeg mégsem egy focista markát üti. A legtöbbet, évi 32 millió dollárt (5,8 milliárd forint) Emmanuel Dapidran "Manny" Pacquiao, ökölvívó és Alex Rodriguez baseball játékos viszi haza.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint 2011 februárjában Magyarországon az oktatási szférában dolgozók átlag havi nettó jövedelme 121 747 forintra rúgott. Gyors fejszámolást követően, könnyedén megállapíthatjuk, hogy egy hazánkban a pályán lévő pedagógusnak közel 370 évig kellene dolgoznia, hogy megkeressen annyit, amihez a sztárfocistának elegendő egyetlen év is.
Boldogok a bankárok, nyomorognak a tanárok

Az oktatásban, az építőiparban és a vendéglátásban még a nettó keresetek is csökkentek idén februárban, az inflációt is figyelembe véve pedig jócskán kevesebbet ér az említett szektorokban dolgozók bére, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből. Nemcsak a fizikai dolgozók, hanem a szellemi foglalkozásúak is kevesebbet vittek haza.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek átlagosan 3,1 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának szintjét. A versenyszférában 6,4 százalékos volt a növekedés, a költségvetési szférában viszont 4,9 százalékkal elmaradtak a bruttó fizetések az egy évvel korábbitól. A közszférában a teljes munkaidősök több mint 40 százaléka kapott átlagosan 5100 forintos kereset-kiegészítést az adó- és járulékváltozások kedvezőtlen hatásának ellensúlyozására.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


Az oktatásban még ez sem volt elég arra, hogy a nettó keresetek csökkenését megakadályozza. A KSH jelentéséből az derül ki, hogy az ebben a szektorban dolgozók havonta átlagosan 1300 forinttal kevesebbet vittek haza februárban, mint egy évvel korábban. Ebben az ágazatban a szellemi foglalkozásúak nettó bére is csökkent: átlagosan 131 452 forintot kerestek, szemben a tavaly februári 132 880 forinttal.

A versenyszférában az építőiparban dolgozók szenvedték el a legnagyobb bérveszteséget. Ebben a szektorban átlagosan több mint kétezer forinttal csökkentek a nettó keresetek. Nemcsak a kőművesek, hanem a mérnökök is kevesebb fizetést kaptak. A szellemi foglalkozású építőipari dolgozók idén februárban átlagosan 149 063, tavaly ilyenkor pedig 156 917 forintot vihettek haza. A szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátóiparban is csökkentek a nettó bérek.

Az utóbbi két szektorban nehéz eldönteni, hogy valójában ténylegesen kevesebbet kaptak-e kézhez az ezeken a területeken dolgozók, nehéz felmérni ugyanis, mennyi pénz vándorol közvetlenül a zsebekbe. A pedagógusoknál viszont egyértelműen látszik, hogy a kereset-kiegészítéssel sem sikerült megakadályozni, hogy átlagban csökkenjen a nettó bérük.

Jól látszik, hogy az egyébként is a legmagasabb jövedelmi kategóriákba tartozók az egyértelmű nyertesei az idei adóváltozásoknak. A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt, átlagosan 451 900 forintos bruttó fizetéssel. Ez 3,1 százalékkal haladja meg egy évvel korábbit. Az ebből megmaradó átlagos nettó összeg - 270 449 forint - brutális növekedést mutat: 14,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez még a februárban mért 4,1 százalékos éves infláció mellett is tisztes, tíz százalékos reálkereset-növekedést jelent.

Ezzel szemben az egészségügyben dolgozók átlagosan 176 900 forintos bruttó bére 4,5 százalékkal több, mint a tavaly februári. Az átlagos nettó keresetük 120 415 forint volt, ami mindössze 1,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Ezt a növekményt pedig teljesen felemészti az infláció. Tehát reálértéken 2,4 százalékkal kevesebbet ér az egészségügyben dolgozók fizetése, mint tavaly februárban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40