A magyar sportceleb luxusfizetése: egy tanár évszázadokig dolgozhatna érte

2011. április 23. 14:02

Egy magyar tornatanár egy éves fizetése igencsak eltörpül Gera Zoltán, a Fulham játékosának évi 540 milliós gázsija mellett. Egy friss kimutatás szerint ugyanis pontosan ennyi a sportceleb éves keresete.

Az ESPN amerikai sportcsatorna 182 ország legjobban fizetett sportolóiról állított össze keresetük szerinti toplistát. Eszerint a 32. életévét éppen a tegnapi napon betöltött támadó az előző évben 2 millió 970 ezer dollárt, azaz 540 millió forintot kaszírozott.

Nem meglepő, hogy a listán szereplő 182 sportoló közül 114 is futballista. Ami viszont érdekes, hogy a legnagyobb összeg mégsem egy focista markát üti. A legtöbbet, évi 32 millió dollárt (5,8 milliárd forint) Emmanuel Dapidran "Manny" Pacquiao, ökölvívó és Alex Rodriguez baseball játékos viszi haza.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint 2011 februárjában Magyarországon az oktatási szférában dolgozók átlag havi nettó jövedelme 121 747 forintra rúgott. Gyors fejszámolást követően, könnyedén megállapíthatjuk, hogy egy hazánkban a pályán lévő pedagógusnak közel 370 évig kellene dolgoznia, hogy megkeressen annyit, amihez a sztárfocistának elegendő egyetlen év is.
Boldogok a bankárok, nyomorognak a tanárok

Az oktatásban, az építőiparban és a vendéglátásban még a nettó keresetek is csökkentek idén februárban, az inflációt is figyelembe véve pedig jócskán kevesebbet ér az említett szektorokban dolgozók bére, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből. Nemcsak a fizikai dolgozók, hanem a szellemi foglalkozásúak is kevesebbet vittek haza.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek átlagosan 3,1 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának szintjét. A versenyszférában 6,4 százalékos volt a növekedés, a költségvetési szférában viszont 4,9 százalékkal elmaradtak a bruttó fizetések az egy évvel korábbitól. A közszférában a teljes munkaidősök több mint 40 százaléka kapott átlagosan 5100 forintos kereset-kiegészítést az adó- és járulékváltozások kedvezőtlen hatásának ellensúlyozására.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az oktatásban még ez sem volt elég arra, hogy a nettó keresetek csökkenését megakadályozza. A KSH jelentéséből az derül ki, hogy az ebben a szektorban dolgozók havonta átlagosan 1300 forinttal kevesebbet vittek haza februárban, mint egy évvel korábban. Ebben az ágazatban a szellemi foglalkozásúak nettó bére is csökkent: átlagosan 131 452 forintot kerestek, szemben a tavaly februári 132 880 forinttal.

A versenyszférában az építőiparban dolgozók szenvedték el a legnagyobb bérveszteséget. Ebben a szektorban átlagosan több mint kétezer forinttal csökkentek a nettó keresetek. Nemcsak a kőművesek, hanem a mérnökök is kevesebb fizetést kaptak. A szellemi foglalkozású építőipari dolgozók idén februárban átlagosan 149 063, tavaly ilyenkor pedig 156 917 forintot vihettek haza. A szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátóiparban is csökkentek a nettó bérek.

Az utóbbi két szektorban nehéz eldönteni, hogy valójában ténylegesen kevesebbet kaptak-e kézhez az ezeken a területeken dolgozók, nehéz felmérni ugyanis, mennyi pénz vándorol közvetlenül a zsebekbe. A pedagógusoknál viszont egyértelműen látszik, hogy a kereset-kiegészítéssel sem sikerült megakadályozni, hogy átlagban csökkenjen a nettó bérük.

Jól látszik, hogy az egyébként is a legmagasabb jövedelmi kategóriákba tartozók az egyértelmű nyertesei az idei adóváltozásoknak. A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt, átlagosan 451 900 forintos bruttó fizetéssel. Ez 3,1 százalékkal haladja meg egy évvel korábbit. Az ebből megmaradó átlagos nettó összeg - 270 449 forint - brutális növekedést mutat: 14,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez még a februárban mért 4,1 százalékos éves infláció mellett is tisztes, tíz százalékos reálkereset-növekedést jelent.

Ezzel szemben az egészségügyben dolgozók átlagosan 176 900 forintos bruttó bére 4,5 százalékkal több, mint a tavaly februári. Az átlagos nettó keresetük 120 415 forint volt, ami mindössze 1,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Ezt a növekményt pedig teljesen felemészti az infláció. Tehát reálértéken 2,4 százalékkal kevesebbet ér az egészségügyben dolgozók fizetése, mint tavaly februárban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?