21 °C Budapest

Homokzsákokat cipeltetne a kormány a munkanélküliekkel

2011. július 16. 07:32

Katasztrófahelyzetek elhárításához is kirendelhetik majd közmunkára az állás nélkülieket, akiknek muszáj lesz dolgozniuk, ha pénzhez akarnak jutni. Ha megtagadják a közmunkát, elveszik tőlük a szociális segélyt. A kormányzati tervek szerint a közmunkabér megközelítően 20 ezer forinttal lesz több, mint a szociális segély.

A kormány által tervezett új beruházásoknál is igénybe vennék a közfoglalkoztatottakat - mondta el Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Emellett a katasztrófavédelmi feladatok elhárításában is segédkezhetnek majd a közmunkások. A jelentkezők a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, állattartás területén is dolgozhatnak. A program keretein belül egyszerűsített oktatásban kellene részt venniük.

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta,a Szolgálat és Becsület szolgálati nyugállományúak érdekvédelmi mozgalmának honlapján közzétett konkrét projektek szerint ttöbb ezer közmunkást kíván foglalkoztatni a kormány az állami beruházásoknál, egyebek között stadionok, gátak építésénél, utak felújításánál, földvédelmi munkálatoknál.

KATTINTS! Gátakra küldi a kormány a munkanélkülieket


Havi 20 ezer plusz a közmunkáért, vagy semmi az otthon maradásért

Havonta 57 ezer forintot kereshetnek majd a közmunkások - közölte Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A munkadíjakat a munkavégzés alapján hetente kapnák meg az érintettek. A közfoglalkoztatásról szóló törvény szerint egyébként a kormánynak rendeletben kell majd megállapítania a közmunkabért.

Az nem derült ki az interjúból, hogy bruttó vagy nettó összegről van-e szó. Bérek esetében általában bruttó összegről szól az alku. Ezt feltételezve az 57 ezer forintos közmunkabérből 47 ezer forint marad a közmunkások zsebében. (Az ebben a jövedelmi sávban keresők semmit nem nyernek a gyermekek utáni adókedvezménnyel.)

A nettó 47 ezer forint mindenesetre valóban több, mint amennyit bérpótló juttatásként, illetve rendszeres szociális segély formájában kaphatnak a rászorulók.


Nem kötelező a közmunka, de elbukható a segély

A miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: "a közmunka nem kötelező jellegű, erre jelentkezni kell az embereknek, és mi arra hívjuk fel őket, hogy ez a lehetőség nyitva áll előttük. Más kérdés, hogy aki nem jön, esetleg nem kap majd más szociális juttatást. Maguk dönthetik el, hogy részt vesznek-e a munkában vagy sem, azonban lényegesen jobb anyagi körülményeket ígérünk nekik, mint ahogy eddig a szociális támogatásból éltek".

A július 11-én elfogadott közfoglalkoztatásról szóló törvény egyértelműen kimondja: azoknak, akik sem álláskeresési járadékra, sem segélyre nem jogosultak, kötelező lesz elvállalniuk a felajánlott közmunkát.


Már most is el kellene fogadni a közmunkát, de jövőre már tényleg jön a szigor

Kétféle támogatásban részesülhetnek azok az aktív korúak, akik nem rendelkeznek rendszeres, megélhetést biztosító jövedelemmel: bérpótló juttatásban, illetve rendszeres szociális segélyben. Akkor nem biztosított a segélyt igénylő megélhetése, ha a családnak az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (ez idén 28500 forint) a 90 százalékát, és az illető vagyonnal sem rendelkezik.

Alapesetben bérpótló juttatást lehet igényelni. Ennek összege megegyezik a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíjjal, tehát idén 28500 forint. A támogatást azok a munkanélküliek kérhetik, akiknek az álláskeresési járadékra, álláskeresési segélyre, illetve vállalkozói járadékra való jogosultságuk a kérelem benyújtását megelőző 1 éven belül lejárt, vagy időközben dolgoztak, és emiatt félbeszakadt az álláskeresési támogatás folyósítása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett azok is igényelhetik, akik részére megszűnt az ápolási díj, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, a rendszeres szociális járadék, a bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, az átmeneti járadék, a rehabilitációs járadék, a rokkantsági nyugdíj, a baleseti rokkantsági nyugdíj, az ideiglenes özvegyi nyugdíj folyósítása.

Az érintettnek kérnie kell az állami foglalkoztatási szervnél, hogy álláskeresőként vegyék nyilvántartásba. A továbbiakban köteles együttműködni a munkaügyi központtal, s el kell fogadnia a felajánlott képzési lehetőséget.

A bérpótló juttatásban részesülőnek iskolai végzettségétől és szakképzettségétől függetlenül el kell vállalnia a munkaügyi kirendeltség által felajánlott munkát - beleértve a közfoglalkoztatást is. A támogatást 2011. december 31-e után csak annak a személynek lehet folyósítani, aki a jogosultság felülvizsgálatát megelőző egy évben legalább 30 nap munkaviszonyt - beleértve az egyszerűsített foglalkoztatást, közfoglalkoztatást, közérdekű önkéntes munkát - tud igazolni.

A bérpótló juttatás feltételeként a települési önkormányzat rendeletben előírhatja, hogy az ellátásban részesülőnek tisztán kell tartania a lakókörnyezetét. A kötelezettség kiterjedhet egyebek között a lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartására, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására.

KATTINTS! Tényleg ezen múlik, ki kap segélyt?


Rendszeres szociális segély betegeknek, időseknek, gyermeket nevelőknek

Rendszeres szociális segélyben részesülnek azok, akik az ellátásra való jogosultság kezdő napján egészségkárosodott személynek minősülnek, vagy az 55. életévüket betöltötték, illetve 14 éven aluli kiskorú gyermeket nevelnek, s a gyermek ellátását napközbeni ellátást biztosító intézményben nem tudják biztosítani.

Ennek összege jövedelemmel nem rendelkező, egyedül élő személy esetén az öregségi nyugdíj minimum 90 százaléka, ami jelenleg 25 650 forint. Jövedelemmel rendelkező, egyedül élő személy esetén a rendszeres szociális segély maximumösszegének és a jogosult jövedelmének a különbözete. Családba élő személy esetén pedig a családi jövedelemhatár összegének és a jogosult családja havi összjövedelmének a különbözete a segély.

Egy családban egyidejűleg csak egy személy kaphat támogatást, kivéve, ha az egyik személy bérpótló juttatásban, a másik pedig rendszeres szociális segélyben részesül.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?