19 °C Budapest

Valami bűzlik Görögországból

2011. május 30. 10:02

Több mint 12 tonna hamisított kozmetikai terméket próbált meg behozni a tompai határátkelőhelyen a hétvégén teherautójával egy görög állampolgárságú férfi. A raktérben összesen 933 darab, különböző világmárka jelzésével ellátott, védjegyoltalom alatt álló parfüm volt.

A pénzügyőrök kockázatelemzés alapján a rakomány szigorított vizsgálata mellett döntöttek. A szállító nem tudott bemutatni engedélyt a termékekről. A szakértők előzetes véleménye alapján a parfümök hamisítványok, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a közel 8 millió forint értékű parfümszállítmányt lefoglalták, a pénzügyi nyomozók ismeretlen tettes ellen áru hamis megjelölése bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak. A szállítmányt a görög férfi Csehországba próbálta meg eljuttatni.

Néhány óra elteltével szintén Tompánál jelentkezett belépésre egy másik görög állampolgár által vezetett tehergépjármű, amely 615 kilogram kozmetikai terméket szállított Németországba. A pénzügyőrök - figyelemmel az előző esetre - tételes vámvizsgálatot tartottak. A rakodótérből összesen 1 747 darab - előzetes szakértői vélemény alapján - hamisított parfüm került elő.

A pénzügyőrök a 14 millió forint értéket meghaladó szállítmányt szintén lefoglalták. Az előző esethez hasonlóan ebben az ügyben is eljárást indítottak ismeretlen tettes ellen áru hamis megjelölése bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt. 

Laikus nehezen ismeri fel a hamis terméket

Ha jól hamisítják a csomagolást és az illatot, nincs laikus ember, aki biztosan észreveszi, hogy nem valódi parfümöt vásárol. Sajnálatos módon ma már nemcsak aluljárókban, kínai piacokon, hanem akár kisebb üzletekben is bele lehet futni hamisított termékekbe egész Európában - mondta el lapunk kérdésére Zólyomi Zsolt parfümőr. Információi szerint Közel-Keleten és Dél-Európában több labor is vállalja, hogy úgymond "lebutítja" az illatokat. A lényeg az, hogy a parfüm minél jobban hasonlítson az eredeti illatra a lehető legolcsóbb megoldással.

Egy átlagos parfüm 100-200 alkotóból áll, a hamisítványokba ennek az egytizedét teszik bele, s kispórolják a szív- és bázisjegyeket adó anyagokat, amelyek a szerkezetet és a tartósságot biztosítják. Ráadásul gyakran nem túl tiszta eredetű alkotókat használnak, amelyek egészségügyi kockázatokat is rejtenek. Különféle kőolajszármazékokat, sőt emberi vizeletet is találtak már parfümökben.

A magyarországi legális parfümpiac megközelítően 10-15 milliárd forintot tesz ki. Emellett körülbelül 10 milliárd forintra becsülhető a hamisított termékek forgalmazása - véli Zólyomi Zsolt.

A parfüm hamisítása a legújabb időkig nem volt sikeresen perelhető. A laikus bírók ugyanis nem tudtak eligazodni a két, egymásnak ellentmondó szakértői vélemény között. Nemrégiben az Egyesült Államokban sikerült pert nyerni egy molekulaelemzésen és egy parfümőr együttes véleményén alapuló beadvánnyal, ami precedensértékű a későbbi eljárásokra nézve.

Árulkodó jelek, amelyekre figyelj oda!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

1. Ismerni kell, hogy az adott márkának milyen változatai vannak, hogy feltűnjön a vásárlónak, ha legálisan nem is létezik az adott csomagolásban a termék.

2. Vidd magaddal a kifogyott parfümöt és a dobozát! Jól nézd meg, hogy a doboz mérete, formája megegyezik-e a korábban használttal.A dobozon helyesen szerepeljen az adott márka neve. A használt betűtípus egyezzen meg a korábban használt terméken alkalmazottal. Az üvegen és a csomagoláson ugyanaz legyen az azonosító szám. Feltűnő például, ha csak két számjegyből áll.

3. Nem túl régi szabály, hogy fel kell tüntetni az üvegen és a csomagoláson az allergén anyagokat. A legtöbb esetben ezt felejtik el a hamisítók. Megközelítően 30 féle allergén anyag van.

4.Nézd meg, hogyan záródik a kupak és az üveg. A jó minőségű parfümöt fel lehet emelni a kupakjánál fogva.

5. Hamisítvánnyal van dolgod, ha a parfüm illatát negyed óra múlva már alig érzed. Egy eredeti parfüm órákon keresztül illatosít. Nem ismérve ugyanakkor a jó parfümnek, hogy egész nap érezni lehessen, mert vannak olyan könnyű nyári illatok, amelyek 3-4 óráig érződnek.

6. Ne vedd meg azonnal a parfümöt! Fújd ki az egyik karodra a korábban használtat, a másikra a bolti terméket, és sétálj vele egy fél órát, de még jobb, ha egy fél napon át teszteled. Ha nem érzel különbséget, ugyanazzal a termékkel van dolgod.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?