Bukják a tanárok is a béremelést - Befagyasztja a kormány az illetménytáblát

Pénzcentrum
2011. április 17. 08:12

Jövőre sem emelné a kormány a közszférában dolgozók illetményeit - derül ki a Brüsszelnek elküldött konvergencia programból. Azt ígérik, hogy az alacsonyabb keresetűeknél megmarad a bérkompenzáció.

A költségvetési egyenleg javítása érdekében 2012-ben is fenntartja a bérstopot a közszférában a kormány - derül ki a Brüsszelnek elküldött konvergencia programból. Az alacsony keresetű közalkalmazottaknál megmaradna az adóváltozások negatív hatását ellensúlyozó bérkiegészítés.

A szakszervezetek szerint elfogadhatatlan a jelenlegi illetménytábla befagyasztása, és a munkateljesítménytől teljesen elrugaszkodó javadalmazási rendszer fenntartása - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu kérdésére Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Először a gyermekek utáni adókedvezmény, majd a kereset-kiegészítés torzította a bérezési rendszert.

Már az adótörvények elfogadása előtt egyértelmű volt, hogy azok, akik bruttó 300 ezer forint alatt keresnek, és még nincs gyermekük, vagy már felnőttek a gyermekeik, rosszul járnak az új adórendszerrel. Ennek ellenére az Országgyűlés elfogadta a jogszabályt. Ekkor a bérfejlesztéseknél sok esetben háttérbe szorultak a gyermekesek, mondván, hogy ők kapnak adókedvezményt az államtól - ecsetelte a főtitkár. A közszférában is van lehetőség ugyanis arra, hogy a munkáltató eltérjen az alap illetménytáblától. Lefelé 20, felfelé 50 százalékkal lehet elmozdulni.

Fehér József szerint már ezen a ponton elrugaszkodott a javadalmazás a tényleges munkateljesítménytől. Majd jött a bérkompenzáció, ami azt a célt szolgálja, hogy a tavalyi évhez képest ne csökkenjenek a nettó keresetek. Ekkor ismét háttérbe szorultak a gyermekesek, mert ők kisebb vagy semennyi kereset-kiegészítést kaptak, mondván, hogy az adókedvezmény miatt eleve nőtt a nettó bérük. Fehér József szerint "a bérkompenzáció a kormány botránytörténete", mivel tovább torzítja a javadalmazási rendszert. Két egyformán teljesítő dolgozó értékelése között óriási szakadék tátong.

A főtitkár leszögezte: a szakszervezet támogatja az adócsökkentést, és azt is, hogy a gyermekeket nevelők könnyítést kapjanak. Azt viszont elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány rendre befagyassza a bértáblát, az infláció miatt leértékelje a kereseteket, a bérkiegészítésből pedig kihagyja a gyermekeseket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még az idei évre további 30 milliárd forintos bérkompenzációt sürgetnek annak érdekében, hogy a gyermeket nevelők is akkora keresetkiegészítésben részesülhessenek, mint a gyermektelenek. Ezt a kérést hamarosan levélben is eljuttatják Rogán Antalnak, a bér- és adómonitoring bizottság elnökének.

Eddig összesen 22 milliárd forintot fordított a költségvetés a közszférában dolgozók béreinek kiegészítésére. A felmérések szerint az alkalmazottak több mint kétharmada részesült különböző mértékben a kompenzációból.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?