Nyugdíjrekord: havi egymillió forint felett a magyar csúcstartó

2011. március 3. 15:02

Dr. Iván László, a a Fidesz országgyűlési képviselője, az országgyűlés nyugdíj és idősügyi albizottságának elnöke a Zala Megyei Idősügyi Tanács által szervezett előadáson elmondta, hogy megmarad a nők 40 év jogosultsági idő utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége, és a felröppenő hírekkel ellentétben nem szűnik meg a nyugdíjasok utazási kedvezménye sem. A szakértő elárulta, hogy létezik hazánkban havi egymillió forint feletti nyugdíj, bár nem sokan részesülnek benne - számolt be a zalaihirlap.hu.

A professzor a kormány idősügyi politikájáról szóló előadásában ismertette a Széll Kálmán-terv nyugdíjra vonatkozó részeit is. Hangsúlyozta, hogy a reformok keretén belül mindenképpen érvényesíteni kívánják az élethosszig tartó biztonságot arra vonatkozóan, hogy az emberek életük végéig fenntarthassák, fejleszthessék a saját, társadalmon belüli szerepüket, tevékenységüket. Ehhez pedig olyan intézkedések és olyan alkotmány szükségesek, amelyek kiállják az idő próbáját.


Dr. Iván László

A szakember kijelentette, hogy egy idősödő ország és idősödő nemzet vagyunk, ám ennek ellenére van egy relatíve fiatal réteg (pl.: a fegyveres testületek) tagjai, amely korán nyugdíjba megy, és viszonylag magas nyugdíjat élvez. Számukra új életpályamodellt dolgoz ki a kormány, utalva a Matolcsy-csomag korkedvezményes nyugdíjba vonulás rendszerének átalakítására vonatkozó passzusaira.

Magyarországon az unió más tagállamaihoz képest kétszeres a rokkantnyugdíjasok száma, esetükben azt kívánják felülvizsgálni, hogy vissza tudnak-e térni a munka világába.

Nagy gondot okoz, hogy hazánkban kevesen fizetnek járulékot, ami sok egyéb terület mellett érinti a nyugdíjalapot is. A kifizetett nyugdíj minden harmadik forintját hitelből kellett biztosítani, az állami rendszertől történő elvonás miatt a helyzetet csak nehezítette a magánnyugdíj-pénztárak 1998-as létrejötte. Ahhoz, hogy ma nyugdíjat lehessen fizetni, vissza kellett áramoltatni a nyugdíjpénztári vagyont - tette hozzá Iván László.

A megyei idősügyi tanács elnöke, Boda László által feltett kérdésre válaszolva a politikus elmondta, hogy ezután csak biztosítási alapon fizetnek nyugdíjat, szociális alapon a jövőben nem. Ezt követően mindenkit megnyugtatott, hogy a nők 40 év jogosultsági idő megszerzése utáni nyugdíjba vonulása a jövőben is biztosított lesz, és nem szűnik meg a nyugdíjasoknak járó utazási kedvezmény sem. A professzor elmondta, hogy a nyugdíjakat a kormány nem kívánja megadóztatni, bár bevezetik az egyéni számlás elszámolást, attól sem kell félni, hogy a sokat emlegetett svéd modellt honosítják meg hazánkban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Boda László felvetésére a politikus elárulta, hogy valóban létezik hazánkban havi egymillió forintot meghaladó nyugdíj, igaz csak kevesek részesülnek benne.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?