A munkáltatók nem látják szívesen a szülési szabadságról visszatérő anyákat

2011. január 16. 14:02

Újra erősödni látszanak a régi előítéletek: egy  tavaly készült felmérés eredményeihez képest, idén 8 százalékkal kevesebb vállalatvezető gondolja úgy, hogy szívesen foglalkoztatná a szülési szabadságról visszatérő anyákat, annak ellenére, hogy a rugalmas munkakörülmények kialakításával a munkába visszatérő anyák és a vállalatok egyaránt nyernének.

A rugalmas munkahelyi-megoldásokat kínáló Regus vállalat friss felmérése szerint, az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos, világszerte tapasztalható negatív tendenciák következményeként, a tavalyihoz képest idén négyötödére csökkent azon cégek száma, akik szívesen foglalkoztatnák a szülési szabadságról visszatérő anyákat. Tavaly a vállalatok 44 százaléka tervezte, hogy részmunkaidőben foglalkoztatná a munkaerőpiacra visszatérő családanyákat, míg, 2011-ben már csak 36 százalékuk gondolja ugyanezt. A nők számára ez különösen azért ad okot aggodalomra, mivel a globális gazdaság az új évben jobb kilátások elé néz.

A társaság felmérése során több mint 10 000 vállalatvezető számolt be a munkahelyükre visszatérő anyák foglalkoztatásával kapcsolatos szándékáról. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy a teljes várható alkalmazási rátához mérten (világszerte a vállalatok 45 százaléka tervezi, hogy új alkalmazottakat vesz fel 2011 során), a munkába visszatérő édesanyák alkalmazásának valószínűsége jelentősen csekélyebb. Ez egyaránt aggasztó a családok, a nők érdekvédelmi szervezetei és a nemzeti kormányok számára. A válaszadók a felmérés során az édesanyák munkahelyen betöltött szerepéről is nyilatkoztak. Ebből kiderül, hogy a cégek 37 százaléka azért aggódik, hogy a dolgozó anyák munkatársaikhoz képest kevésbé elkötelezettek és rugalmasak, 33 százalékuk szerint, röviddel a munkába állást követően újra szülési szabadságra mennek, míg 24 százalékuk vallja, hogy a munkába visszatérő anyák képességei nem elég naprakészek.

A felmérés eredményei ellenére pozitívumként tudható be, hogy a válaszadó cégek többsége becsüli a munkába visszatérő anyákat: 72 százalékuk jelezte, hogy szerintük az a cég, amely nem fogadja be a részmunkaidőben visszatérni kívánó édesanyákat, jelentős és értékes erőforrásokat veszít. Ezen felül 56 százalék szerint, a dolgozó anyák olyan képességekkel rendelkeznek, amelyek nehezen elérhetők a mai piaci környezetben, 57 százalék pedig azért értékeli a munkába visszatérő anyákat, mert tapasztalatukat és képességeiket kiemelkedő fizetési igény nélkül kínálják.

Mark Dixon, a Regus vállalat vezérigazgatója így kommentálta az eredményeket: "Nem meglepő, hogy a gazdasági nehézségek idején újra felszínre kerülnek a régi előítéletek. Egyes vállalatokra kiemelten jellemző, hogy a korszerű munkakörnyezet helyett a megkövesedett véleményekre építenek. Míg a cégek nagy többsége elismeri, hogy a dolgozó édesanyák kizárásával egyben értékes munkaerőt is veszíthetnek, ugyanakkor aggódnak azért, hogy a családi kötelezettségek miatt ezek a nők nem képesek teljes figyelmüket a munkájukra koncentrálni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A munkahelyi környezet átalakulása során érzékelhető, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyek képesek kihasználni a fenti értékeket, nagyobb esélyük van a sikerre. Szerencsére az atipikus foglalkoztatási formák egyre népszerűbbek, az előrelátó vállalatok pedig felismerik, hogy a rugalmas munkaidő vagy az otthonhoz közelebbi munkavégzés nem csupán családbarát megoldás, de egyben hatékonyabb munkát is eredményez. Annak felismerése, hogy a dolgozó anyáknak nincsenek óriási elvárásaik, valamint a rugalmas munkavégzés lehetőségének kiterjesztése az összes dolgozóra, nagyobb produktivitást és költségcsökkenést hoz magával, a munkatársak pedig motiváltabbak lesznek." - mondta a vezérigazgató.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?