Ennyi lesz a minimálbéresek nettója 2011-ben

2010. december 2. 16:42

Megszületett a jövő évi bérmegállapodás az érdekegyeztető tanácsban csütörtökön. A 2011-es minimálbér 78 000 forintra nő a mostani 73 500 forintról, a szakmunkások garantált bérminimuma 94 ezer forint lesz. A tanács 4-6%-os béremelést javasolt - írja az MTI.

A bérmegállapodás az Országos Érdekegyeztető Tanács előző üléseinek fényében nem meglepő. Már a múlt heti OÉT-ülés után körvonalazódott, hogy 78-79 ezer forint lehet a minimálbér, és 93 000 forint fölött garantált jövedelemre számíthatnak a szakmával rendelkezők. Igaz, megállapodás akkor még nem született.

A megállapodás azt jelenti, hogy a minimálbér 6,1%-kal emelkedik az idei 73 500 forintról. A szakmunkások kisebb, nagyjából 5%-os béremelést kaptak (az ő pénzük 89 500 forintról nő bruttó 4500 forinttal). Az OÉT ennél szélesebb körben fogalmazta meg a munkáltatóknak és munkavállalóknak szóló béremelési ajánlását: 4-6%-os fizetésemelést javasol.

A kormányoldal minimum 5%-os minimálbér-emelést és 3,4%-os garantáltbérminimum-növelést javasolt 2011-re, az OÉT-ben ennél végül magasabb értékekről állapodtak meg.

A nettó bérek az szja-szabályok gyökeres változása miatt ettől eltérően módosulnak. Az adócsomag ugyanis differenciáltan érint mindenkit attól függően, hány olyan gyereke van, aki után családi pótlékra jogosult.

A legalább egygyerekes minimálbéresek biztosan jól járnak az adócsomaggal - még a nyugdíjjárulék megemelése után is - (az ő havi nettójuk 64 350 forint lehet).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gyerektelen minimálbéresek helyzetét a jövő évi adó- és járulékváltozások lényegében nem befolyásolják (ők várhatóan havi 60 600 forintot vihetnek haza).

Utóbbiaknak így a nettó bére is nagyjából 6%-kal emelkedik - a reálbérük pedig az inflációtól függően körülbelül 3%-kal nő -, előbbiek nettója ennél is nagyobb mértékben nő.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm