14 °C Budapest

Pár éven belül elfogyhatnak a tanárok!

2010. november 11. 14:02

Egyes területeken óriási tanárhiánnyal kell számolni a közeljövőben, ha nem változtatnak a rendszeren mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Pálinkás József. Éveken belül elfogyhatnak a fizika a kémia és a biológia szakos tanárok. Sok oktató éveken belül eléri a nyugdíj korhatárt, az utánpótlás pedig minimális - írja a hvg.hu. 

A múlt évben kémiából hárman, fizikából tizennégyen, míg biológiából huszonnyolcan jelentkeztek tanárnak nappali képzésre - hangzott el az RTL Híradójában. Az pedig könnyen kiszámítható, hogy a 45 leendő pedagógusnál sokkal többre lenne szükség éves szinten.

Vannak középiskolák, mint az Apácai Csere János Gimnázium, akik tárt karokkal várnák a gyakornoki kémiatanárokat. Két vezető pedagógusuk félévente hat tanítványt tudna oktatni, ehelyett viszont csak egy jelentkezett. A gimnázium kémiatanára, Villányi Attila elmondta: a kevés oktató még nem jelent problémát, mert elég alacsony az óraszám, de véleménye szerint ez hamarosan változni fog, és az iskolák nem fogják majd tudni betölteni a szükséges állásokat.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a hiányos területeken magasabb fizetést kellene adni. Valamint érdekessé kell tenni a tantárgyakat, ami eszközök és vegyszerek, azaz pénz nélkül nem működhet. Pálinkás József úgy véli, általános iskolában és középiskolában is jelentősen át kell alakítani a képzést mind a három érintett területen. Ezen felül kötelezővé kell tenni a középiskolában a minimum egy emelt szintű érettségit, hogy legyen értéke a természettudományos tárgyaknak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?