30 °C Budapest

Pár éven belül elfogyhatnak a tanárok!

2010. november 11. 14:02

Egyes területeken óriási tanárhiánnyal kell számolni a közeljövőben, ha nem változtatnak a rendszeren mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Pálinkás József. Éveken belül elfogyhatnak a fizika a kémia és a biológia szakos tanárok. Sok oktató éveken belül eléri a nyugdíj korhatárt, az utánpótlás pedig minimális - írja a hvg.hu. 

A múlt évben kémiából hárman, fizikából tizennégyen, míg biológiából huszonnyolcan jelentkeztek tanárnak nappali képzésre - hangzott el az RTL Híradójában. Az pedig könnyen kiszámítható, hogy a 45 leendő pedagógusnál sokkal többre lenne szükség éves szinten.

Vannak középiskolák, mint az Apácai Csere János Gimnázium, akik tárt karokkal várnák a gyakornoki kémiatanárokat. Két vezető pedagógusuk félévente hat tanítványt tudna oktatni, ehelyett viszont csak egy jelentkezett. A gimnázium kémiatanára, Villányi Attila elmondta: a kevés oktató még nem jelent problémát, mert elég alacsony az óraszám, de véleménye szerint ez hamarosan változni fog, és az iskolák nem fogják majd tudni betölteni a szükséges állásokat.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a hiányos területeken magasabb fizetést kellene adni. Valamint érdekessé kell tenni a tantárgyakat, ami eszközök és vegyszerek, azaz pénz nélkül nem működhet. Pálinkás József úgy véli, általános iskolában és középiskolában is jelentősen át kell alakítani a képzést mind a három érintett területen. Ezen felül kötelezővé kell tenni a középiskolában a minimum egy emelt szintű érettségit, hogy legyen értéke a természettudományos tárgyaknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


 

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?