16 °C Budapest

Lógtak a suliból: nem utalják a családi pótlékot

2010. november 10. 08:47

Súlyos következményekkel járhat a szabályok megszegése Egyre-másra érkeznek a hasonló jellegű hírek az ország minden tájáról, miszerint a lógós diákok könnyen összeszedik az 50 igazolatlan órát, és szinte fel sem fogják, hogy ezzel még nagyobb bajba sodorják a sok esetben enélkül is komoly anyagi gondokkal küszködő szüleiket. A sort néhány Heves megyei diák indította, ezúttal a baranyai megyeszékhelyről érkeztek hasonló hírek.

Tizenhat diák került bajba igazolatlan hiányzásai miatt Pécsett, így a szüleik a következő hónaptól nem kapnak családi pótlékot - írja az eduline.hu.

"Pécsen eddig 16 határozatot hoztunk a támogatás felfüggesztésére, de összesen 45 olyan tanuló van, akiknek a hiányzása átlépte már az ötvenórás határt. Hamarosan az ő ügyükben is döntés születik" - mondta Maulné Tóth Csilla, a városi önkormányzat egészség- és szociálpolitikai osztályának vezetője.

A megye más városaiban, például Mohácson és Komlón még nem hozott ilyen határozatot az önkormányzat, ám ez csak idő kérdése, mivel mindkét városban vannak olyan tanulók, akiknek az igazolatlan hiányzása meghaladta a jogszabályban előírt felső mértéket, de számuk egyelőre nem jelentős.

A felfüggesztett családi pótlékot (amelynek összege havi 12200 és 17000 forint között alakul gyermekenként, számuktól és attól függően, hogy teljes vagy csonka családban élnek), az államkincstárnál vezetett számlán gyűjtik. Abban az esetben, ha a tanuló részesül rendszeres gyermekvédelmi támogatásban (ez a család vagyoni helyzetétől függően akkor jár, ha az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 125%-át), akkor a családi pótlékot az eseti gondnok természetbeni támogatásra fordíthatja, és a legszükségesebb kiadásokat fedezhetik belőle.

Akiknek nem jár gyermekvédelmi támogatás, azok csak a felfüggesztés felülvizsgálatát és eltörlését követően juthatnak hozzá a visszatartott összeghez, mégpedig annyi részletben, ahány hónapig nem kapták meg a pénzt. Mindkét esetben elrendelik ugyanakkor a gyermekek védelembe vételét, ami a gyakorlatban elsősorban azt jelenti, hogy mind a szülőknek, mind a tanulóknak kötelező magatartási szabályokat írnak elő, amelyek célja ebben az esetben természetesen a rendszeres iskolába járás elérése. Ezek megszegése végső soron a gyermekek családból való kiemelésével is járhat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Megszólalt az adatvédelmi biztos

A családi pótlék igazolásával járó banki ügyintézés egyszerűsítése mellett foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos: a pénzintézetek nem kötelezhetik az ügyfeleket az igazolás Magyar Államkincstártól történő beszerzésére.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?