12 °C Budapest

Lógtak a suliból: nem utalják a családi pótlékot

2010. november 10. 08:47

Súlyos következményekkel járhat a szabályok megszegése Egyre-másra érkeznek a hasonló jellegű hírek az ország minden tájáról, miszerint a lógós diákok könnyen összeszedik az 50 igazolatlan órát, és szinte fel sem fogják, hogy ezzel még nagyobb bajba sodorják a sok esetben enélkül is komoly anyagi gondokkal küszködő szüleiket. A sort néhány Heves megyei diák indította, ezúttal a baranyai megyeszékhelyről érkeztek hasonló hírek.

Tizenhat diák került bajba igazolatlan hiányzásai miatt Pécsett, így a szüleik a következő hónaptól nem kapnak családi pótlékot - írja az eduline.hu.

"Pécsen eddig 16 határozatot hoztunk a támogatás felfüggesztésére, de összesen 45 olyan tanuló van, akiknek a hiányzása átlépte már az ötvenórás határt. Hamarosan az ő ügyükben is döntés születik" - mondta Maulné Tóth Csilla, a városi önkormányzat egészség- és szociálpolitikai osztályának vezetője.

A megye más városaiban, például Mohácson és Komlón még nem hozott ilyen határozatot az önkormányzat, ám ez csak idő kérdése, mivel mindkét városban vannak olyan tanulók, akiknek az igazolatlan hiányzása meghaladta a jogszabályban előírt felső mértéket, de számuk egyelőre nem jelentős.

A felfüggesztett családi pótlékot (amelynek összege havi 12200 és 17000 forint között alakul gyermekenként, számuktól és attól függően, hogy teljes vagy csonka családban élnek), az államkincstárnál vezetett számlán gyűjtik. Abban az esetben, ha a tanuló részesül rendszeres gyermekvédelmi támogatásban (ez a család vagyoni helyzetétől függően akkor jár, ha az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 125%-át), akkor a családi pótlékot az eseti gondnok természetbeni támogatásra fordíthatja, és a legszükségesebb kiadásokat fedezhetik belőle.

Akiknek nem jár gyermekvédelmi támogatás, azok csak a felfüggesztés felülvizsgálatát és eltörlését követően juthatnak hozzá a visszatartott összeghez, mégpedig annyi részletben, ahány hónapig nem kapták meg a pénzt. Mindkét esetben elrendelik ugyanakkor a gyermekek védelembe vételét, ami a gyakorlatban elsősorban azt jelenti, hogy mind a szülőknek, mind a tanulóknak kötelező magatartási szabályokat írnak elő, amelyek célja ebben az esetben természetesen a rendszeres iskolába járás elérése. Ezek megszegése végső soron a gyermekek családból való kiemelésével is járhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Megszólalt az adatvédelmi biztos

A családi pótlék igazolásával járó banki ügyintézés egyszerűsítése mellett foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos: a pénzintézetek nem kötelezhetik az ügyfeleket az igazolás Magyar Államkincstártól történő beszerzésére.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem