32 °C Budapest

Változtatott az adószabályokon a kormány!

Pénzcentrum
2010. november 9. 09:47

Hétfőn megszavazta a parlament az adótörvényeket. Néhány módosító javaslatról és változtatásról döntöttek, aminek főként a nők, a kismamák és egyes vállalkozások lehetnek a nyertesei - írja a Napi Gazdaság.

Döntöttek a nyugdíjjárulék fél százalékpontos megemeléséről (a jelenlegi 9,5-ről 10 százalékra nő a mértéke). A nagyobb járulék a nők korai nyugdíjazásának finanszírozását fedezné. Az Orbán-kabinet szeretné, ha a nők negyven év munkaviszony után mennének nyugdíjba.

Változás, hogy a gyesről a régi munkahelyükre visszatérőket foglalkoztató cégek adókedvezményben részesülnek, mivel csak 20 százalék járulékot kell fizetniük a munkavállaló után.  Valamint a vállalatoknak meg kell tartani a gyesről visszatért, és az őt helyettesítő munkaerőt is. 

A vállalkozásoknak könnyítést jelenthet jövőre, hogy a társasági adóban a december végi feltöltés csak a százmillió forintnál nagyobb árbevételű cégekre vonatkozik majd.

Eddig a magánnyugdíjpénztári tagdíjak átirányításából kimaradtak az őstermelők, ezt most korrigálta a kormány.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kilenc pontban felsorolásszerűen összefoglaltuk a főbb változásokat: egykulcsos, 16 százalékos szja; családi kedvezmény bővítése; csökkentett mértékű adójóváírás; kedvezmények kivezetése (lakástakarék, pénztári kedvezmény kivételével); átalakított természetbeni juttatási rendszer; pénzügyi szervezetek különadója; válságadók; Robin Hood-adó meghosszabbítása 2013-ig; társasági adó kulcsa egységesen 10 százalék 2013-tól.

Forrás: Napi Gazdaság, Pénzcentrum.hu *285 ezer forintig a bruttó bér 5 százalékos növekedése mellett, családi adókedvezmény nélkül

Amint látszik a táblázatból, az igazán magas jövedelműek járnak a legjobban az adóváltoztatások által.


 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?