Fizetésemelés? A legtöbb magyarnak csak álom

2010. november 8. 16:02

Alacsony, és továbbra is stagnál a hazai lakosság megtakarítási képessége, ugyanakkor növekedett a pénzintézetek iránti bizalom és a megtakarítással rendelkezők körében erős a banki lojalitás - derült ki a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index kutatás III. negyedévi eredményeiből. A 100-as skálán jelenleg 43,2 ponton álló index aktuális értéke gyakorlatilag megegyezett az előző negyedéves eredménnyel, és csak a részindexek változásában jelentkezett mérhető különbség.

2010 III. negyedévében nem változott a magyar háztartások megtakarítási képessége az előző negyedév eredményeihez képest, és ugyanez mondható el a megtakarításokkal kapcsolatos jövőbeli várakozásokról is.

A hazai lakosság továbbra is meglehetősen borúlátó mind jövedelmének, mind megtakarításainak változásával kapcsolatban. A megkérdezettek mindössze 10%-a számít magasabb jövedelemre a következő egy év során, ugyanakkor a válaszadók 83%-a mondta azt, hogy megtakarításaik csökkenni vagy stagnálni fognak. Ezek az értékek az év eleje óta gyakorlatilag változatlanok.

A harmadik negyedévi kutatás adatai szerint jelenleg a felnőtt magyar lakosság alig több mint egyötöde (20,7%) rendelkezik megtakarítással. A felmérés szerint ebből a szempontból - az elmúlt 10 évben - 2004-ben volt a legjobb a helyzet, amikor a válaszadóknak még több mint 37%-a nyilatkozott úgy, hogy említésre méltó tartalékai vannak. A lakossági megtakarítások aránya 2008 végére került a mélypontra: akkor ez az érték a 20%-ot sem érte el.

A 2010 harmadik negyedévében csak minden huszadik honfitársunk vélekedett úgy, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet kedvez a megtakarításoknak, a felmérésben résztvevők 75%-a pedig egyértelműen cáfolta ezt.

Az előző negyedévhez képest ugyan csökkent, de a 2010 július-szeptemberi időszakban mégis a megtakarítási szerkezet részindexe kapta a legkedvezőbb - 59,7 pontos - értékelést, a Megtakarítási Index négy részindexe közül. Ennek fő oka - azon túl, hogy a többi index esetében igen kedvezőtlen eredmények születtek - az, hogy a megtakarítással rendelkezők többsége tartalékait vagy annak egy részét pénzügyi termékben tartja.

A megtakarítási attitűd indexének kismértékű növekedése a pénzintézetek iránti bizalom erősödését jelzi, ugyanakkor az index 45,3 pontos értéke ugyancsak azt erősíti meg, hogy a pénzügyi körülmények ebben a negyedévben sem segítették elő a lakossági megtakarítások képzését.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A harmadik negyedévi kutatásban megkérdezett emberek közel fele - 45% - azt állítja, hogy bízik a bankokban - "bankellenesnek" kevesebb, mint a felnőtt lakosság egyötöde tekinthető. Ez az érték a válság hatására sem változott lényegesen, így ebben a kérdésben gyors javulás sem valószínűsíthető.

Így mérnek
A 2010 elején elindított, negyedévente közreadott GfK-Raiffeisen Megtakarítási Index kutatás során ezer, 15-69 év közötti magyart kérdeznek meg megtakarítási szokásaikról. A reprezentatív mintán elvégzett kutatás célja a lakossági megtakarításokkal kapcsolatos tényadatok, attitűdök valamint a jövőbeli várakozásokkal kapcsolatos vélemények monitorozása, az így szerzett adatok komplex mutatószámba sűrítése, és összehasonlítása.


Ugyanakkor a kérdésekre adott válaszokból az is kiderül, hogy a megtakarítással rendelkezők csaknem háromnegyedének nagyon fontos szempont a megtakarítási forma kiválasztásakor az, hogy melyik bank termékéről van szó.

Ami a megtakarítással rendelkezők befektetési szokásait illeti, 55 százalékuk a hosszabb - akár egy-két éves futamidejű - lekötéseket, egyharmaduk pedig a rövidebb betéti periódusokat kedveli. A megtakarítók többsége egyetért abban, hogy jelenleg elsősorban forintban érdemes tartani pénzügyi tartalékaikat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25