20 °C Budapest

Tálcán kínálnak 5 ezer új munkahelyet Magyarországon

2010. október 31. 07:02

3500 rendőr és 1500 katona: a rendőrség és a honvédség egyaránt létszámbővítésre készül a következő években, és sokaknak komoly karrierlehetőséget kínál.

1500 katona

Mintegy 1500 katonával, 27.500 főre növelné a honvédség létszámát a Honvédelmi Minisztérium, illetve a parlamenti ciklus végére 6-8000 kiképzett, önkéntes tartalékos lehet a rendszerben - mondta Simicskó István honvédelmi államtitkár kedden Budapesten, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tartott előadásában.

Az államtitkár közölte: mivel a honvédség mára jelentősen elvesztette "országvédelmi" képességeit, mind a létszámbővítésre, mind az önkéntes tartalékos rendszer kialakítására feltétlenül szükség van.

Simicskó István hozzátette, hogy a honvédség állományának 1500 fővel való bővítésére a tervek szerint a jövő évi költségvetésben lesz fedezet. A tartalékos rendszer kialakításának forrásairól egyelőre konkrét információkat nem árult el, viszont azt megjegyezte, hogy annak fenntartása nem kerül sokba és lesz rá pénz.

Kitért arra, hogy az elmúlt 20 évben, a haderő átalakításának eredményeként folyamatosan csökkent a honvédség létszáma, szűkültek képességei és hagyományos fegyvernemi kultúrák szűntek meg, ami komoly gondot okoz. Az államtitkár azt mondta, hogy két "kitörési pontot" látnak ebből a helyzetből: a katonák életpályamodelljének kialakítását és a tartalékos rendszer kidolgozását.

Közlése szerint a tartalékos rendszer legfőbb célcsoportjának a "megfelelő korban lévő" volt szerződéses vagy hivatásos katonák számítanak. Mint megjegyezte, "óriási luxus" az, hogy 5-10 vagy akár 20 év után kerülnek nyugállományba "fiatal emberek", és ezt követően a honvédség nem számít rájuk, még tartalékosként sem.

Ahhoz, hogy 2014-re bevethető legyen a 6-8000 főnyi önkéntes tartalékos, a tárca már a jövő év elején elkezdi - elsősorban az őrzés-védelem területén - a rendszer feltöltését. Az első évben 1000-1500 fővel, 2012-től - a katasztrófavédelmi feladatok ellátásával kiegészülve - már 4-5000 fővel, 2014-re pedig teljes létszámban - akár a hivatásos katonák mellett is - dolgoznának a tartalékosok.
Kiemelte, ez a rendszer nem tud felállni anélkül, hogy a munkáltatói oldalt meggyőzzék arról, a kiképzés után "értékesebb munkaerővé" válhat az alkalmazott. Ezen jelenleg is dolgoznak, remélhetőleg a jövő év elejére elkészülhet a több tárcát érintő munkáltatói program - fűzte hozzá az államtitkár.

3500  rendőr

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Napi Gazdaság a héten arról számolt be, hogy a rendőrség és a belügyi tárca reményei szerint a jövő év végéig szolgálatba állhat az ígért 3500 új rendőr. A  gyorsaság ára, hogy az újoncok nem lesznek minden területen bevethetők, mivel a rendőr-szakközépiskola keresztféléves képzésében részt vevő hallgatók csak részképzettséget kapnak.

A kétéves képzésben résztvevő, valamint a most elsőéves, egy év elméleti és egy év gyakorlati képzésben részesülő állományi rendőr szakképzettséget szerez, és közrendvédelmi területen áll szolgálatba.

A jövő februártól induló képzésre felvételt nyerő és rész-szakképzettséget szerző állomány kísérőőri, objektumőri és csapatszolgálati feladatokat lát el. A képzés folytatásával lehetőségük lesz a rendőr szakképzettség megszerzésére.

A rész-szakképesítésre jelentkezőket a megyei rendőr-főkapitányságok veszik állományba, és iskolázzák be a felvételi eljárást követően. A felvételt nyertek az állományba kerülésüktől fizetést kapnak.

A 3500 ígért állást kizárólag ebből a két forrásból igyekszik feltölteni a rendőrség, a nyugdíjas állomány szolgálatba való visszavétele a BM szerint ettől a programtól teljesen független. Ezen a területen a rendőrség meglehetősen halvány eredményeket tud csak felmutatni a nyugdíj melletti munkavégzés szabályainak szigorítása miatt.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?