24 °C Budapest

Fogy a magyar: nem jönnek a Ratkó-dédunokák

Pénzcentrum
2010. augusztus 17. 12:02

A 2011-es őszi népszámlálás után pontosabb képet kapunk Magyarország csökkenő népességéről - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Spéder Zsolt. A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója szerint az adatgyűjtés után 4-5 hónapon belül már lesznek előzetes eredmények.

Vészesen közelít Magyarország lakossága a 10 millió főhöz. A lélektani határnak tekinthető számról a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: először 1981-ben regisztráltak fogyást, addig mindig természetes népességnövekedés volt. Abban az évben nagyjából ezer fővel haltak meg többen, mint ahányan születtek.

Spéder Zsolt hozzátette: 1975-ben, a Ratkó-unokák születésekor még 50 ezerrel többen születtek, mint ahányan meghaltak, 2008-ban és 2009-ben nagyjából 30 ezer fő volt a különbség.

Jövő ősszel lesz a népszámlálás Magyarországon, amelytől a népesség precízebb adatait várják a szakemberek. A jelenlegi kalkulációt, azt, hogy hányan halnak meg és születnek egy évben, a 2001-es népszámlálási adatokból vezetik vissza.

A népszámlálás előzetes eredményére 4-5 hónapot várni kell majd, a végleges számok azonban csak 2012 márciusa környékén lesznek meg - hangsúlyozta Spéder Zsolt, aki szerint az adatgyűjtés egyik legnagyobb kérdése, hogy a migrációra mennyire hatott Magyarország 2004-es uniós csatlakozása.

A születésszámot tekintve 1990-től 2004-ig együtt mentek a volt szocialista országok, 1,1-1,3 között volt a teljes termékenységi arányszám. A szakértő szerint 2004 környékén javulás figyelhető meg a gazdasági növekedésnek köszönhetően.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Társadalmi és biológiai kockázat

Ma a huszonéves korosztályban a nők közül sokkal többen vannak azok, akik tanulnak, majd munkába állnak, és csak ez után kezdenek el családot tervezni. Vagyis a 20-as éveik elejéről a közepére vagy végére, illetve a 30-as éveik elejére tolódott ki a gyermekvállalás - mondta Spéder Zsolt.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója kiemelte: ennek az a társadalmi kockázata, hogy egyre rövidebb idő marad a gyermekvállalásra, és nem születik meg a tervezett gyerekszám. Emellett biológiai kockázatok is vannak, hiszen 35 éves kor után jelentősen csökken a nők termőképessége - tette hozzá Spéder Zsolt.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?