23 °C Budapest

Nincs pénz, nincs gyerek: a férfiakon a nyomás?

Pénzcentrum
2010. augusztus 15. 15:03

Egy friss tajvani kutatás szerint az országra jellemző alacsony születésszám miatt elsődlegesen a leendő édesapákra nehezedő anyagi nyomás tehető felelőssé. A fiatal tajvani férfiak ugyanis megfelelő anyagi biztonság nélkül nem nagyon mernek gyermeket vállalni.

Nincs pénz, nincs gyerek

A Tajvanon augusztus 8-án ünnepelt apák napja alkalmából készített felmérés szerint az apajelöltek tartózkodása magyarázhatja az országra jellemző rendkívül alacsony születésszámot. A nyers születési mutató szerint ezer tajvani lakosra 8,29 újszülött jut, ami a világon az egyik legalacsonyabb érték.

Helyi munkaerőpiaci ügynökség által készítettet felmérés szerint a helyi férfiak ódzkodnak a gyermekvállalástól, ha úgy érzik, nem tudnak biztos anyagi hátteret biztosítani a bővülő családnak. A kutatás szerint a válaszadók 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csak akkor vállalna gyereket, ha a fizetéséből a havi szükséges kiadások kifizetése után is maradna elegendő összeg. Az apajelöltek 45 százaléka nem szeretne gyereket addig, amíg nem tud elegendő pénzt megspórolni az új családtag felneveléséhez, 28 százalékuk pedig várna a családalapítással, amíg lesz olyan idősebb családtag, aki el tudja látni a babát, amíg annak szülei dolgoznak. A felmérés szerint egyébként a megkérdezett férfi munkavállalók 67 százaléka vállalna gyereket, ha a gyermekellátást a kormány a megfelelő anyagi eszközökkel támogatná.

Szakértők szerint egyre jellemzőbb, hogy a tajvani férfiak a negyvenes éveik elején válnak először apává. Ez azonban anyagilag még nehezebb időszak az életükben, hiszen gyermekeiken kívül gyakran az immár idősödő felmenőiket is el kell látniuk, sőt saját nyugdíjas éveikre is el kell kezdeniük felkészülni.

Magyarországon is kevés gyermek születik

Az alacsony születésszám és az ennek eredményeképpen bekövetkező népességfogyás Magyarországon is komoly probléma. Az Európai Unió tavalyi évre vonatkozó adatai szerint a régióban Magyarországon született az egyik legkevesebb gyermek: 2009-ben ezer főre vetítve alig 9,6 újszülött jött a világra hazánkban. Az alacsony gyerekvállalási kedvet a szakértők szerint a felsőoktatási expanzió és az ingatag munkaerőpiaci helyzet együttesen okozza. Magyarországon főleg a nők tartanak attól, hogy a gyermekszülés esetén elveszíthetik állásukat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A népesedési adatok szerint a magyar népesség 1981 óta folyamatosan fogy. Bár pontos népességszámot csak a jövőre esedékes népszámlálás tud adni, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutató Intézetének becslése szerint valószínűleg már most is kevesebb, de az év végéig biztosan 10 millió fő alá csökken hazánk lakossága.

Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?