24 °C Budapest

Nincs pénz, nincs gyerek: a férfiakon a nyomás?

Pénzcentrum
2010. augusztus 15. 15:03

Egy friss tajvani kutatás szerint az országra jellemző alacsony születésszám miatt elsődlegesen a leendő édesapákra nehezedő anyagi nyomás tehető felelőssé. A fiatal tajvani férfiak ugyanis megfelelő anyagi biztonság nélkül nem nagyon mernek gyermeket vállalni.

Nincs pénz, nincs gyerek

A Tajvanon augusztus 8-án ünnepelt apák napja alkalmából készített felmérés szerint az apajelöltek tartózkodása magyarázhatja az országra jellemző rendkívül alacsony születésszámot. A nyers születési mutató szerint ezer tajvani lakosra 8,29 újszülött jut, ami a világon az egyik legalacsonyabb érték.

Helyi munkaerőpiaci ügynökség által készítettet felmérés szerint a helyi férfiak ódzkodnak a gyermekvállalástól, ha úgy érzik, nem tudnak biztos anyagi hátteret biztosítani a bővülő családnak. A kutatás szerint a válaszadók 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csak akkor vállalna gyereket, ha a fizetéséből a havi szükséges kiadások kifizetése után is maradna elegendő összeg. Az apajelöltek 45 százaléka nem szeretne gyereket addig, amíg nem tud elegendő pénzt megspórolni az új családtag felneveléséhez, 28 százalékuk pedig várna a családalapítással, amíg lesz olyan idősebb családtag, aki el tudja látni a babát, amíg annak szülei dolgoznak. A felmérés szerint egyébként a megkérdezett férfi munkavállalók 67 százaléka vállalna gyereket, ha a gyermekellátást a kormány a megfelelő anyagi eszközökkel támogatná.

Szakértők szerint egyre jellemzőbb, hogy a tajvani férfiak a negyvenes éveik elején válnak először apává. Ez azonban anyagilag még nehezebb időszak az életükben, hiszen gyermekeiken kívül gyakran az immár idősödő felmenőiket is el kell látniuk, sőt saját nyugdíjas éveikre is el kell kezdeniük felkészülni.

Magyarországon is kevés gyermek születik

Az alacsony születésszám és az ennek eredményeképpen bekövetkező népességfogyás Magyarországon is komoly probléma. Az Európai Unió tavalyi évre vonatkozó adatai szerint a régióban Magyarországon született az egyik legkevesebb gyermek: 2009-ben ezer főre vetítve alig 9,6 újszülött jött a világra hazánkban. Az alacsony gyerekvállalási kedvet a szakértők szerint a felsőoktatási expanzió és az ingatag munkaerőpiaci helyzet együttesen okozza. Magyarországon főleg a nők tartanak attól, hogy a gyermekszülés esetén elveszíthetik állásukat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A népesedési adatok szerint a magyar népesség 1981 óta folyamatosan fogy. Bár pontos népességszámot csak a jövőre esedékes népszámlálás tud adni, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutató Intézetének becslése szerint valószínűleg már most is kevesebb, de az év végéig biztosan 10 millió fő alá csökken hazánk lakossága.

Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM