18 °C Budapest

Óvodai nyári szünet: a szülők szerint törvénysértő!

Pénzcentrum
2010. június 22. 10:02

Egyetlen óvodában sem lehetne nyári szünetet tartani - a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint - egy hónapos bezárásuk ugyanis törvénysértő, miután az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz számukra - írja a Népszabadság.

Hazánkban a szülők nem mennek szembe az óvodák azon gyakorlatával, hogy nyaranta akár egy egész hónapra is bezárnak, holott Keszei Sándor, az MSZOE elnöke szerint ez törvénysértő.

Nincs egységes gyakorlat, van, ahol csak két hét a nyári szünet, de hallottam már öthetes óvodai szünetről is - mondja Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke. Ez nem csak az óvodákon múlik, a fenntartóval közösen döntenek a szünet hosszáról. Ha egész nyáron nyitva lenne az összes óvoda, azt biztosan nem bírnák anyagilag az önkormányzatok.

Az óvodák ugyan csak egy hónapra zárnak be nyáron, de június elején-közepén megváltozik a munkarendjük. Úgynevezett összevont csoportokkal üzemelnek, vagyis a gyerekekre nem a megszokott óvónőjük vigyáz és nem csak velük egyidős társaik között vannak. Néhány óvodában fel is hívják a szülők fi gyelmét arra, hogy ebben az időszakban lehetőleg ne vigyék be a gyerekeket, mert "nem tesz jót nekik".

A család és a munkahely összehangolásának megteremtése uniós elvárás. Az iskolák és óvodák bezárása megsérti ezt - állítja Keszei Sándor - ráadásul az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz számukra.

Korábban eltűrték a cégek, ha a gyerekes szülők többet hiányoztak egy évben, de ez ma már nincs így, így az óvodák bezárása komoly veszélyt rejt a munkavállalók számára munkahelyük elvesztésére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tíz éve tíz magyarból nyolc érezte úgy, hogy sose kell kompromisszumot kötnie a család és munka között, mára azonban tízből csak öten - derül ki a Tárki részvételével zajló Work-Care Synergies című kutatásból is.

Sajnos azonban nem csak a nyári szünet okoz problémát a gyerekes szülőknek, hanem az óvodák hét közbeni nyitva tartása is, hiszen a legtöbb helyen kimondatlanul is elvárás, hogy négy-félöt körül elvigyék a gyereket.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?