13 °C Budapest

Óvodai nyári szünet: a szülők szerint törvénysértő!

Pénzcentrum
2010. június 22. 10:02

Egyetlen óvodában sem lehetne nyári szünetet tartani - a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint - egy hónapos bezárásuk ugyanis törvénysértő, miután az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz számukra - írja a Népszabadság.

Hazánkban a szülők nem mennek szembe az óvodák azon gyakorlatával, hogy nyaranta akár egy egész hónapra is bezárnak, holott Keszei Sándor, az MSZOE elnöke szerint ez törvénysértő.

Nincs egységes gyakorlat, van, ahol csak két hét a nyári szünet, de hallottam már öthetes óvodai szünetről is - mondja Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke. Ez nem csak az óvodákon múlik, a fenntartóval közösen döntenek a szünet hosszáról. Ha egész nyáron nyitva lenne az összes óvoda, azt biztosan nem bírnák anyagilag az önkormányzatok.

Az óvodák ugyan csak egy hónapra zárnak be nyáron, de június elején-közepén megváltozik a munkarendjük. Úgynevezett összevont csoportokkal üzemelnek, vagyis a gyerekekre nem a megszokott óvónőjük vigyáz és nem csak velük egyidős társaik között vannak. Néhány óvodában fel is hívják a szülők fi gyelmét arra, hogy ebben az időszakban lehetőleg ne vigyék be a gyerekeket, mert "nem tesz jót nekik".

A család és a munkahely összehangolásának megteremtése uniós elvárás. Az iskolák és óvodák bezárása megsérti ezt - állítja Keszei Sándor - ráadásul az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz számukra.

Korábban eltűrték a cégek, ha a gyerekes szülők többet hiányoztak egy évben, de ez ma már nincs így, így az óvodák bezárása komoly veszélyt rejt a munkavállalók számára munkahelyük elvesztésére.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tíz éve tíz magyarból nyolc érezte úgy, hogy sose kell kompromisszumot kötnie a család és munka között, mára azonban tízből csak öten - derül ki a Tárki részvételével zajló Work-Care Synergies című kutatásból is.

Sajnos azonban nem csak a nyári szünet okoz problémát a gyerekes szülőknek, hanem az óvodák hét közbeni nyitva tartása is, hiszen a legtöbb helyen kimondatlanul is elvárás, hogy négy-félöt körül elvigyék a gyereket.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?