12 °C Budapest

Gyerekszegénység hazánkban: egyelőre a készpénz segít

Pénzcentrum
2010. június 17. 09:32

Magyarországon a gyerekszegénység csak kicsit rosszabb az uniós átlagnál a viszonylag bőkezű készpénzes támogatások miatt - írja a Népszabadság.

A gyerekszegénység esetében az alapprobléma a szülők alacsony foglalkoztatottsága - ez derül ki legalábbis a Európai Bizottság Munka, Szociális és Egyenlő Esélyek Főigazgatósága megbízásából, a brüsszeli Applica kutatóintézettel közösen készített Tárki kutatásból.

Vizsgálták az anyagi jólét mutatóit, a jövedelmet, a lakáskörülményeket, a munkaerő-piaci kapcsolódást, de olyan, nem anyagi mutatókat is, mint az iskolázottság, az egészség, az úgynevezett kockázatos társadalmi viselkedésminták (dohányzás, alkoholfogyasztás).

Az unió országai közül az észak-európai országok és Franciaország, Hollandia, Ausztria, Szlovénia illetve Ciprus esetében a gyerekszegénységnek sem a kiterjedése, sem a mélysége nem nagy. Ezekben az országokban rendelkezésre áll egy kiterjedt és színvonalas gyerekgondozási intézményrendszer, ami lehetővé teszi, hogy az anyák visszatérhessenek a munkaerőpiacra.

Magyarországon, Németországban, az Egyesült Királyságban, Csehországban, Észtországban, Írországban és Szlovákiában ugyan nagyon magas a munkanélküli háztartásokban élő gyerekek száma a munkaerőpiac rugalmatlansága, a bölcsődékben, óvodákban elégtelen számú a férőhely miatt, ugyanakkor ezekben az országokban a gyerekszegénység csak kicsit rosszabb az uniós átlagnál a viszonylag bőkezű készpénzes támogatások miatt.

Ezzel szemben Lettországot és Litvániát átlag alatti teljesítmény jellemzi minden vizsgált területen, így a foglalkoztatottság és a készpénzes támogatások hatékonysága tekintetében is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A dél-európai tagállamokban, Lengyelországban és Luxemburgban az alacsony női foglalkoztatottság mellett alacsonyak a készpénzes támogatások, és szinte teljesen hiányoznak az államilag támogatott gyerekgondozási szolgáltatások.

Hazánk eredménye önmagában tehát nem ad okot a szégyenkezésre, ugyanakkor Ferge Zsuzsa szociológus szerint a többgyerekes családok helyzete mégis romlott az elmúlt években. A munkanélküliek és a dolgozók helyzete, illetve a kistelepüléseken és a városokban élők közötti különbségek is tovább nőttek. A romák és nem romák helyzete közti olló nem annyira a jövedelem tekintetében nyílt, hanem a lakhatási, iskolázási lehetőségeket tekintve.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?