5 °C Budapest

Így adóznál a Fidesz új tervei szerint

Pénzcentrum
2010. június 7. 17:20

A kormány legújabban kiszivárgott adómódosítási elképzelései 15-20%-os egykulcsos adóról szólnak. Ezen felbuzdulva a Portfolio.hu gyors számításokat végzett a hétvégén először kiszivárgott 16%-os egykulcsos adóterhelésről.

Ha csak a kulcs változik

Alapesetben induljunk ki abból a feltevésből, hogy a kormány technikailag nem sokat változtat az adórendszeren, csupán egyetlen, 16%-os szja kulcsot vezet be. Ebben az esetben a szuperbruttósítás is a jelenlegi szabályok szerint maradna meg, és az adójóváírás mértéke sem változna. Egy ilyen irányú módosítás az idei szabályokhoz képest természetesen egyik jövedelemkategóriában sem eredményezne adóteher-növekedést, így rosszabbul senki sem járna. Az utóbbi, fontos feltétel abban az esetben, ha a kormány már idén július 1-jén változtatni szeretne a személyi jövedelemadózás szabályain.

Fenti módosítás az alacsonyabb jövedelműek körében csak minimális nettóbér emelkedést hozna. Jelenleg az adójóváírásnak köszönhetően a havi keresetek bruttó 69,9 ezer forintig nem viselnek szja-terhet, a módosítás hatására ez az összeg havi bruttó 74,3 ezer forintra emelkedne, vagyis a minimálbér környékén keresők havonta nagyjából ezer forint szja-t spórolhatnának ebben az esetben.

Klikk a képre!


Ha ezt a forgatókönyvet a magasabb jövedelmekre is megvizsgáljuk, főként a kieső felső kulcs miatt már sokkal jelentősebb hatás mutatkozik. Míg havi bruttó 250 ezer forintos keresetnél éves szinten nagyjából 38 ezer forint szja-t lehetne megtakarítani, addig bruttó félmillió forint összevonás alá tartozó jövedelem esetén már évente közel 470 ezer forinttal kellene kevesebb szja-t fizetni a jelenleg érvényben lévő szabályokhoz képest. Az átlagos adóterhelést ábrázoló grafikonból is jól látszik, hogy minél nagyobb a jövedelemmel rendelkezik valaki, annál többet nyerne a változtatással.

Adójóváírás nélkül, szuperbruttóval

Egy másik eshetőség, ha úgy vezetne be az Orbán-kormány egykulcsos, 16%-os adót, hogy közben az adórendszert minden kedvezménytől megtisztítja, de a szuperbruttósítást megtartja. Egy ilyen módosítással már nem csak nyertesei, hanem vesztesei is lennének a megújított adószabályoknak. Emiatt azonban egy ilyen típusú változtatást legkorábban jövő év január elsejei életbelépéssel lehet meghozni. Az adójóváírás megszüntetése rendkívül hátrányosan érintené az alacsony keresetűeket, mivel adójóváírás nélkül a jövedelmek az első forinttól kezdve adóznának. A szuperbruttósított egységes 16%-os adókulcs, a - jelenlegi 27%-os mértékű szuperbruttósítással számolva - azt jelentené, hogy minden megkeresett tízezer forint után 2.032 forint szja-t kellene fizetni. Az új rendszer pedig azzal a következménnyel járna, hogy az alacsony jövedelműek adóterhelése jelentősen megemelkedne, a minimálbér után például havonta majdnem 15 ezer forint szja-t kellene fizetni, míg jelenleg csak 769 forintot. Ebben az esetben a havi 280 ezer forint felett keresők járnának jól a változtatással, a különbség pedig a jövedelem emelkedésével csökkenő mértékben emelkedne. Az alacsony jövedelemmel rendelkezők nagyarányú tehernövekedése miatt egy ilyen irányú szja átrendezés nem valószínű.

Klikk a képre!


Szuperbruttósítás kilőve

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Harmadik lehetőség, ha az egyéb kedvezmények mellett a szuperbruttósítást is eltörölné a kormány, és így vezetné be 16%-os egykulcsos adót (tulajdonképpen az előző módosítás is egyenértékű egy szuperbruttósítás nélküli 20,32%-os egykulcsos adóval). Ez, az előző esethez hasonlóan az alacsonyabb keresetűeknek tehernövekedést eredményezne. Ekkor a mostani szabályokhoz képest jobban csak a havi nagyjából 225 ezer forint felett keresők járnának.

A legvalószínűbb forgatókönyv

A negyedik kombináció, amit ki lehet következtetni a Fidesz szűkszavú megnyilatkozásaiból a szuperbruttó nélküli, de adójóváírásos rendszer. Egy ilyen módosítással és a jelenlegi számokkal minden adózó lényegesen jobban járna. A jövedelmek havonta közel 100 ezer forintig adómentessé válnának, és az átlagos adóterhelés is minden jövedelemkategóriában jóval alacsonyabb lenne a mostanihoz képest. Éppen ezért szinte kizárt, hogy az adójóváírás mértékét változatlanul hagyja a kormány, és egyben 16%-os lineáris adóterhet vezessen be. A legvalószínűbb eset, hogy éppen olyan szintre fogják csökkenteni az adójóváírás mértékét, hogy az alacsonyabb jövedelműek még éppen ne járjanak rosszul, az szja kulcsot pedig úgy állítják be - szuperbruttósítás nélkül - valahol 16 és 20% közé, hogy a költségvetés is elbírja a vélhetően százmilliárdokra rúgó adócsökkentés mértékét.

A családi kedvezmény tovább enyhíthet

A fenti adóterhek a gyermektelen magánszemélyekre vonatkoznak, a családi kedvezmény megtartása vagy kiterjesztése azonban még módosíthat a gyermeket nevelő adózók terhein. Egyes hírek szerint a kormány kiterjesztheti a jelenleg három eltartottól gyermekenként havi 4 ezer forint kedvezményt biztosító családi kedvezményt az egy vagy két gyermeket nevelő szülőkre is, és a kedvezmény mértéke sincs kőbe vésve. Amennyiben gyermeket nevelő családok támogatása a családi adókedvezmény kiterjesztésén keresztül valósulna meg, és nem a családi adózás bevezetésével, úgy még arra is esély nyílna, hogy az adóbevallások Orbán Viktor korábbi emlékezetes ígéretéhez híven jelentősen egyszerűbbé váljanak.

Az adórendszer egy esetleges újítása lehet, ha az adójóváírás csak gyermekek után járna. Egy ilyen módosítás azonban alaposan átírná a jövedelemviszonyokat, mivel a gyermektelen alacsony jövedelmű adózók nagyon rosszul járnának. További kérdőjel, hogy az ilyen típusú családi támogatás megvalósulhat-e az adójóváíráshoz hasonló "elfogyó" formában. Amennyiben nem, úgy a nagyobb jövedelmű gyermekesek nagyon jól járhatnak.

A fenti formáknak és forgatókönyveknek többféle kombinációja is elképzelhető ez a cikk elsősorban azt kívánta megmutatni, hogy az egyes paraméterek milyen irányban változtatják az adóterhelést.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem