35 °C Budapest

Adócsökkentés: lényegi változtatások csak jövőre lehetségesek

2010. április 28. 10:02

Az idő rövidsége mellett a 2010-es évközbeni jövedelmet terhelő adó csökkentésének legnagyobb akadálya, hogy az adóbevételek átrendezése során kínosan kell ügyelni arra, hogy egyetlen adózót se érintsen hátrányosan a jelenleg életben lévő szabályokhoz képest. Ellenkező esetben az Alkotmánybíróság jó eséllyel megsemmisítené a friss módosításokat.

Az adó- és járulékterhek évközbeni csökkentése nem lehetetlen dolog, feltéve, ha a költségvetésben van kellő mozgástér, és a büdzsé elbírja a minden adózó számára kedvezőbb - vagy legalább semleges - módosításokat. Amennyiben az államnak nincsen kerete a közterhek nagyobb arányú csökkentésére, a kormány az adók átrendezéséhez folyamodhat, erre azonban csak év elején van lehetőség, és a lépés körültekintő előkészítést igényel.

Az adórendszer bizonyos elemeihez túlságosan drága dolog év közben hozzányúlni, ugyanis ahhoz, hogy bizonyos módosítások mindenki számára egyértelműen kedvezőbben hassanak, egyes adózókat az eredetileg szándékoltnál nagyobb kedvezményben kellene részesíteni. Erre jó példa a szuperbruttósítás év közbeni megszüntetése. Ugyan kedvezőbb lenne minden adózó számára, ha az Országgyűlés év közben eltörölné a szuperbruttósítást, ám az intézkedés csak csekély, havi pár száz forintos nettó kereset növekedést jelentene az alacsonyabb keresetűeknek (pl. havi bruttó 100 ezer forintnál). Ehhez képest a lépés a költségvetésre jelentős anyagi terhet róna, ugyanis a magasabb jövedelemtartományokban jóval nagyobb összegeket hagyna a pénztárcákban. A havi 350 ezer forintot keresőknél fejenként több mint 15 ezer forintot. Ennek szja rendszeren belüli ellensúlyozására csak az adókulcs megemelésével van lehetőség, ami viszont már hátrányosan érintené az alacsonyabb keresetűeket, így év közben nem hajtható végre.

Hasonló probléma miatt nehézkes év közben eltörölni vagy mérsékelni az adójóváírást is, mivel akire vonatkozna ez a lépés, arra kedvezőtlenül hatna. Ahhoz, hogy a kedvezőtlen hatás semlegesítve legyen, drasztikus szja kulcs mérséklést kellene végrehajtani. (A minimálbér esetében az adójóváírásnak köszönhetően az szja terhelés csupán 1%).

Az év közepén legegyszerűbben végrehajtható adómódosítás a jövedelmet terhelő járulékok mérséklése lehet, mivel ezeket még mindig a bruttó bér alapján kell kalkulálni, így mindenki számára könnyen átláthatóak és egyértelműek lennének a kedvezőbb változtatások. Az szja sávhatár megemelése vagy az szja kulcs(ok) mérséklésével is viszonylag könnyen mindenki számára kedvezőbb feltételeket lehetne teremteni, azonban a szuperbruttósításnak köszönhetően ezeket a változtatásokat már nehezebben tudnák áttekinteni az adózók.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00