Adócsökkentés: lényegi változtatások csak jövőre lehetségesek

2010. április 28. 10:02

Az idő rövidsége mellett a 2010-es évközbeni jövedelmet terhelő adó csökkentésének legnagyobb akadálya, hogy az adóbevételek átrendezése során kínosan kell ügyelni arra, hogy egyetlen adózót se érintsen hátrányosan a jelenleg életben lévő szabályokhoz képest. Ellenkező esetben az Alkotmánybíróság jó eséllyel megsemmisítené a friss módosításokat.

Az adó- és járulékterhek évközbeni csökkentése nem lehetetlen dolog, feltéve, ha a költségvetésben van kellő mozgástér, és a büdzsé elbírja a minden adózó számára kedvezőbb - vagy legalább semleges - módosításokat. Amennyiben az államnak nincsen kerete a közterhek nagyobb arányú csökkentésére, a kormány az adók átrendezéséhez folyamodhat, erre azonban csak év elején van lehetőség, és a lépés körültekintő előkészítést igényel.

Az adórendszer bizonyos elemeihez túlságosan drága dolog év közben hozzányúlni, ugyanis ahhoz, hogy bizonyos módosítások mindenki számára egyértelműen kedvezőbben hassanak, egyes adózókat az eredetileg szándékoltnál nagyobb kedvezményben kellene részesíteni. Erre jó példa a szuperbruttósítás év közbeni megszüntetése. Ugyan kedvezőbb lenne minden adózó számára, ha az Országgyűlés év közben eltörölné a szuperbruttósítást, ám az intézkedés csak csekély, havi pár száz forintos nettó kereset növekedést jelentene az alacsonyabb keresetűeknek (pl. havi bruttó 100 ezer forintnál). Ehhez képest a lépés a költségvetésre jelentős anyagi terhet róna, ugyanis a magasabb jövedelemtartományokban jóval nagyobb összegeket hagyna a pénztárcákban. A havi 350 ezer forintot keresőknél fejenként több mint 15 ezer forintot. Ennek szja rendszeren belüli ellensúlyozására csak az adókulcs megemelésével van lehetőség, ami viszont már hátrányosan érintené az alacsonyabb keresetűeket, így év közben nem hajtható végre.

Hasonló probléma miatt nehézkes év közben eltörölni vagy mérsékelni az adójóváírást is, mivel akire vonatkozna ez a lépés, arra kedvezőtlenül hatna. Ahhoz, hogy a kedvezőtlen hatás semlegesítve legyen, drasztikus szja kulcs mérséklést kellene végrehajtani. (A minimálbér esetében az adójóváírásnak köszönhetően az szja terhelés csupán 1%).

Az év közepén legegyszerűbben végrehajtható adómódosítás a jövedelmet terhelő járulékok mérséklése lehet, mivel ezeket még mindig a bruttó bér alapján kell kalkulálni, így mindenki számára könnyen átláthatóak és egyértelműek lennének a kedvezőbb változtatások. Az szja sávhatár megemelése vagy az szja kulcs(ok) mérséklésével is viszonylag könnyen mindenki számára kedvezőbb feltételeket lehetne teremteni, azonban a szuperbruttósításnak köszönhetően ezeket a változtatásokat már nehezebben tudnák áttekinteni az adózók.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22