12 °C Budapest

Szögeságy az új őrület Svédországban

2009. november 25. 18:02

Sok őrült elterjedt már világszerte a tamagocsitól a Lambadáig, de azok legalább fizikailag ártalmatlanok voltak. Állítólag a szögeságy is - de ki hiszi ezt el?!

Bár az ötletet a hindu fakírokra vezetik vissza a gyártók, a stockholmi boltokban kapható szögeságy nem fából és vasszögekből készül, sokkal inkább egy könnyű habszivacs lapra hasonlít, melyet selyemmel vontak be. Sajnos a habszivacsra még néhány műanyag korongot is erősítettek, melyből kis tüskék állnak ki. Modern vagy sem, a kipróbálók szerint fáj. Eleinte.

A trükk ugyanis az, hogy a kezdeti feszült idegállapot után az ember izmai elkezdenek újra elernyedni, a fájdalom megszűnik és ekkor már határozottan jótékony hatást fejt ki a 4-8 ezer apró tüske. Még akkor is, ha felkelés után úgy néz ki az ember, mint akira ráesett egy kicsi, de annál kegyetlenebb borona.


A z új őrület olyan gyorsan terjedt, hogy idén augusztusban az egyik legnagyobb gyártónak sikerült háromezer követőt összegyűjtenie Stockholm egyik parkjában egy kis közös szögeságyazásra. A matracokat a nap sugarait imitálva állították fel, az összegyűlt üldögélő és fekvő tömeg pedig mantrákat énekelgetett - szépen bekerülve a Guinness Rekordok Könyvébe. Még az az ötszáz résztvevő is megkapta az elismerést, aki az esemény alatt egyszerűen elaludt. Hát ennyire relaxáló tud lenni egy szögeságy.

Persze, mint minden egészségügyet érintő találmánynál, a szögeságynál is eltúlozzák a hatékonyságát, legalábbis a hívei minden nyűgre és bajra alkalmas eszköznek tartják, a skizofréniától a korpásodásig - írta a New York Times. Bár ez nyilvánvalóan nem állja meg a helyét, valóban sokan számolnak be arról, hogy elmúlnak az alvási problémák, a migrén és néhány esetben az asztma is.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?