4 °C Budapest

Vonulj nyugdíjba: tíz évet is fiatalodhatsz!

2009. november 10. 13:32

A fizikai betegségek tünetei, a stressz és a túlhajszoltság hatásai egy pillanat alatt elmúlnak, amikor az ember nyugdíjba vonul, a jótékony hatások pedig akár tíz éven át is fennmaradnak.

Ezúttal nem brit, hanem svéd és francia tudósok álltak elő nem mindennapi kutatásaik eredményeivel. A tanulmány szerint - melyhez 14 éven keresztül gyűjtötték az adatokat a szakemberek - a jótékony hatások minden nyugdíjba vonulónál jelentkeznek, a topmenedzserektől a bolti eladókig. Ugyanakkor minél több kihívással kell szembesülnie a dolgozónak a munkahelyén, annál édesebb lesz a visszavonulás és a pihenés.

Az ülő munkánál leggyakrabban jelentkező hát- és nyakfájdalmak hamar elmúlnak, akárcsak a depresszió és az évek során kialakult asztmatikus tünetek. Sőt, a stressz miatt megnövekedett szívroham veszélye is egy csapásra lecsökken. Az áldásos hatások függetlenek nemtől és családi állapottól.
A nyugdíjba vonulás rögtön olyan eredményeket hoz, mintha nyolc-tíz évet fiatalodnánk, ráadásul a hatások hosszan tartóak - derült ki a kutatásból, mely egybecseng egy korábbi felmérés eredményével, mely szerint tartósan javul az alvás a munkahelyi lant letétele után.

A kísérletben 14 700 fő vett részt 14 éven keresztül, 7 évvel a nyugdíjba vonulás előttől 7 évvel az utánig. A megkérdezettek közül sokan betegségeik és mentális problémáik eltűnéséről, illetve a tünetek javulásáról számoltak be. A legkisebb változás épp azok egészségi állapotában állt be, akik szerették a munkájukat és stresszmentes környezetben dolgoztak.

A kísérlet eredményei komoly kihatással lehetnek a nyugdíjszabályokra. A viták ugyanis újra fellángoltak a nyugdíjkorhatár -anyagi okokból történő - kitolásáról; a tény viszont, hogy a nyugdíjba vonulás egészségileg komoly előnyt jelent, nem sok támogatót fog szerezni ezeknek az terveknek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
perfekt  |  2023.11.22 15:25
A digitális korban a vizuális tartalom tervezése elengedhetetlen része a marketing és a kommunikáció...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem