Vonulj nyugdíjba: tíz évet is fiatalodhatsz!

2009. november 10. 13:32

A fizikai betegségek tünetei, a stressz és a túlhajszoltság hatásai egy pillanat alatt elmúlnak, amikor az ember nyugdíjba vonul, a jótékony hatások pedig akár tíz éven át is fennmaradnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ezúttal nem brit, hanem svéd és francia tudósok álltak elő nem mindennapi kutatásaik eredményeivel. A tanulmány szerint - melyhez 14 éven keresztül gyűjtötték az adatokat a szakemberek - a jótékony hatások minden nyugdíjba vonulónál jelentkeznek, a topmenedzserektől a bolti eladókig. Ugyanakkor minél több kihívással kell szembesülnie a dolgozónak a munkahelyén, annál édesebb lesz a visszavonulás és a pihenés.

Az ülő munkánál leggyakrabban jelentkező hát- és nyakfájdalmak hamar elmúlnak, akárcsak a depresszió és az évek során kialakult asztmatikus tünetek. Sőt, a stressz miatt megnövekedett szívroham veszélye is egy csapásra lecsökken. Az áldásos hatások függetlenek nemtől és családi állapottól.
A nyugdíjba vonulás rögtön olyan eredményeket hoz, mintha nyolc-tíz évet fiatalodnánk, ráadásul a hatások hosszan tartóak - derült ki a kutatásból, mely egybecseng egy korábbi felmérés eredményével, mely szerint tartósan javul az alvás a munkahelyi lant letétele után.

A kísérletben 14 700 fő vett részt 14 éven keresztül, 7 évvel a nyugdíjba vonulás előttől 7 évvel az utánig. A megkérdezettek közül sokan betegségeik és mentális problémáik eltűnéséről, illetve a tünetek javulásáról számoltak be. A legkisebb változás épp azok egészségi állapotában állt be, akik szerették a munkájukat és stresszmentes környezetben dolgoztak.

A kísérlet eredményei komoly kihatással lehetnek a nyugdíjszabályokra. A viták ugyanis újra fellángoltak a nyugdíjkorhatár -anyagi okokból történő - kitolásáról; a tény viszont, hogy a nyugdíjba vonulás egészségileg komoly előnyt jelent, nem sok támogatót fog szerezni ezeknek az terveknek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?