Mélyponton a lízingpiac - Innen már csak fölfelé van út?

Pénzcentrum
2010. február 10. 12:32

Habár a lízingpiac több, mint 60%-kal visszaesett az elmúlt évben, a piaci szereplők mégsem zárták eredménytelenül az évet: számos olyan évek óta húzódó jogszabály változást sikerült elérni, amelyek lehetővé tették, hogy megszűnjön a lízing évtizedes versenyhátránya a többi finanszírozási formával szemben.

Az ingatlan és gépjármű pénzügyi lízing esetén a hitelekhez képest a lízingre alacsonyabb fedezeti elvárást határozott meg a jogalkotó, a lízing, mint önálló finanszírozási forma bekerült a Polgári Törvénykönyvbe, valamint hamarosan lehetőség nyílik a zálogjog egyszerűbb, elektronikus bejegyzésére, ami nagyobb biztonságot nyújt a gépkocsi finanszírozónak. Ezen kívül kedvezően változtak az illetékszabályok és illetékmentessé vált az ingatlan, és gépjármű visszlízing, sőt a lízing bekerült az állami lakásmentő programba is.

Évtizedes lemaradást hoztunk be az elmúlt évben, amely eredményeként a lízing végre a helyére került és számos területen megszűnt a hitellel szembeni hátránya - emelte ki Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke.

A sikert némileg beárnyékolja a gépjármű finanszírozás esetében a futamidő korlátozása 7 évre, illetve a devizakorlátozás, ami a szövetség szerint tovább csökkenti a gépjármű értékesítés volumenét az egyébként is zsugorodó piacon. A kis- és középvállalkozók (kkv) finanszírozásának könnyítése érdekében mindeddig kis lépések történtek csak: a mai napig csak korlátozott módon alkalmazhatják a lízing társfinanszírozást az Uniós pályázatokon és az Új Magyarország programokban annak ellenére, hogy az esetek többségében a lízing lenne a kkv-k számára az egyetlen reális forrásjutási lehetőség. Míg az Európai Unióban több mint 40% a géplízing aránya az lízingportfólióban, addig Magyarországon ez a szám még a 2009-es jelentős növekedés után is csupán 25%.

A lízingcégek által finanszírozott eszközök értéke 2009-ben valamivel több, mint 60%-kal csökkent a 2008-as évhez képest, értéke 468, 086 milliárd forint volt, ám az utolsó negyedévében már tapasztalható volt némi javulás; a visszaesés 57%-ra mérséklődött 2008 hasonló időszakához képest. A szerződések száma ugyan továbbra is csökkent, de amíg az előző év hasonló időszakához képest a visszaesés az év első 9 hónapjában 65%-ot tett ki, addig 2009 utolsó negyedévében már csak 63%, 2008 Q4-hez képest.

A piaci szereplőknek csupán elenyésző százaléka vonult ki a magyar piacról vagy egyes szegmensekből, csődre pedig eddig nem akadt példa - hangsúlyozta Hordós Zoltán és hozzátette: a lízingcégek alkalmazkodnak a megváltozott gazdasági körülményekhez, kiszorulnak a kockázatos portfoliók, bizonyos esetekben szigorítják a finanszírozáshoz jutási feltételeket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Lízingszövetség tagságában készített felmérés szerint a lakossági szegmensben a lízingpiac idén eléri a mélypontot, a tavalyi évet megközelítő szerződésállományra lehet számítani, de természetesen sok függ a lízingpiaci szereplők portfolió kezelésétől és céltartalék képzési gyakorlatától is. A kkv finanszírozás területén enyhe piacbővülésre számítanak abban az esetben, ha megindul a gazdasági növekedés. Ekkor ugyanis élénkülnének a beruházások, aminek nagy része lízing formájában valósulhatna meg.

A lízingpiac jövője nagyban függ az autópiac alakulásától, mivel ez a szegmens több mint 50%-os részesedéssel rendelkezik a teljes piacon belül. A szigorú devizahitel korlátozások tovább rontottak a helyzeten; az ügyfelek mintegy felét ellehetetlenítik az új szabályok. Ugyanakkor a javuló makrogazdasági mutatóknak köszönhetően a flotta-és az ingatlan üzletág bővülésére számítunk idén - hangsúlyozta Hordós Zoltán, és hozzátette: az elkövetkező hónapokban főleg a kkv szegmensre koncentrálunk és szeretnénk itt áttörést elérni, mert úgy gondoljuk, hogy a hazai vállalkozások beruházásai számára a lízing jelenti az egyetlen megoldást. Vannak területek ezen kívül is, ahol még jelentős eredményeket szeretnénk elérni, ilyen az ügynökszabályozás és a jutalékszabályozás is. Erősíteni kívánjuk a törvény-előkészítésben való szerepvállalásunkat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16