-3 °C Budapest

Mélyponton a lízingpiac - Innen már csak fölfelé van út?

Pénzcentrum
2010. február 10. 12:32

Habár a lízingpiac több, mint 60%-kal visszaesett az elmúlt évben, a piaci szereplők mégsem zárták eredménytelenül az évet: számos olyan évek óta húzódó jogszabály változást sikerült elérni, amelyek lehetővé tették, hogy megszűnjön a lízing évtizedes versenyhátránya a többi finanszírozási formával szemben.

Az ingatlan és gépjármű pénzügyi lízing esetén a hitelekhez képest a lízingre alacsonyabb fedezeti elvárást határozott meg a jogalkotó, a lízing, mint önálló finanszírozási forma bekerült a Polgári Törvénykönyvbe, valamint hamarosan lehetőség nyílik a zálogjog egyszerűbb, elektronikus bejegyzésére, ami nagyobb biztonságot nyújt a gépkocsi finanszírozónak. Ezen kívül kedvezően változtak az illetékszabályok és illetékmentessé vált az ingatlan, és gépjármű visszlízing, sőt a lízing bekerült az állami lakásmentő programba is.

Évtizedes lemaradást hoztunk be az elmúlt évben, amely eredményeként a lízing végre a helyére került és számos területen megszűnt a hitellel szembeni hátránya - emelte ki Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke.

A sikert némileg beárnyékolja a gépjármű finanszírozás esetében a futamidő korlátozása 7 évre, illetve a devizakorlátozás, ami a szövetség szerint tovább csökkenti a gépjármű értékesítés volumenét az egyébként is zsugorodó piacon. A kis- és középvállalkozók (kkv) finanszírozásának könnyítése érdekében mindeddig kis lépések történtek csak: a mai napig csak korlátozott módon alkalmazhatják a lízing társfinanszírozást az Uniós pályázatokon és az Új Magyarország programokban annak ellenére, hogy az esetek többségében a lízing lenne a kkv-k számára az egyetlen reális forrásjutási lehetőség. Míg az Európai Unióban több mint 40% a géplízing aránya az lízingportfólióban, addig Magyarországon ez a szám még a 2009-es jelentős növekedés után is csupán 25%.

A lízingcégek által finanszírozott eszközök értéke 2009-ben valamivel több, mint 60%-kal csökkent a 2008-as évhez képest, értéke 468, 086 milliárd forint volt, ám az utolsó negyedévében már tapasztalható volt némi javulás; a visszaesés 57%-ra mérséklődött 2008 hasonló időszakához képest. A szerződések száma ugyan továbbra is csökkent, de amíg az előző év hasonló időszakához képest a visszaesés az év első 9 hónapjában 65%-ot tett ki, addig 2009 utolsó negyedévében már csak 63%, 2008 Q4-hez képest.

A piaci szereplőknek csupán elenyésző százaléka vonult ki a magyar piacról vagy egyes szegmensekből, csődre pedig eddig nem akadt példa - hangsúlyozta Hordós Zoltán és hozzátette: a lízingcégek alkalmazkodnak a megváltozott gazdasági körülményekhez, kiszorulnak a kockázatos portfoliók, bizonyos esetekben szigorítják a finanszírozáshoz jutási feltételeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Lízingszövetség tagságában készített felmérés szerint a lakossági szegmensben a lízingpiac idén eléri a mélypontot, a tavalyi évet megközelítő szerződésállományra lehet számítani, de természetesen sok függ a lízingpiaci szereplők portfolió kezelésétől és céltartalék képzési gyakorlatától is. A kkv finanszírozás területén enyhe piacbővülésre számítanak abban az esetben, ha megindul a gazdasági növekedés. Ekkor ugyanis élénkülnének a beruházások, aminek nagy része lízing formájában valósulhatna meg.

A lízingpiac jövője nagyban függ az autópiac alakulásától, mivel ez a szegmens több mint 50%-os részesedéssel rendelkezik a teljes piacon belül. A szigorú devizahitel korlátozások tovább rontottak a helyzeten; az ügyfelek mintegy felét ellehetetlenítik az új szabályok. Ugyanakkor a javuló makrogazdasági mutatóknak köszönhetően a flotta-és az ingatlan üzletág bővülésére számítunk idén - hangsúlyozta Hordós Zoltán, és hozzátette: az elkövetkező hónapokban főleg a kkv szegmensre koncentrálunk és szeretnénk itt áttörést elérni, mert úgy gondoljuk, hogy a hazai vállalkozások beruházásai számára a lízing jelenti az egyetlen megoldást. Vannak területek ezen kívül is, ahol még jelentős eredményeket szeretnénk elérni, ilyen az ügynökszabályozás és a jutalékszabályozás is. Erősíteni kívánjuk a törvény-előkészítésben való szerepvállalásunkat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. december 10. 16:43
A FED igyekszik hűteni a befektetők várakozásait a kamatcsökkenések gyorsaságával kapcsolatban, mond...
MEDIA1  |  2023. december 10. 11:23
Úgy tűnik, megint csavartak egyet felfelé a propaganda szintjén, ugyanis a Bors című, Fidesz-közeli...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm