Mélyponton a lízingpiac - Innen már csak fölfelé van út?

Pénzcentrum
2010. február 10. 12:32

Habár a lízingpiac több, mint 60%-kal visszaesett az elmúlt évben, a piaci szereplők mégsem zárták eredménytelenül az évet: számos olyan évek óta húzódó jogszabály változást sikerült elérni, amelyek lehetővé tették, hogy megszűnjön a lízing évtizedes versenyhátránya a többi finanszírozási formával szemben.

Az ingatlan és gépjármű pénzügyi lízing esetén a hitelekhez képest a lízingre alacsonyabb fedezeti elvárást határozott meg a jogalkotó, a lízing, mint önálló finanszírozási forma bekerült a Polgári Törvénykönyvbe, valamint hamarosan lehetőség nyílik a zálogjog egyszerűbb, elektronikus bejegyzésére, ami nagyobb biztonságot nyújt a gépkocsi finanszírozónak. Ezen kívül kedvezően változtak az illetékszabályok és illetékmentessé vált az ingatlan, és gépjármű visszlízing, sőt a lízing bekerült az állami lakásmentő programba is.

Évtizedes lemaradást hoztunk be az elmúlt évben, amely eredményeként a lízing végre a helyére került és számos területen megszűnt a hitellel szembeni hátránya - emelte ki Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke.

A sikert némileg beárnyékolja a gépjármű finanszírozás esetében a futamidő korlátozása 7 évre, illetve a devizakorlátozás, ami a szövetség szerint tovább csökkenti a gépjármű értékesítés volumenét az egyébként is zsugorodó piacon. A kis- és középvállalkozók (kkv) finanszírozásának könnyítése érdekében mindeddig kis lépések történtek csak: a mai napig csak korlátozott módon alkalmazhatják a lízing társfinanszírozást az Uniós pályázatokon és az Új Magyarország programokban annak ellenére, hogy az esetek többségében a lízing lenne a kkv-k számára az egyetlen reális forrásjutási lehetőség. Míg az Európai Unióban több mint 40% a géplízing aránya az lízingportfólióban, addig Magyarországon ez a szám még a 2009-es jelentős növekedés után is csupán 25%.

A lízingcégek által finanszírozott eszközök értéke 2009-ben valamivel több, mint 60%-kal csökkent a 2008-as évhez képest, értéke 468, 086 milliárd forint volt, ám az utolsó negyedévében már tapasztalható volt némi javulás; a visszaesés 57%-ra mérséklődött 2008 hasonló időszakához képest. A szerződések száma ugyan továbbra is csökkent, de amíg az előző év hasonló időszakához képest a visszaesés az év első 9 hónapjában 65%-ot tett ki, addig 2009 utolsó negyedévében már csak 63%, 2008 Q4-hez képest.

A piaci szereplőknek csupán elenyésző százaléka vonult ki a magyar piacról vagy egyes szegmensekből, csődre pedig eddig nem akadt példa - hangsúlyozta Hordós Zoltán és hozzátette: a lízingcégek alkalmazkodnak a megváltozott gazdasági körülményekhez, kiszorulnak a kockázatos portfoliók, bizonyos esetekben szigorítják a finanszírozáshoz jutási feltételeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Lízingszövetség tagságában készített felmérés szerint a lakossági szegmensben a lízingpiac idén eléri a mélypontot, a tavalyi évet megközelítő szerződésállományra lehet számítani, de természetesen sok függ a lízingpiaci szereplők portfolió kezelésétől és céltartalék képzési gyakorlatától is. A kkv finanszírozás területén enyhe piacbővülésre számítanak abban az esetben, ha megindul a gazdasági növekedés. Ekkor ugyanis élénkülnének a beruházások, aminek nagy része lízing formájában valósulhatna meg.

A lízingpiac jövője nagyban függ az autópiac alakulásától, mivel ez a szegmens több mint 50%-os részesedéssel rendelkezik a teljes piacon belül. A szigorú devizahitel korlátozások tovább rontottak a helyzeten; az ügyfelek mintegy felét ellehetetlenítik az új szabályok. Ugyanakkor a javuló makrogazdasági mutatóknak köszönhetően a flotta-és az ingatlan üzletág bővülésére számítunk idén - hangsúlyozta Hordós Zoltán, és hozzátette: az elkövetkező hónapokban főleg a kkv szegmensre koncentrálunk és szeretnénk itt áttörést elérni, mert úgy gondoljuk, hogy a hazai vállalkozások beruházásai számára a lízing jelenti az egyetlen megoldást. Vannak területek ezen kívül is, ahol még jelentős eredményeket szeretnénk elérni, ilyen az ügynökszabályozás és a jutalékszabályozás is. Erősíteni kívánjuk a törvény-előkészítésben való szerepvállalásunkat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?