30 °C Budapest

A szuperbruttó nem vonatkozik az ekhós jövedelemre

Pénzcentrum
2010. február 1. 08:47

Bonyolultabbá válik az idén az ekhós bérek kiszámítása, ráadásul ez a kör az adócsökkentésből sem érez majd sokat, sőt egy kis ráfizetésre kell számítaniuk. 2010-től a munkaviszonyból származó jövedelem a szuperbruttó szerint adózik, miközben az ekhós részre nem vonatkozik ez a szabályozás - írja a Napi.

A 2010-től hatályos jövedelemadózás - mondhatni természetesen - a normál munkaviszonyra lett optimalizálva, nem pedig a speciális adóztatás alá eső körre. Ennek eredményeképpen a nettó bér kiszámítása bonyolultabbá válik, az ekhósok terhe pedig növekszik néhány ezer forinttal.

A rendszer azért lesz körülményesebb, mert külön kell kezelni az ekhós és a munkaviszonyos bért - hiszen az ekho csak egy adózási forma, és nem keletkeztet jogviszonyt, szükség van valamilyen, az szja-törvény alapján értelmezhető jogviszonyra - ez praktikusan a munkaviszony és az abból származó jövedelem. Vagyis az ekhósok bére áll egy munkaviszonyos részből - ez többnyire a minimálbér összegét jelenti - és egy ezen felüli ekho szerint adózó részből.

2010-től a munkaviszonyból származó jövedelmet a szuperbruttó szerint kell számítani, azaz a bért fel kell szorozni 1,27-tel, az ekhós rész kiszámítása viszont nem változik. Ez önmagában csak egy számítással toldja meg az eddig sem túl egyszerű rendszert, vagyis akár azt is lehet mondani, érdemben nem változik semmi.

A szuperbruttó szabályozása azonban más dologra is hatással van. Az idén lejjebb szállított szja-kulcs ugyanis bizonyos jövedelem felett fejti ki hatását - hiszen a szuperbruttó miatt egy magasabb adóalapra kell vetíteni a 18 helyett 17 %-os kulcsot. Az alacsonyabb jövedelmeknél ezt az adóemelkedést azonban kompenzálja az adójóváírás, vagyis a munkaviszonyból származó bér esetében a nettó végül is több lesz, mint 2009-ben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ekhósok azonban a minimálbéres jövedelemrészük után jellemzően nem tudják érvényesíteni az adójóváírást, mert az összevont jövedelemnek a teljes bér a része, nem csak a munkaviszonyos. Ez azt jelenti, hogy havi (nem szuper)bruttó 266 ezer forint feletti jövedelemnél már nem jár adójóváírás - az ekhósok jelentős része ebbe a körbe tartozik.

Havi 270 ezer forint jövedelem felett a nettó bér csökkenését jelenti a változás. A csökkenés ugyanakkor nem drámai, a nettó 224,5 ezer forintot a tavalyi 227,4 ezer forint helyett. A normál munkaviszonyos bér esetében viszont 2009-ben 152,4 ezer forint volt a nettó, az idén pedig 171,6 ezer forint, vagyis az ekhósok terhelése ugyan nőtt egy hajszálnyit, de az még mindig sokkal versenyképesebb, mintha tisztán munkabért kapnának.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?