23 °C Budapest

A szuperbruttó nem vonatkozik az ekhós jövedelemre

Pénzcentrum
2010. február 1. 08:47

Bonyolultabbá válik az idén az ekhós bérek kiszámítása, ráadásul ez a kör az adócsökkentésből sem érez majd sokat, sőt egy kis ráfizetésre kell számítaniuk. 2010-től a munkaviszonyból származó jövedelem a szuperbruttó szerint adózik, miközben az ekhós részre nem vonatkozik ez a szabályozás - írja a Napi.

A 2010-től hatályos jövedelemadózás - mondhatni természetesen - a normál munkaviszonyra lett optimalizálva, nem pedig a speciális adóztatás alá eső körre. Ennek eredményeképpen a nettó bér kiszámítása bonyolultabbá válik, az ekhósok terhe pedig növekszik néhány ezer forinttal.

A rendszer azért lesz körülményesebb, mert külön kell kezelni az ekhós és a munkaviszonyos bért - hiszen az ekho csak egy adózási forma, és nem keletkeztet jogviszonyt, szükség van valamilyen, az szja-törvény alapján értelmezhető jogviszonyra - ez praktikusan a munkaviszony és az abból származó jövedelem. Vagyis az ekhósok bére áll egy munkaviszonyos részből - ez többnyire a minimálbér összegét jelenti - és egy ezen felüli ekho szerint adózó részből.

2010-től a munkaviszonyból származó jövedelmet a szuperbruttó szerint kell számítani, azaz a bért fel kell szorozni 1,27-tel, az ekhós rész kiszámítása viszont nem változik. Ez önmagában csak egy számítással toldja meg az eddig sem túl egyszerű rendszert, vagyis akár azt is lehet mondani, érdemben nem változik semmi.

A szuperbruttó szabályozása azonban más dologra is hatással van. Az idén lejjebb szállított szja-kulcs ugyanis bizonyos jövedelem felett fejti ki hatását - hiszen a szuperbruttó miatt egy magasabb adóalapra kell vetíteni a 18 helyett 17 %-os kulcsot. Az alacsonyabb jövedelmeknél ezt az adóemelkedést azonban kompenzálja az adójóváírás, vagyis a munkaviszonyból származó bér esetében a nettó végül is több lesz, mint 2009-ben.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ekhósok azonban a minimálbéres jövedelemrészük után jellemzően nem tudják érvényesíteni az adójóváírást, mert az összevont jövedelemnek a teljes bér a része, nem csak a munkaviszonyos. Ez azt jelenti, hogy havi (nem szuper)bruttó 266 ezer forint feletti jövedelemnél már nem jár adójóváírás - az ekhósok jelentős része ebbe a körbe tartozik.

Havi 270 ezer forint jövedelem felett a nettó bér csökkenését jelenti a változás. A csökkenés ugyanakkor nem drámai, a nettó 224,5 ezer forintot a tavalyi 227,4 ezer forint helyett. A normál munkaviszonyos bér esetében viszont 2009-ben 152,4 ezer forint volt a nettó, az idén pedig 171,6 ezer forint, vagyis az ekhósok terhelése ugyan nőtt egy hajszálnyit, de az még mindig sokkal versenyképesebb, mintha tisztán munkabért kapnának.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?