0 °C Budapest

Adóznom kell, mit csináljak?

Pénzcentrum
2009. december 28. 08:47

A vállalkozási tevékenységet nem folytató és áfa fizetésére sem kötelezett magánszemélyek, vagyis az alkalmazottak három módon tehetnek eleget az idei év jövedelmei után az adóbevallási kötelezettségüknek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Akit nem riaszt el az adóbevallási ív, saját maga is kitöltheti a dokumentumot, ez esetben május 20-ig kell eljuttatni az APEH-hez a bevallást, és addig kell rendezni az esetleg fennálló adófizetési kötelezettséget is. A munkaadónak még január végéig az alkalmazott rendelkezésére kell bocsátania az adott évi jövedelmeket tartalmazó kimutatást.

Akinek idegen a hosszú nyomtatvány, a munkaadót is felkérheti az adóbevallás elkészítésére - amennyiben megfelelnek a személyi jövedelemadóról szóló törvényben részletezett feltételeknek. Ez esetben a bevallással egyenértékű nyilatkozatot január 31-ig kell eljuttatni a munkáltatóhoz. Az adóbevallás elkészítéséhez szükség lesz a máshonnan származó jövedelmek igazolására, amit legkésőbb március 20-ig kell átadni a munkaadónak. Az adóalapot és az adót május 20-ig állapítja meg a munkaadó, s erről igazolást ad a foglalkoztatottnak. Magát az adómegállapítást pedig a következő hónapban, június 10-ig továbbítja elektronikus úton az adóhatósághoz.

A munkáltató nem köteles elkészíteni helyettünk a bevallást, a felkérésre nemet is mondhat. Ez esetben sem kell kétségbe esni, mert az önadózás mellett másik lehetőség is van: rábízhatjuk magunkat az APEH gondjaira, ha megfelelünk a törvényi feltételeknek. Az egyszerűsített bevallásnál mindössze annyi a dolgunk, hogy február 15-ig a megfelelő nyomtatványon vagy elektronikus úton bejelentjük az adóhatóságnak, hogy az adókötelezettség teljesítéséhez ezt az utat választottuk. A bejelentéssel egyidejűleg nyilatkozatot kell tenni a bevallás kitöltéséhez - különösen az adókedvezmény érvényesítéséhez - szükséges azon adatokról, amelyek nem szerepelnek az adóhatóság nyilvántartásában.

Az adóhatóság az adózó nyilatkozata, a havi adó- és járulékbevallások, továbbá az egyéb adatszolgáltatások alapján megállapítja az adó alapját, a befizetendő, illetve visszatérítendő adót. Az ezeket tartalmazó egyszerűsített adóbevallást az annak alapjául szolgáló adatokkal együtt az APEH április 30-ig postán vagy elektronikus úton kiküldi az adózónak. Amennyiben az ember nem ért egyet a feltüntetett adatokkal, javíthatja a bevallás adatait.

Az adózónak az egyszerűsített bevallást - a javításokkal, ha erre szükség van - május 20-ig kell visszaküldenie az adóhatóságnak, ügyelve arra, hogy az aláírás le ne maradjon. Az adóhatóság az adózó javítása alapján ismét elvégzi a számításokat, s ennek alapján a befizetendő vagy visszatérítendő adó összegéről június 20-ig értesíti az adózót. Az adatok javítása esetén az értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül kell megfizetni az adót.

Ezt a bevallási formát azok választhatják, akiknek bevétele kizárólag munkáltatóktól (vagy más besorolású kifizetőktől) származik, s amelyből már korábban levonták az adót vagy adóelőleget. Nem kizáró ok, ha valaki ingó vagy ingatlan vagyoni értékű jog átruházásából is tett szert jövedelemre. Ki vannak zárva viszont az egyéni vállalkozók, az ekho-zók, illetve az évi 600 ezer forint feletti jövedelmet szerző őstermelők is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:09