Adóznom kell, mit csináljak?

Pénzcentrum
2009. december 28. 08:47

A vállalkozási tevékenységet nem folytató és áfa fizetésére sem kötelezett magánszemélyek, vagyis az alkalmazottak három módon tehetnek eleget az idei év jövedelmei után az adóbevallási kötelezettségüknek.

Akit nem riaszt el az adóbevallási ív, saját maga is kitöltheti a dokumentumot, ez esetben május 20-ig kell eljuttatni az APEH-hez a bevallást, és addig kell rendezni az esetleg fennálló adófizetési kötelezettséget is. A munkaadónak még január végéig az alkalmazott rendelkezésére kell bocsátania az adott évi jövedelmeket tartalmazó kimutatást.

Akinek idegen a hosszú nyomtatvány, a munkaadót is felkérheti az adóbevallás elkészítésére - amennyiben megfelelnek a személyi jövedelemadóról szóló törvényben részletezett feltételeknek. Ez esetben a bevallással egyenértékű nyilatkozatot január 31-ig kell eljuttatni a munkáltatóhoz. Az adóbevallás elkészítéséhez szükség lesz a máshonnan származó jövedelmek igazolására, amit legkésőbb március 20-ig kell átadni a munkaadónak. Az adóalapot és az adót május 20-ig állapítja meg a munkaadó, s erről igazolást ad a foglalkoztatottnak. Magát az adómegállapítást pedig a következő hónapban, június 10-ig továbbítja elektronikus úton az adóhatósághoz.

A munkáltató nem köteles elkészíteni helyettünk a bevallást, a felkérésre nemet is mondhat. Ez esetben sem kell kétségbe esni, mert az önadózás mellett másik lehetőség is van: rábízhatjuk magunkat az APEH gondjaira, ha megfelelünk a törvényi feltételeknek. Az egyszerűsített bevallásnál mindössze annyi a dolgunk, hogy február 15-ig a megfelelő nyomtatványon vagy elektronikus úton bejelentjük az adóhatóságnak, hogy az adókötelezettség teljesítéséhez ezt az utat választottuk. A bejelentéssel egyidejűleg nyilatkozatot kell tenni a bevallás kitöltéséhez - különösen az adókedvezmény érvényesítéséhez - szükséges azon adatokról, amelyek nem szerepelnek az adóhatóság nyilvántartásában.

Az adóhatóság az adózó nyilatkozata, a havi adó- és járulékbevallások, továbbá az egyéb adatszolgáltatások alapján megállapítja az adó alapját, a befizetendő, illetve visszatérítendő adót. Az ezeket tartalmazó egyszerűsített adóbevallást az annak alapjául szolgáló adatokkal együtt az APEH április 30-ig postán vagy elektronikus úton kiküldi az adózónak. Amennyiben az ember nem ért egyet a feltüntetett adatokkal, javíthatja a bevallás adatait.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az adózónak az egyszerűsített bevallást - a javításokkal, ha erre szükség van - május 20-ig kell visszaküldenie az adóhatóságnak, ügyelve arra, hogy az aláírás le ne maradjon. Az adóhatóság az adózó javítása alapján ismét elvégzi a számításokat, s ennek alapján a befizetendő vagy visszatérítendő adó összegéről június 20-ig értesíti az adózót. Az adatok javítása esetén az értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül kell megfizetni az adót.

Ezt a bevallási formát azok választhatják, akiknek bevétele kizárólag munkáltatóktól (vagy más besorolású kifizetőktől) származik, s amelyből már korábban levonták az adót vagy adóelőleget. Nem kizáró ok, ha valaki ingó vagy ingatlan vagyoni értékű jog átruházásából is tett szert jövedelemre. Ki vannak zárva viszont az egyéni vállalkozók, az ekho-zók, illetve az évi 600 ezer forint feletti jövedelmet szerző őstermelők is.

HR BLOGGER
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
laskainelli  |  2023.05.29 15:01
A hűtlenség a párkapcsolatokban rendkívül fájdalmas és kihívást jelentő helyzet. Amikor az egyik fél...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?