19 °C Budapest

Adóznom kell, mit csináljak?

Pénzcentrum
2009. december 28. 08:47

A vállalkozási tevékenységet nem folytató és áfa fizetésére sem kötelezett magánszemélyek, vagyis az alkalmazottak három módon tehetnek eleget az idei év jövedelmei után az adóbevallási kötelezettségüknek.

Akit nem riaszt el az adóbevallási ív, saját maga is kitöltheti a dokumentumot, ez esetben május 20-ig kell eljuttatni az APEH-hez a bevallást, és addig kell rendezni az esetleg fennálló adófizetési kötelezettséget is. A munkaadónak még január végéig az alkalmazott rendelkezésére kell bocsátania az adott évi jövedelmeket tartalmazó kimutatást.

Akinek idegen a hosszú nyomtatvány, a munkaadót is felkérheti az adóbevallás elkészítésére - amennyiben megfelelnek a személyi jövedelemadóról szóló törvényben részletezett feltételeknek. Ez esetben a bevallással egyenértékű nyilatkozatot január 31-ig kell eljuttatni a munkáltatóhoz. Az adóbevallás elkészítéséhez szükség lesz a máshonnan származó jövedelmek igazolására, amit legkésőbb március 20-ig kell átadni a munkaadónak. Az adóalapot és az adót május 20-ig állapítja meg a munkaadó, s erről igazolást ad a foglalkoztatottnak. Magát az adómegállapítást pedig a következő hónapban, június 10-ig továbbítja elektronikus úton az adóhatósághoz.

A munkáltató nem köteles elkészíteni helyettünk a bevallást, a felkérésre nemet is mondhat. Ez esetben sem kell kétségbe esni, mert az önadózás mellett másik lehetőség is van: rábízhatjuk magunkat az APEH gondjaira, ha megfelelünk a törvényi feltételeknek. Az egyszerűsített bevallásnál mindössze annyi a dolgunk, hogy február 15-ig a megfelelő nyomtatványon vagy elektronikus úton bejelentjük az adóhatóságnak, hogy az adókötelezettség teljesítéséhez ezt az utat választottuk. A bejelentéssel egyidejűleg nyilatkozatot kell tenni a bevallás kitöltéséhez - különösen az adókedvezmény érvényesítéséhez - szükséges azon adatokról, amelyek nem szerepelnek az adóhatóság nyilvántartásában.

Az adóhatóság az adózó nyilatkozata, a havi adó- és járulékbevallások, továbbá az egyéb adatszolgáltatások alapján megállapítja az adó alapját, a befizetendő, illetve visszatérítendő adót. Az ezeket tartalmazó egyszerűsített adóbevallást az annak alapjául szolgáló adatokkal együtt az APEH április 30-ig postán vagy elektronikus úton kiküldi az adózónak. Amennyiben az ember nem ért egyet a feltüntetett adatokkal, javíthatja a bevallás adatait.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adózónak az egyszerűsített bevallást - a javításokkal, ha erre szükség van - május 20-ig kell visszaküldenie az adóhatóságnak, ügyelve arra, hogy az aláírás le ne maradjon. Az adóhatóság az adózó javítása alapján ismét elvégzi a számításokat, s ennek alapján a befizetendő vagy visszatérítendő adó összegéről június 20-ig értesíti az adózót. Az adatok javítása esetén az értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül kell megfizetni az adót.

Ezt a bevallási formát azok választhatják, akiknek bevétele kizárólag munkáltatóktól (vagy más besorolású kifizetőktől) származik, s amelyből már korábban levonták az adót vagy adóelőleget. Nem kizáró ok, ha valaki ingó vagy ingatlan vagyoni értékű jog átruházásából is tett szert jövedelemre. Ki vannak zárva viszont az egyéni vállalkozók, az ekho-zók, illetve az évi 600 ezer forint feletti jövedelmet szerző őstermelők is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44