18 °C Budapest

Akár 150 ezer forint szja-t lehet megtakarítani az év végéig

Pénzcentrum
2009. december 21. 16:02

Könnyen elkerülheti sokak figyelmét, hogy az önkéntes pénztári megtakarítások után járó harminc százalékos adó jövedelemkorlátozás nélkül visszaigényelhető, pedig ennek köszönhetően akár magas összeg is jóváírható. Az érdeklődők még néhány napig gyarapíthatják így adómegtakarítással nyugdíjcélú befektetéseiket.

A különböző pénztári megtakarítások egyik előnye a 30 százalékos adóvisszaigénylés lehetősége (az szja törvény 35.§-a alapján). Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári számlák esetén ez jövedelemkorlátozás nélkül igénybe vehető (ami más személyijövedelemadó-kedvezményekről nem mondható el).

Ez esetenként elkerüli a befektetők figyelmét, pedig a visszaigényelhető adó a különböző meghatározások alapján 100-150 ezer forint lehet, a következők szerint:


Az adóvisszaigénylés érvényesítése során fontos, hogy a pénztárak arról az összegről tudnak igazolást kiadni, ami december 31-ig megérkezett a számlájukra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyéni számla állása az Aranykor Nyugdíjpénztárnál online is nyomon követhető - itt látható, hogy mennyi volt az idei adókedvezményre jogosító egyéni befizetés és ez alapján könnyen meghatározható, hogy mennyit érdemes még befizetni ahhoz, hogy a visszaigényelhető maximumot elérje a pénztártag - emelte ki Kulyassa Krisztina az Aranykor Nyugdíjpénztár ügyvezetője.

Karácsony előtt még nem késő befizetéseket kezdeményezni az önkéntes nyugdíjpénztári számlákra - hívja fel a figyelmet az Aranykor Nyugdíjpénztár közleménye.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?