13 °C Budapest

Ébresztő! Nyugdíjügyben komoly veszély fenyeget

2009. november 25. 12:32

Egyelőre nem javult jelentős mértékben a pénzügyi tudatosság, és sokan a válság hatására sem fordítanak nagyobb figyelmet megtakarításaikra - ezt állapította meg a CIB Bank stratégiai partnere, az Aranykor Pénztárcsoport által indított, a lakosság pénzügyi tudatosságát és nyugdíjcélú megtakarításokkal kapcsolatos tájékozottságát vizsgáló felmérés. 

Az Aranykor Pénztárcsoport kutatást indított annak érdekében, hogy kiderüljön: a válság hatására tájékozottabbá, tudatosabbá váltak-e az emberek a nyugdíjcélú megtakarítások terén. Az ötszáz fő részvételével végzett kérdőíves vizsgálat eredményei vegyesek, és bár egyes kérdésekre nagy arányban születtek jó válaszok, számos ponton látszik, hogy a megkérdezettek nagy része továbbra sem szentel kellő figyelmet pénzügyeinek.


A felmérésből kiderült, hogy legtöbben a válság hatására sem változtattak megtakarítási szokásaikon. A válaszadók 59 százaléka mindent változatlanul hagyott, míg 24 százalék biztonságosabbnak ítélt megoldásokat keresett. Viszonylag sokan, 13 százalékuk mondta viszont azt, hogy egyáltalán nem rendelkezik megtakarításokkal. 

Arra a kérdésre, hogy milyen nyugdíjcélú megtakarításokat ismernek, bár sokan említették a nyugdíjpénztárakat és a nyugdíj-előtakarékossági számlát, olyan megtakarítási formákat is megneveztek, melyek nem nyugdíjcélúak. Ilyen például az életbiztosítás, vagy a betétek.

Ahogy Kulyassa Krisztina, az Aranykor Pénztárcsoport ügyvezetője ehhez kapcsolódóan elmondta: "Természetesen jó, hogy az emberek ismerik ezeket a lehetőségeket is, azonban fontos figyelembe venni azt is, hogy vannak kifejezetten nyugdíjcélú szolgáltatások, melyek az erre optimalizált paraméterek szerint lettek kialakítva, és kedvezőbb feltételeket biztosítanak, mint más konstrukciók, többek között jelentős adókedvezményekkel támogatottak ". 

A magán és önkéntes pénztári megtakarítások jellemzőinek ismeretére vonatkozó kérdésekre adott válaszok alapján elmondható, hogy a válaszadók 87 százaléka tisztában volt a magánnyugdíjpénztár két legfontosabb ismérvével, azaz hogy a pályakezdőknek kötelező, valamint hogy a munkáltató a kötelező nyugdíjjárulék 8 százalékát utalja erre a számlára. 


Az önkéntes nyugdíjpénztár három legfontosabb adottságát viszont - 30 százalékos adókedvezmény, 10 év után a hozam adómentesen felvehető, a havi megtakarítás mértéke rugalmasan, az egyéni igényekhez igazítható - már 22 százalékban nem ismerték, illetve 30 százalék a magánnyugdíjpénztári szolgáltatásokhoz sorolta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Egy további kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy a pénztártagok 69 százaléka saját bevallása szerint a válság idején sem tudott nagyobb figyelmet fordítani nyugdíjpénztári megtakarításaira. Ennek ellenére 77,28 százalék értesült a tavalyi év hozamcsökkenéséről. Viszonylag sok válaszadó (21,8 százalék) azonban azt nyilatkozta, hogy nincs információja ezzel kapcsolatban. Az idei év pénztári teljesítményére vonatkozóan már jóval kevesebb helyes válasz született. A válaszadók 70 százaléka nem rendelkezett információkkal erről, vagy azt gondolta, hogy a pénztárak idén is csökkenő hozamokat produkáltak. Csupán a válaszadók egyharmada tudta, hogy ebben az évben már többnyire pozitív hozamokat értek el a pénztárak.

Az eredmények alapján összességében elmondható, hogy a megtakarítási lehetőségek és az ezzel kapcsolatos aktualitások, változások a válság ellenére sem kapnak nagyobb figyelmet. "Ha nem tájékozódunk a megtakarítási lehetőségeket illetően, abban mindig benne rejlik az a veszély, hogy a megfelelő ismeretek hiányában nem a legoptimálisabb döntéseket hozzuk meg. Az lenne az ideális, ha mindenki felelősen, a szükséges információk birtokában hozná meg pénzügyi döntéseit, és természetesen ebben partnernek kell lenniük a pénzügyi szolgáltatóknak is. Az Aranykor nagy hangsúlyt fektet arra, hogy tagjai minden lényeges információt megkapjanak, és hogy előrelépés történjen a társadalmi szemléletformálás terén, az időskori elszegényedés megelőzése érdekében" - hangsúlyozta Kulyassa Krisztina.


A tíz kérdésből álló kutatást 500 fő személyes megkérdezésével végezték. A válaszadók között a 18+-os valamennyi korcsoport megtalálható volt, legtöbben 31 és 40 év közöttiek, közel fele-fele arányban nők és férfiak.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm