17 °C Budapest

Munkavállalói adóoptimalizálás - megéri a cafetériát választani

Pénzcentrum
2009. december 1. 12:02

A béren kívüli juttatások adózására vonatkozó szabályokat a 2010-es adócsomag több ponton is felülírta. Bár beszűkül az adómentesen igénybe vehető ösztönzők köre, még mindig érdemes élniük a munkavállalóknak a kedvezményes adózási körbe tartozó juttatási formákkal.

Az elmúlt hetekben elfogadott 2010-es adócsomag több ponton is felülírta a béren kívüli juttatások adózására vonatkozó aktuális szabályokat. "Bár beszűkül az adómentesen igénybe vehető ösztönzők köre, még mindig érdemes élni a kedvezményes adózási körbe tartozó juttatási formák lehetőségével, hiszen a juttatásban részesülő magánszemély által felhasználható érték még így is magasabb, mintha ugyanazt bérként kapta volna meg"- összegezte Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary adócsoportjának vezetője.

A népszerű cafeteria elemek jövő évre érvényes szabályai...

Januártól már csak a számítógép- és internethasználat marad adómentes, a béren kívüli juttatási formák egy része pedig kedvezményes, 25 százalékos adómértékkel adózik majd - összeghatárhoz kötötten. Ebbe a csoportba tartozik az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés, illetve az önkéntes egészségpénztári befizetés, az önkéntes önsegélyező pénztárba befizetés az üdülési csekk, a munkáltató üdülőjében történő üdültetés, a meleg étkeztetés és a melegétkeztetési-utalvány, az iskolarendszerű képzés átvállalt költsége, az iskolakezdési utalvány és a helyi bérlet megtérítése. E kifizetéseket egyéb közteher - társadalombiztosítási járulék vagy egészségügyi hozzájárulás - nem terheli.

A juttatások kedvezményes adózásának értékhatárai a következők szerint alakulnak: az önkéntes nyugdíjpénztári havi hozzájárulás esetében a minimálbér ötven százaléka, az önkéntes egészségpénztári és önsegélyező pénztári havi hozzájárulás esetében a minimálbér harminc százaléka a limit. Az üdülési csekk és üdültetési lehetőség biztosítása esetében éves szinten a minimálbér, iskolarendszerű képzés átvállalt költségéből éves szinten a minimálbér két és fél szerese, az iskolakezdési támogatás esetében a minimálbér harminc százaléka, a helyi bérlet esetében a teljes ellenérték jelenti a plafont. Kedvező változás, hogy a meleg étkeztetés támogatásának értékhatára 12 ezer forintról 18 ezer forintra emelkedik, és kibővül az üdülési csekk felhasználási köre a művelődési szolgáltatásokkal.

Amennyiben a fenti juttatások összege meghaladja a kedvezményes adózásra jogosító értékhatárt, akkor az e fölötti részhez már 97,89 százalékos adóteher társul.

Példaszámítás a különbségek érzékeltetésére

Tegyük fel, hogy a munkáltatónak 100 ezer forint éves keret áll rendelkezésére bérfejlesztésre, vagy a munkavállalók béren kívüli ösztönzésére. Amennyiben a munkavállaló a rendelkezésre álló 100 ezer forintot teljes egészében kedvezményes adózású cafeteria elemek biztosításával veszi igénybe, akkor a munkáltatónál jelentkező 100 ezres költséghez képest 80 ezer forint értékű juttatásban részesülhet. Ha ugyanezt az összeget a kedvezményes adózási lehetőség kihasználása helyett a bérköltségbe építik, akkor a munkavállaló bruttó bére mindössze 77 821 forinttal emelkedik, amelyből pedig végül csupán 47 790 - sőt ha az éves bruttó bére meghaladja a 3 937 000 forintot, akkor már csak 32 965 - forint marad.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"A számok azt tükrözik, hogy a munkavállaló számára 2010-ben is megéri a béren kívüli kedvezményes adózási körbe tartozó, valamint a továbbra is adómentes internet-hozzájárulás elemeket igénybe venni, s a munkáltató is ebben a formában tudja a legkedvezőbb feltételeket biztosítani adott esetben"- erősítette meg Hegedüs Sándor.

Cafeteria elemek, amelyek most kimaradtak ...

Egyes, korábban adómentesen adható juttatások nem kerültek be a kedvezményesen adózó körbe, ilyenek többek között:
- a hidegétkeztetés-utalvány, az étel-, ital-automatából történő vásárlásra jogosító elektronikus adathordozó biztosításának a lehetősége,
- a művelődési intézményi szolgáltatás (a gyakorlatban kultúrautalvány),
- a munkáltató által adott termék, szolgáltatás (csekély értékű ajándék), illetve az ezekre szóló utalvány (ajándékutalvány).

Amennyiben a korábbi feltételeknek és mértékeknek megfelelően juttatják jövőre, akkor azok adóköteles természetbeni juttatásnak minősülnek, vagyis január 1-jétől jelentősen magasabb adóteher mellett (97,89 százalék) adhatók.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem