Még jó, hogy vannak adóparadicsomok!

2009. november 6. 08:47

Az adóparadicsomok környezetében fekvő országok is szép hasznot húznak az offshore ország működéséből, és a fejlett gazdaságokra is gyakorolnak némi pozitív hatást az alacsony adózású területek - állítja egy vagyonkezelőket tömörítő szervezet számára készült jelentés.

Az offshore paradicsomokba áramló pénz az azok környezetében fekvő gazdaságokra is beruházásösztönző hatással van egy friss tanulmány szerint, amely vélhetően a ma kezdődő G20-as pénzügyminiszteri csúcstalálkozón is érvként lesz felemlegetve az offshore országok védelme érdekében - írja a Világgazdaság.

Az iromány szerint minden egyes adóparadicsomba menekített dollár 50-70 centtel emeli a környező országok beruházásainak értékét és kereskedelmi forgalmát. A jelentés szerzője, James Hines szerint az alacsony adóterheléssel rendelkező országok teret adnak a fejlett gazdaságok kormányainak, hogy magasabb adókat vessenek ki a hazai vállalkozásokra, és ezzel egy időben a színtisztán megtérülés maximalizáló nemzetközi tőke se kerülje ki az országot. Amennyiben az adóparadicsomok nem léteznének, a közgazdászprofesszor véleménye szerint a fejlett gazdáságok között indulna meg a káros adóverseny.

Sok szakértő egyáltalán nem ért egyet a tanulmányban foglaltakkal, és az adóparadicsomok működésének minél hamarabbi ellehetetlenítésében látják a helyzet megoldásának kulcsát. Hines michigani közgazdászprofesszor ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a gondolatait több korábbi tanulmány is osztja. Így például a brit pénzügyminisztérium egy korábbi jelentésében az olvasható, hogy az Egysült-Királyság tengerentúli gyarmataira adóminimalizás céljából áramló tőke az anyaország beruházásaira is jótékony hatással van.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?