Még jó, hogy vannak adóparadicsomok!

2009. november 6. 08:47

Az adóparadicsomok környezetében fekvő országok is szép hasznot húznak az offshore ország működéséből, és a fejlett gazdaságokra is gyakorolnak némi pozitív hatást az alacsony adózású területek - állítja egy vagyonkezelőket tömörítő szervezet számára készült jelentés.

Az offshore paradicsomokba áramló pénz az azok környezetében fekvő gazdaságokra is beruházásösztönző hatással van egy friss tanulmány szerint, amely vélhetően a ma kezdődő G20-as pénzügyminiszteri csúcstalálkozón is érvként lesz felemlegetve az offshore országok védelme érdekében - írja a Világgazdaság.

Az iromány szerint minden egyes adóparadicsomba menekített dollár 50-70 centtel emeli a környező országok beruházásainak értékét és kereskedelmi forgalmát. A jelentés szerzője, James Hines szerint az alacsony adóterheléssel rendelkező országok teret adnak a fejlett gazdaságok kormányainak, hogy magasabb adókat vessenek ki a hazai vállalkozásokra, és ezzel egy időben a színtisztán megtérülés maximalizáló nemzetközi tőke se kerülje ki az országot. Amennyiben az adóparadicsomok nem léteznének, a közgazdászprofesszor véleménye szerint a fejlett gazdáságok között indulna meg a káros adóverseny.

Sok szakértő egyáltalán nem ért egyet a tanulmányban foglaltakkal, és az adóparadicsomok működésének minél hamarabbi ellehetetlenítésében látják a helyzet megoldásának kulcsát. Hines michigani közgazdászprofesszor ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a gondolatait több korábbi tanulmány is osztja. Így például a brit pénzügyminisztérium egy korábbi jelentésében az olvasható, hogy az Egysült-Királyság tengerentúli gyarmataira adóminimalizás céljából áramló tőke az anyaország beruházásaira is jótékony hatással van.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?