20 °C Budapest

Figyelem: százezreket érintő munkaügyi változások jöhetnek

Pénzcentrum
2009. november 3. 18:32

Több százezer munkavállaló életében hozhat változást az alkalmi munkavállalói könyv eltörlése és az egyszerűsített foglalkoztatás bevezetése. Az erről szóló törvényjavaslatot október 30-án nyújtotta be Herczog László szociális és munkaügyi miniszter az Országgyűlés elé.

Mint már arról korábban a Pénzcentrum részletesen beszámolt, komoly változtatások elé néznek az idénymunkával kapcsolatos jogszabályok 2010-től, a legfőbb ok az alkalmi munkavállalói könyvvel való visszaélések megszüntetése. Amennyiben a képviselők elfogadják az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslatot, jövőre jelentősen egyszerűsödhetnek az alakalmi munkával kapcsolatos adminisztrációs kötelezettségek, ezzel együtt pedig növekednek a nettó bér után fizetendő közterhek.

Az eddig közzétett információknak megfelelően legfeljebb 5 napig (növénytermesztési idénymunka esetén, akár 30 napig is) munkaszerződés írásbeli megkötése nélkül is lehet majd alkalmi munkásokat foglalkoztatni. Ebben az esetben a munka megkezdése előtt elég csupán a munkavállaló internetes vagy telefonos bejelentése. Könnyebbséget jelent majd a munkavállalók számára az is, hogy évi 840 ezer forint az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem alatt mentesülnek az adóbevallási kötelezettség alól.

A törvényjavaslat a nettó bér után 40%-os közteher megfizetését írja elő, ami a jelenleg közteherjeggyel teljesítendő központi befizetésnél magasabb érték. A beszedett közterhek megosztása a központi adóhivatal feladata lesz. Az APEH az összeg 91,8%-át utalja majd a Nyugdíjbiztosítási Alapnak (magánnyugdíjpénztári tag esetén csak 69,9%-ot, 21,9%-ot pedig a magánnyugdíjpénztár számlájára), 1,4%-ot az Egészségbiztosítási Alapnak, 6,8%-ot pedig a Munkaerőpiaci Alapnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A törvényjavaslat rendelkezik az alkalmi munkavállalói könyvek és a közteherjegyek bevonásáról is. Előbbieket 2010. január 31-ig kell leadni, utóbbiakat pedig a 2010. december 31-ig a postán vásárolják vissza, ha életbe lép a javaslat. A módosítások meglehetősen sok embert érintenek, a Foglalkoztatási és Szociális hivatal jelentése alapján több mint 460 ezer alkalmi munkavállalói könyvet adtak ki 2008-ban.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?