16 °C Budapest

Gyalázat: szent helyre piszkítanak a turisták

2009. szeptember 8. 10:32

Ausztrália egyik legnagyobb látványossága az Ayers Rock nevű homokkő-sziklatömb. A csodálatos és misztikus helyet azonban túl sok turista keresi fel, és sokan közülük nem viselkednek úgy, ahogy kellene.

Az Ayers Rock egy 348 méter magas homokkő sziklatömb Ausztrália közepén, az Északi területen található. A benszülöttek által Uluru-nak nevezett -és szent helyként tisztelt- hegy az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park egyik legfontosabb látnivalója, a Világörökség része.

Mint Ausztrália egyik legnagyobb látványosságát, a hatalmas sziklatömböt évente mintegy 350 ezer turista keresi fel, akik közül sokan nem vesznek tudomást arról, hogy egy ősi vallási jelképnél vannak. Az idegenvezetők szerint sokan WC-ként használják a sziklát, rajta végezvén el kisebb-nagyobb dolgukat, ezzel gyakorlatilag megszentségtelenítik a sokak számára rendkívüli jelentősséggel bíró helyet. Pedig a túrák nem tartanak különösebben hosszú ideig: akár fél óra alatt is fel lehet jutni a hegy tetejére.

Fotó: Fotolia


A nemzeti park vezetősége épp ezért szigorítana a hegymászás szabályain: vannak olyan elképzelések is, melyek szerint teljesen elzárnák a kirándulók elől a szent hegyet. Kormányzati források azonban ezt a tervet határozottan cáfolták, Kevin Rudd miniszterelnök is azon a véleményen van, hogy a páratlan természeti kincsnek továbbra is látogathatónak kell maradnia.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fotó: Fotolia

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?