18 °C Budapest

Gyalázat: szent helyre piszkítanak a turisták

2009. szeptember 8. 10:32

Ausztrália egyik legnagyobb látványossága az Ayers Rock nevű homokkő-sziklatömb. A csodálatos és misztikus helyet azonban túl sok turista keresi fel, és sokan közülük nem viselkednek úgy, ahogy kellene.

Az Ayers Rock egy 348 méter magas homokkő sziklatömb Ausztrália közepén, az Északi területen található. A benszülöttek által Uluru-nak nevezett -és szent helyként tisztelt- hegy az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park egyik legfontosabb látnivalója, a Világörökség része.

Mint Ausztrália egyik legnagyobb látványosságát, a hatalmas sziklatömböt évente mintegy 350 ezer turista keresi fel, akik közül sokan nem vesznek tudomást arról, hogy egy ősi vallási jelképnél vannak. Az idegenvezetők szerint sokan WC-ként használják a sziklát, rajta végezvén el kisebb-nagyobb dolgukat, ezzel gyakorlatilag megszentségtelenítik a sokak számára rendkívüli jelentősséggel bíró helyet. Pedig a túrák nem tartanak különösebben hosszú ideig: akár fél óra alatt is fel lehet jutni a hegy tetejére.

Fotó: Fotolia


A nemzeti park vezetősége épp ezért szigorítana a hegymászás szabályain: vannak olyan elképzelések is, melyek szerint teljesen elzárnák a kirándulók elől a szent hegyet. Kormányzati források azonban ezt a tervet határozottan cáfolták, Kevin Rudd miniszterelnök is azon a véleményen van, hogy a páratlan természeti kincsnek továbbra is látogathatónak kell maradnia.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fotó: Fotolia

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?