Gyalázat: szent helyre piszkítanak a turisták

2009. szeptember 8. 10:32

Ausztrália egyik legnagyobb látványossága az Ayers Rock nevű homokkő-sziklatömb. A csodálatos és misztikus helyet azonban túl sok turista keresi fel, és sokan közülük nem viselkednek úgy, ahogy kellene.

Az Ayers Rock egy 348 méter magas homokkő sziklatömb Ausztrália közepén, az Északi területen található. A benszülöttek által Uluru-nak nevezett -és szent helyként tisztelt- hegy az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park egyik legfontosabb látnivalója, a Világörökség része.

Mint Ausztrália egyik legnagyobb látványosságát, a hatalmas sziklatömböt évente mintegy 350 ezer turista keresi fel, akik közül sokan nem vesznek tudomást arról, hogy egy ősi vallási jelképnél vannak. Az idegenvezetők szerint sokan WC-ként használják a sziklát, rajta végezvén el kisebb-nagyobb dolgukat, ezzel gyakorlatilag megszentségtelenítik a sokak számára rendkívüli jelentősséggel bíró helyet. Pedig a túrák nem tartanak különösebben hosszú ideig: akár fél óra alatt is fel lehet jutni a hegy tetejére.

Fotó: Fotolia


A nemzeti park vezetősége épp ezért szigorítana a hegymászás szabályain: vannak olyan elképzelések is, melyek szerint teljesen elzárnák a kirándulók elől a szent hegyet. Kormányzati források azonban ezt a tervet határozottan cáfolták, Kevin Rudd miniszterelnök is azon a véleményen van, hogy a páratlan természeti kincsnek továbbra is látogathatónak kell maradnia.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fotó: Fotolia

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem