8 °C Budapest

Friss vállalkozásokra figyel az APEH

2009. szeptember 17. 14:22

Az APEH idén is kiemelten figyel az újonnan alakult társaságokra, a kiválasztott adózóknál az adóhatóság a helyszínen vizsgálja a bejelentett adatok egyezőségét. Ezen vállalkozásoknál a cégek székhelyével, és az ügyvezetők személyével akadt eddig a legtöbb gond. Az APEH minden olyan esetben - ahol a bejelentett adatokkal nem egyezik a valóság - felfüggesztette a társaság adószámát illetve a képviselő ellen büntető feljelentést tett.

Az APEH az idei év első felében 23,5 ezer jogelőd nélkül újonnan alakult vállalkozás 26,8 %-ánál (6300 db) végzett megelőző vizsgálatot. A revízió 630 esetben kezdeményezte az új vállalkozás adószámának felfüggesztését.

A székhely ellenőrzések során az adóhivatal több esetben tárt fel szabálysértést és közokirat hamisítást. A revizorok olyan esettel is találkoztak, hogy a bejelentett székhely egy tízemeletes bérház egyik lakása volt, amit további hét adózó is megadott címként. Az is előfordult, hogy a székhelyként bejelentett ingatlanon egy félkész ház állt vagy üres telket találtak a megadott címen. Volt olyan eset is, hogy a bejelentett székhelycím egy kirándulóhely lakatlan épülete volt, de még az is megtörtént, hogy a címben megadott utca nem is létezett.

Az ilyen címen bejelentett társaságok ügyvezetője általában hajléktalan vagy olyan ember, akiről kiderül, hogy nem sok köze van a vállalkozáshoz, de az ügyintézéshez sem. A székhely címen az ingatlanok tulajdonosai az esetek többségében nem is hallottak még az oda bejelentett társaságról és nem adtak engedélyt senkinek sem arra, hogy ingatlanjukat a vállalkozás székhelyeként tüntessék fel.

Az ellenőrzések tapasztalata szerint ezen társaságok alapításának elsődleges célja fiktív számlák kibocsátása. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a jövőben is minden ilyen esetben intézkedik a társaság adószámának felfüggesztéséről, a táraságok képviselője ellen pedig büntető feljelentést tesz.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem