3 °C Budapest

Friss vállalkozásokra figyel az APEH

2009. szeptember 17. 14:22

Az APEH idén is kiemelten figyel az újonnan alakult társaságokra, a kiválasztott adózóknál az adóhatóság a helyszínen vizsgálja a bejelentett adatok egyezőségét. Ezen vállalkozásoknál a cégek székhelyével, és az ügyvezetők személyével akadt eddig a legtöbb gond. Az APEH minden olyan esetben - ahol a bejelentett adatokkal nem egyezik a valóság - felfüggesztette a társaság adószámát illetve a képviselő ellen büntető feljelentést tett.

Az APEH az idei év első felében 23,5 ezer jogelőd nélkül újonnan alakult vállalkozás 26,8 %-ánál (6300 db) végzett megelőző vizsgálatot. A revízió 630 esetben kezdeményezte az új vállalkozás adószámának felfüggesztését.

A székhely ellenőrzések során az adóhivatal több esetben tárt fel szabálysértést és közokirat hamisítást. A revizorok olyan esettel is találkoztak, hogy a bejelentett székhely egy tízemeletes bérház egyik lakása volt, amit további hét adózó is megadott címként. Az is előfordult, hogy a székhelyként bejelentett ingatlanon egy félkész ház állt vagy üres telket találtak a megadott címen. Volt olyan eset is, hogy a bejelentett székhelycím egy kirándulóhely lakatlan épülete volt, de még az is megtörtént, hogy a címben megadott utca nem is létezett.

Az ilyen címen bejelentett társaságok ügyvezetője általában hajléktalan vagy olyan ember, akiről kiderül, hogy nem sok köze van a vállalkozáshoz, de az ügyintézéshez sem. A székhely címen az ingatlanok tulajdonosai az esetek többségében nem is hallottak még az oda bejelentett társaságról és nem adtak engedélyt senkinek sem arra, hogy ingatlanjukat a vállalkozás székhelyeként tüntessék fel.

Az ellenőrzések tapasztalata szerint ezen társaságok alapításának elsődleges célja fiktív számlák kibocsátása. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a jövőben is minden ilyen esetben intézkedik a társaság adószámának felfüggesztéséről, a táraságok képviselője ellen pedig büntető feljelentést tesz.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?