1 °C Budapest

Nem vagy okosabb, ha többfelé tudsz figyelni!

2009. augusztus 26. 15:32

Egy friss felmérés szerint azok, akik egyszerre több irányból érkező információforrásra figyelnek, illetve több feladatot végeznek, semmivel sem hatékonyabbak, mint azok, akik egymás után végzik el a feladataikat.

Bár a munkavállalók egy része, különösen az elektronikus iparágakban dolgozók, szívesen hivatkozik arra, hogy a sokféle információforrás párhuzamos "feldolgozása" valójában növeli a produktivitást, a Stanford University kutatói szerint a többfelé figyelő kollégák valójában semmivel sem tudnak jobban koncentrálni, kontrollálni a memóriájukat vagy bármely munkájukat elvégezni, mint azok, akik egyszerre csak egy irányba figyelnek.

A száz önként résztvevő hallgatót két csoportra osztották aszerint, hogy saját bevallásuk szerint egyszerre egy, vagy egyszerre több információforrást követnek. Az első feladat során egy piros négyszöget mutattak fel rövid időre az alanyoknak - kétszer. Második alkalommal a piros négyszöget néhány kék is körbevette. A feladat mindkét csoport számára az volt: határozzák meg, a piros ábra mindkét esetben ugyanúgy állt-e.

Míg az egy feladatra összpontosítók számára semmi nehézséget nem jelentett a feladat, a többfelé koncentrálók figyelmét állandóan elvonták az egyébként teljesen irreleváns kék négyszögek.

A második teszt során az alanyok memóriáját vizsgálták, amihez az ABC betűit kellett bizonyos sorrendben megjegyezni. A "szétszórtak" itt sem teljesítettek valami jól: leginkább akkor buktak el, ha egy betű másodszor is felbukkant a felsorolásban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A harmadik feladat a fókusz irányváltásának sebességét kívánta megvizsgálni. A résztvevőknek betűket és számokat mutattak fel gyorsan, majd megmondták, mire kell fókuszálniuk. Ha a betűre, meg kellett mondaniuk, magán-, vagy mássalhangzó volt-e, ha a számra, akkor azt, hogy páros, vagy páratlan. Ebben a tesztben sem tüntették ki magukat a sokféle feladattal foglalkozó hallgatók.

A kutatók véleménye szerint tehát minél több információforrásra figyeltek az alanyok egyszerre, annál gyengébben teljesítettek, vagyis azok, akik számos információforrást figyelnek párhuzamosan, nagy agyi kapacitással, végső soron pedig gyengébb egyszeri teljesítménnyel fizetnek meg ezért.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem