18 °C Budapest

Nem vagy okosabb, ha többfelé tudsz figyelni!

2009. augusztus 26. 15:32

Egy friss felmérés szerint azok, akik egyszerre több irányból érkező információforrásra figyelnek, illetve több feladatot végeznek, semmivel sem hatékonyabbak, mint azok, akik egymás után végzik el a feladataikat.

Bár a munkavállalók egy része, különösen az elektronikus iparágakban dolgozók, szívesen hivatkozik arra, hogy a sokféle információforrás párhuzamos "feldolgozása" valójában növeli a produktivitást, a Stanford University kutatói szerint a többfelé figyelő kollégák valójában semmivel sem tudnak jobban koncentrálni, kontrollálni a memóriájukat vagy bármely munkájukat elvégezni, mint azok, akik egyszerre csak egy irányba figyelnek.

A száz önként résztvevő hallgatót két csoportra osztották aszerint, hogy saját bevallásuk szerint egyszerre egy, vagy egyszerre több információforrást követnek. Az első feladat során egy piros négyszöget mutattak fel rövid időre az alanyoknak - kétszer. Második alkalommal a piros négyszöget néhány kék is körbevette. A feladat mindkét csoport számára az volt: határozzák meg, a piros ábra mindkét esetben ugyanúgy állt-e.

Míg az egy feladatra összpontosítók számára semmi nehézséget nem jelentett a feladat, a többfelé koncentrálók figyelmét állandóan elvonták az egyébként teljesen irreleváns kék négyszögek.

A második teszt során az alanyok memóriáját vizsgálták, amihez az ABC betűit kellett bizonyos sorrendben megjegyezni. A "szétszórtak" itt sem teljesítettek valami jól: leginkább akkor buktak el, ha egy betű másodszor is felbukkant a felsorolásban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A harmadik feladat a fókusz irányváltásának sebességét kívánta megvizsgálni. A résztvevőknek betűket és számokat mutattak fel gyorsan, majd megmondták, mire kell fókuszálniuk. Ha a betűre, meg kellett mondaniuk, magán-, vagy mássalhangzó volt-e, ha a számra, akkor azt, hogy páros, vagy páratlan. Ebben a tesztben sem tüntették ki magukat a sokféle feladattal foglalkozó hallgatók.

A kutatók véleménye szerint tehát minél több információforrásra figyeltek az alanyok egyszerre, annál gyengébben teljesítettek, vagyis azok, akik számos információforrást figyelnek párhuzamosan, nagy agyi kapacitással, végső soron pedig gyengébb egyszeri teljesítménnyel fizetnek meg ezért.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?