17 °C Budapest

Nem vagy okosabb, ha többfelé tudsz figyelni!

2009. augusztus 26. 15:32

Egy friss felmérés szerint azok, akik egyszerre több irányból érkező információforrásra figyelnek, illetve több feladatot végeznek, semmivel sem hatékonyabbak, mint azok, akik egymás után végzik el a feladataikat.

Bár a munkavállalók egy része, különösen az elektronikus iparágakban dolgozók, szívesen hivatkozik arra, hogy a sokféle információforrás párhuzamos "feldolgozása" valójában növeli a produktivitást, a Stanford University kutatói szerint a többfelé figyelő kollégák valójában semmivel sem tudnak jobban koncentrálni, kontrollálni a memóriájukat vagy bármely munkájukat elvégezni, mint azok, akik egyszerre csak egy irányba figyelnek.

A száz önként résztvevő hallgatót két csoportra osztották aszerint, hogy saját bevallásuk szerint egyszerre egy, vagy egyszerre több információforrást követnek. Az első feladat során egy piros négyszöget mutattak fel rövid időre az alanyoknak - kétszer. Második alkalommal a piros négyszöget néhány kék is körbevette. A feladat mindkét csoport számára az volt: határozzák meg, a piros ábra mindkét esetben ugyanúgy állt-e.

Míg az egy feladatra összpontosítók számára semmi nehézséget nem jelentett a feladat, a többfelé koncentrálók figyelmét állandóan elvonták az egyébként teljesen irreleváns kék négyszögek.

A második teszt során az alanyok memóriáját vizsgálták, amihez az ABC betűit kellett bizonyos sorrendben megjegyezni. A "szétszórtak" itt sem teljesítettek valami jól: leginkább akkor buktak el, ha egy betű másodszor is felbukkant a felsorolásban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A harmadik feladat a fókusz irányváltásának sebességét kívánta megvizsgálni. A résztvevőknek betűket és számokat mutattak fel gyorsan, majd megmondták, mire kell fókuszálniuk. Ha a betűre, meg kellett mondaniuk, magán-, vagy mássalhangzó volt-e, ha a számra, akkor azt, hogy páros, vagy páratlan. Ebben a tesztben sem tüntették ki magukat a sokféle feladattal foglalkozó hallgatók.

A kutatók véleménye szerint tehát minél több információforrásra figyeltek az alanyok egyszerre, annál gyengébben teljesítettek, vagyis azok, akik számos információforrást figyelnek párhuzamosan, nagy agyi kapacitással, végső soron pedig gyengébb egyszeri teljesítménnyel fizetnek meg ezért.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?