Kétmilliárd uniós forint Heves megye útjaira

2009. június 4. 17:32

Az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében három útfelújítási projekt indul el Heves megyében. A beavatkozások költségeit teljes egészében Európai Uniós forrásokból fedezik. A támogatási szerződések aláírására csütörtökön került sor Egerben.

Az Észak-Magyarországi régióban az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjainak 2007-2008-as akcióterve keretében 2009 tavaszán összesen 16 projektre osztva indul meg vagy folytatódik a négy és öt számjegyű utak felújítása. A költségeket az Európai Unió strukturális alapjai fedezik, a magyar költségvetést ezek a beavatkozások nem terhelik. Heves megyében a felújítási program öt projekt keretében 11 útszakaszt érint, összesen csaknem 77 kilométeren - ezek közül három projekt esetében most került sor a támogatási szerződés megkötésére az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség és a kedvezményezett Magyar Közút Nonprofit Zrt között. Az ünnepélyes aláírásra csütörtökön került sor Egerben.

A második projektben a 2505-ös út Eger és Felsőtárkány közötti szakaszának rendbe tétele közvetlen folytatása a fent említett felújításnak. Ugyanebbe a projektbe sorolták továbbá az Eger határától Egerszólátig vezető 24128-as jelű út felújítását is. A két útszakasz együttes hossza mintegy 16 kilométer, a kivitelező a Magyar Aszfalt Kft.

A felújítandó útszakaszok állapota itt is jelentősen leromlott. A vízelvezető rendszer ugyancsak renoválásra szorul, különösen Felnémet és Felsőtárkány átkelési (belterületi) szakaszain. Egerszólát belterületén a vízelvezető rendszer és a járda hiánya okoz gondot.

A harmadik most induló hevesi projekt a Sirok-Pétervására összekötő út (2412-es út) 8 kilométeres szakaszát érinti Terpesnél, ezenkívül a szomszéd megyébe áthúzódó Borsodnádasd-Monosbél összekötő út (2507-es út) Borsodnádasd és Bekölce közötti szakaszát, valamint a Tarnalelesz és Fedémes közötti fedémesi bekötőutat. A három útszakasz együttes hossza bő 18 kilométer. Ezeken az utakon ugyancsak kiszélesítik az íveket, megerősítik az aszfaltburkolatot, kitisztítják az árkokat és átereszeket, rendezik a padkákat. A kivitelező mindhárom úton a Magyar Aszfalt Kft.

Az első projekt Heves mellett a szomszédos Borsodot is érinti. Az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő út (2505-ös út) két szakasza újul meg Felsőtárkány és Bélapátfalva, valamint Hollóstető és Miskolc között, összesen 25 kilométeren. Az út burkolatának állapota a megnövekedett járműforgalom miatt leromlott, felületi hámlások, kopások, repedések jelentek meg. A forgalom hatására a teherbírás lecsökkent. A vízelvezető rendszer is felújításra szorul.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munkálatok kivitelezésének jogát a hevesi szakaszon a Magyar Aszfalt Kft., a borsodi részen az FK Raszter Zrt. nyerte el. A felújítás során kiszélesítik az útíveket, megerősítik az aszfaltburkolatot, kitisztítják az árkokat és átereszeket, rendezik a padkákat. Az úton hat hidat is felújítanak, a hegyi szakaszokon kőfogó hálókat helyeznek ki. A felújítást követően csökken a zaj, a por és a káros anyagok kibocsátása.

Az egyes útszakaszok felújítása júliusra, augusztusra, illetve szeptemberre jut el a műszaki átadás fázisába, a közlekedőknek addig kell forgalmi korlátozásokra számítaniuk.

Az ÉMOP keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap teljes körű társfinanszírozásával lebonyolított három Heves megyei projekt költségvetése összesen 2,2 milliárd forint.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem