21 °C Budapest

Kétmilliárd uniós forint Heves megye útjaira

2009. június 4. 17:32

Az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében három útfelújítási projekt indul el Heves megyében. A beavatkozások költségeit teljes egészében Európai Uniós forrásokból fedezik. A támogatási szerződések aláírására csütörtökön került sor Egerben.

Az Észak-Magyarországi régióban az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjainak 2007-2008-as akcióterve keretében 2009 tavaszán összesen 16 projektre osztva indul meg vagy folytatódik a négy és öt számjegyű utak felújítása. A költségeket az Európai Unió strukturális alapjai fedezik, a magyar költségvetést ezek a beavatkozások nem terhelik. Heves megyében a felújítási program öt projekt keretében 11 útszakaszt érint, összesen csaknem 77 kilométeren - ezek közül három projekt esetében most került sor a támogatási szerződés megkötésére az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség és a kedvezményezett Magyar Közút Nonprofit Zrt között. Az ünnepélyes aláírásra csütörtökön került sor Egerben.

A második projektben a 2505-ös út Eger és Felsőtárkány közötti szakaszának rendbe tétele közvetlen folytatása a fent említett felújításnak. Ugyanebbe a projektbe sorolták továbbá az Eger határától Egerszólátig vezető 24128-as jelű út felújítását is. A két útszakasz együttes hossza mintegy 16 kilométer, a kivitelező a Magyar Aszfalt Kft.

A felújítandó útszakaszok állapota itt is jelentősen leromlott. A vízelvezető rendszer ugyancsak renoválásra szorul, különösen Felnémet és Felsőtárkány átkelési (belterületi) szakaszain. Egerszólát belterületén a vízelvezető rendszer és a járda hiánya okoz gondot.

A harmadik most induló hevesi projekt a Sirok-Pétervására összekötő út (2412-es út) 8 kilométeres szakaszát érinti Terpesnél, ezenkívül a szomszéd megyébe áthúzódó Borsodnádasd-Monosbél összekötő út (2507-es út) Borsodnádasd és Bekölce közötti szakaszát, valamint a Tarnalelesz és Fedémes közötti fedémesi bekötőutat. A három útszakasz együttes hossza bő 18 kilométer. Ezeken az utakon ugyancsak kiszélesítik az íveket, megerősítik az aszfaltburkolatot, kitisztítják az árkokat és átereszeket, rendezik a padkákat. A kivitelező mindhárom úton a Magyar Aszfalt Kft.

Az első projekt Heves mellett a szomszédos Borsodot is érinti. Az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő út (2505-ös út) két szakasza újul meg Felsőtárkány és Bélapátfalva, valamint Hollóstető és Miskolc között, összesen 25 kilométeren. Az út burkolatának állapota a megnövekedett járműforgalom miatt leromlott, felületi hámlások, kopások, repedések jelentek meg. A forgalom hatására a teherbírás lecsökkent. A vízelvezető rendszer is felújításra szorul.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A munkálatok kivitelezésének jogát a hevesi szakaszon a Magyar Aszfalt Kft., a borsodi részen az FK Raszter Zrt. nyerte el. A felújítás során kiszélesítik az útíveket, megerősítik az aszfaltburkolatot, kitisztítják az árkokat és átereszeket, rendezik a padkákat. Az úton hat hidat is felújítanak, a hegyi szakaszokon kőfogó hálókat helyeznek ki. A felújítást követően csökken a zaj, a por és a káros anyagok kibocsátása.

Az egyes útszakaszok felújítása júliusra, augusztusra, illetve szeptemberre jut el a műszaki átadás fázisába, a közlekedőknek addig kell forgalmi korlátozásokra számítaniuk.

Az ÉMOP keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap teljes körű társfinanszírozásával lebonyolított három Heves megyei projekt költségvetése összesen 2,2 milliárd forint.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem