19 °C Budapest

Kétmilliárd uniós forint Heves megye útjaira

2009. június 4. 17:32

Az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében három útfelújítási projekt indul el Heves megyében. A beavatkozások költségeit teljes egészében Európai Uniós forrásokból fedezik. A támogatási szerződések aláírására csütörtökön került sor Egerben.

Az Észak-Magyarországi régióban az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjainak 2007-2008-as akcióterve keretében 2009 tavaszán összesen 16 projektre osztva indul meg vagy folytatódik a négy és öt számjegyű utak felújítása. A költségeket az Európai Unió strukturális alapjai fedezik, a magyar költségvetést ezek a beavatkozások nem terhelik. Heves megyében a felújítási program öt projekt keretében 11 útszakaszt érint, összesen csaknem 77 kilométeren - ezek közül három projekt esetében most került sor a támogatási szerződés megkötésére az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség és a kedvezményezett Magyar Közút Nonprofit Zrt között. Az ünnepélyes aláírásra csütörtökön került sor Egerben.

A második projektben a 2505-ös út Eger és Felsőtárkány közötti szakaszának rendbe tétele közvetlen folytatása a fent említett felújításnak. Ugyanebbe a projektbe sorolták továbbá az Eger határától Egerszólátig vezető 24128-as jelű út felújítását is. A két útszakasz együttes hossza mintegy 16 kilométer, a kivitelező a Magyar Aszfalt Kft.

A felújítandó útszakaszok állapota itt is jelentősen leromlott. A vízelvezető rendszer ugyancsak renoválásra szorul, különösen Felnémet és Felsőtárkány átkelési (belterületi) szakaszain. Egerszólát belterületén a vízelvezető rendszer és a járda hiánya okoz gondot.

A harmadik most induló hevesi projekt a Sirok-Pétervására összekötő út (2412-es út) 8 kilométeres szakaszát érinti Terpesnél, ezenkívül a szomszéd megyébe áthúzódó Borsodnádasd-Monosbél összekötő út (2507-es út) Borsodnádasd és Bekölce közötti szakaszát, valamint a Tarnalelesz és Fedémes közötti fedémesi bekötőutat. A három útszakasz együttes hossza bő 18 kilométer. Ezeken az utakon ugyancsak kiszélesítik az íveket, megerősítik az aszfaltburkolatot, kitisztítják az árkokat és átereszeket, rendezik a padkákat. A kivitelező mindhárom úton a Magyar Aszfalt Kft.

Az első projekt Heves mellett a szomszédos Borsodot is érinti. Az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő út (2505-ös út) két szakasza újul meg Felsőtárkány és Bélapátfalva, valamint Hollóstető és Miskolc között, összesen 25 kilométeren. Az út burkolatának állapota a megnövekedett járműforgalom miatt leromlott, felületi hámlások, kopások, repedések jelentek meg. A forgalom hatására a teherbírás lecsökkent. A vízelvezető rendszer is felújításra szorul.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munkálatok kivitelezésének jogát a hevesi szakaszon a Magyar Aszfalt Kft., a borsodi részen az FK Raszter Zrt. nyerte el. A felújítás során kiszélesítik az útíveket, megerősítik az aszfaltburkolatot, kitisztítják az árkokat és átereszeket, rendezik a padkákat. Az úton hat hidat is felújítanak, a hegyi szakaszokon kőfogó hálókat helyeznek ki. A felújítást követően csökken a zaj, a por és a káros anyagok kibocsátása.

Az egyes útszakaszok felújítása júliusra, augusztusra, illetve szeptemberre jut el a műszaki átadás fázisába, a közlekedőknek addig kell forgalmi korlátozásokra számítaniuk.

Az ÉMOP keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap teljes körű társfinanszírozásával lebonyolított három Heves megyei projekt költségvetése összesen 2,2 milliárd forint.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55