8 °C Budapest

Kétmilliárd uniós forint Heves megye útjaira

2009. június 4. 17:32

Az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében három útfelújítási projekt indul el Heves megyében. A beavatkozások költségeit teljes egészében Európai Uniós forrásokból fedezik. A támogatási szerződések aláírására csütörtökön került sor Egerben.

Az Észak-Magyarországi régióban az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjainak 2007-2008-as akcióterve keretében 2009 tavaszán összesen 16 projektre osztva indul meg vagy folytatódik a négy és öt számjegyű utak felújítása. A költségeket az Európai Unió strukturális alapjai fedezik, a magyar költségvetést ezek a beavatkozások nem terhelik. Heves megyében a felújítási program öt projekt keretében 11 útszakaszt érint, összesen csaknem 77 kilométeren - ezek közül három projekt esetében most került sor a támogatási szerződés megkötésére az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség és a kedvezményezett Magyar Közút Nonprofit Zrt között. Az ünnepélyes aláírásra csütörtökön került sor Egerben.

A második projektben a 2505-ös út Eger és Felsőtárkány közötti szakaszának rendbe tétele közvetlen folytatása a fent említett felújításnak. Ugyanebbe a projektbe sorolták továbbá az Eger határától Egerszólátig vezető 24128-as jelű út felújítását is. A két útszakasz együttes hossza mintegy 16 kilométer, a kivitelező a Magyar Aszfalt Kft.

A felújítandó útszakaszok állapota itt is jelentősen leromlott. A vízelvezető rendszer ugyancsak renoválásra szorul, különösen Felnémet és Felsőtárkány átkelési (belterületi) szakaszain. Egerszólát belterületén a vízelvezető rendszer és a járda hiánya okoz gondot.

A harmadik most induló hevesi projekt a Sirok-Pétervására összekötő út (2412-es út) 8 kilométeres szakaszát érinti Terpesnél, ezenkívül a szomszéd megyébe áthúzódó Borsodnádasd-Monosbél összekötő út (2507-es út) Borsodnádasd és Bekölce közötti szakaszát, valamint a Tarnalelesz és Fedémes közötti fedémesi bekötőutat. A három útszakasz együttes hossza bő 18 kilométer. Ezeken az utakon ugyancsak kiszélesítik az íveket, megerősítik az aszfaltburkolatot, kitisztítják az árkokat és átereszeket, rendezik a padkákat. A kivitelező mindhárom úton a Magyar Aszfalt Kft.

Az első projekt Heves mellett a szomszédos Borsodot is érinti. Az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő út (2505-ös út) két szakasza újul meg Felsőtárkány és Bélapátfalva, valamint Hollóstető és Miskolc között, összesen 25 kilométeren. Az út burkolatának állapota a megnövekedett járműforgalom miatt leromlott, felületi hámlások, kopások, repedések jelentek meg. A forgalom hatására a teherbírás lecsökkent. A vízelvezető rendszer is felújításra szorul.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munkálatok kivitelezésének jogát a hevesi szakaszon a Magyar Aszfalt Kft., a borsodi részen az FK Raszter Zrt. nyerte el. A felújítás során kiszélesítik az útíveket, megerősítik az aszfaltburkolatot, kitisztítják az árkokat és átereszeket, rendezik a padkákat. Az úton hat hidat is felújítanak, a hegyi szakaszokon kőfogó hálókat helyeznek ki. A felújítást követően csökken a zaj, a por és a káros anyagok kibocsátása.

Az egyes útszakaszok felújítása júliusra, augusztusra, illetve szeptemberre jut el a műszaki átadás fázisába, a közlekedőknek addig kell forgalmi korlátozásokra számítaniuk.

Az ÉMOP keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap teljes körű társfinanszírozásával lebonyolított három Heves megyei projekt költségvetése összesen 2,2 milliárd forint.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem