1 °C Budapest

Megoldódnak a szennyvízgondok, 650 millióért

2009. június 4. 13:35

A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával Komorón kiépülhet a szennyvízcsatorna-hálózat, Tuzséron pedig a tervek szerint felújítják a meglévő vezetékeket, és bővítik a szennyvíztisztító telepet, ezzel mintegy ötezer lakos életminősége javulhat.

A beruházás jótékony hatással lesz a befogadó Tisza folyó és a felszín alatti vizek minőségére, és a talaj sem szennyeződik tovább. A fejlesztés a tervek szerint közel 650 millió forintba kerül, a két település az uniós projekt előkészítésére 23 millió forint támogatást nyert, az erről szóló szerződést ma írták alá Komorón. Az eseményen részt vett Murányiné Krempels Gabriella, a KvVM főosztályvezető-helyettese.

Komorón jelenleg nincs szennyvízcsatorna-hálózat, a lakosság a szennyvizet szikkasztókban gyűjti, ami környezetvédelmi és környezet-egészségügyi szempontból is gondot okoz, az elszikkasztott szennyvizek ugyanis folyamatosan szennyezik és emelik a talajvíz szintjét. Tuzséron az 1990-es évek elején kiépítették a szennyvízcsatornákat, de a rendszer egyes elemei mára már felújításra szorulnak. A településen üzemelő szennyvíztisztító-telep jelenlegi kapacitása nem lenne elegendő a két község szennyvizének megfelelő megtisztítására, és korszerűsítésre is szükség van.

A most tervezett beruházás során Komorón több mint 5 és fél kilométernyi szennyvíz-csatornát építenek ki, ezzel 1240 lakos számára válik elérhetővé a korszerű szennyvízelvezetés. A komorói szennyvizet a tuzséri szennyvíztisztító telepen fogják megtisztítani. A telep napi kapacitása jelenleg 388 köbméter/d, ezt 600 köbméter/d-re emelik, és irányítástechnikai, valamint automatizálási fejlesztéseket is végeznek. Ezen kívül Tuzséron rekonstrukciós feladatokat is végrehajtanak majd a meglévő szennyvízcsatorna-rendszeren.

Jelenleg a projekt előkészítése zajlik. Ez alatt elkészül majd a részletes megvalósíthatósági tanulmány, elkészülnek a műszaki tervek, meg kell szerezni a szükséges hatósági engedélyeket, és le kell bonyolítani a közbeszerzési eljárásokat. Mindez 27 millió forintba kerül, ehhez 85%-os, több mint 23 millió forintos támogatást nyertek a települések.

A tervek szerint a második fordulós pályázatot jövő februárban nyújtják be, pozitív elbírálás esetén ezt követően megkezdődhet a kivitelezés, ami várhatóan 2012 végén fejeződik be.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?