15 °C Budapest

Megoldódnak a szennyvízgondok, 650 millióért

2009. június 4. 13:35

A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával Komorón kiépülhet a szennyvízcsatorna-hálózat, Tuzséron pedig a tervek szerint felújítják a meglévő vezetékeket, és bővítik a szennyvíztisztító telepet, ezzel mintegy ötezer lakos életminősége javulhat.

A beruházás jótékony hatással lesz a befogadó Tisza folyó és a felszín alatti vizek minőségére, és a talaj sem szennyeződik tovább. A fejlesztés a tervek szerint közel 650 millió forintba kerül, a két település az uniós projekt előkészítésére 23 millió forint támogatást nyert, az erről szóló szerződést ma írták alá Komorón. Az eseményen részt vett Murányiné Krempels Gabriella, a KvVM főosztályvezető-helyettese.

Komorón jelenleg nincs szennyvízcsatorna-hálózat, a lakosság a szennyvizet szikkasztókban gyűjti, ami környezetvédelmi és környezet-egészségügyi szempontból is gondot okoz, az elszikkasztott szennyvizek ugyanis folyamatosan szennyezik és emelik a talajvíz szintjét. Tuzséron az 1990-es évek elején kiépítették a szennyvízcsatornákat, de a rendszer egyes elemei mára már felújításra szorulnak. A településen üzemelő szennyvíztisztító-telep jelenlegi kapacitása nem lenne elegendő a két község szennyvizének megfelelő megtisztítására, és korszerűsítésre is szükség van.

A most tervezett beruházás során Komorón több mint 5 és fél kilométernyi szennyvíz-csatornát építenek ki, ezzel 1240 lakos számára válik elérhetővé a korszerű szennyvízelvezetés. A komorói szennyvizet a tuzséri szennyvíztisztító telepen fogják megtisztítani. A telep napi kapacitása jelenleg 388 köbméter/d, ezt 600 köbméter/d-re emelik, és irányítástechnikai, valamint automatizálási fejlesztéseket is végeznek. Ezen kívül Tuzséron rekonstrukciós feladatokat is végrehajtanak majd a meglévő szennyvízcsatorna-rendszeren.

Jelenleg a projekt előkészítése zajlik. Ez alatt elkészül majd a részletes megvalósíthatósági tanulmány, elkészülnek a műszaki tervek, meg kell szerezni a szükséges hatósági engedélyeket, és le kell bonyolítani a közbeszerzési eljárásokat. Mindez 27 millió forintba kerül, ehhez 85%-os, több mint 23 millió forintos támogatást nyertek a települések.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tervek szerint a második fordulós pályázatot jövő februárban nyújtják be, pozitív elbírálás esetén ezt követően megkezdődhet a kivitelezés, ami várhatóan 2012 végén fejeződik be.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem