24 °C Budapest

Döntés született a gigantikus vesztegetési ügyben: 260 milliárd a bírság!

Pénzcentrum
2008. december 16. 11:00

Hétfőn döntést hozott a washingtoni törvényszék a Siemens AG elhíresült vesztegetési, sikkasztási ügyében, melynek értelmében 1,33 milliárd dollárt (260 milliárd forint) kell a cégnek büntetésként fizetnie.

Mint ismeretes, 2001-2007 között a német cég több mint 1,36 milliárd dollárt (265 milliárd forint) fordított világszerte kormányok, vállalatok megvesztegetésére, egy-egy óriásprojekt elnyerése érdekében Latin-Amerikától egészen a Közel-Keletig.

A pénzt osztrák, illetve svájci folyószámlákon keresztül, különféle fantomcégek közbeiktatásával juttatták célba, vagyis off-shore cégek mögé bújt állami, önkormányzati, közigazgatási vezetőkhöz. Az érintett országok, illetve kormányok közé tartozik például Irak, ahol az olajat élelmiszerét nevű ENSZ program futása alatt történtek vesztegetések, Venezuelában távolsági vasúthálózat kiépítéséért, Bangladesben mobil hálózat felállításáért, Argentínában egy egymilliárd dolláros személyazonosító kártya-projektért cserébe folytak a kenőpénzek.

A most kiszabott birságra valószínűleg azért bólintott rá az óriáscég, mert ennél jóval nagyobb összegre számítottak, hiszen a 90-es évektől napjainkig több mint a dupláját fordították hűtlen kezelésre, sikkasztásra, lefizetésre.

2007-ben a müncheni bíróság már elmarasztalta ugyan a céget, akkor azonban csak 287 millió dollárt (55 milliárd forint) kellett fizetniük

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottságának (SEC) vezetője szerint az ügy precedens értékű volt a korrupció földrajzi és anyagi nagyságrendje miatt is.

Az 1,33 milliárd dolláros, anyavállalatra kivetett bírságon kívül az argentin, a bangladesi és a venezuelai leányvállalatok is egyenként 500 ezer dollárt fizetnek USA és Németország számára.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?