Eladogattál az interneten? Csengethetsz 36 %-ot az APEH-nek

Pénzcentrum
2009. május 26. 09:02

Az adóhatósági ellenőrzések során kiemelt figyelmet kap az idei évben az internetes kereskedelem. A hírek szerint eddig 26 ellenőrzés indult, sok az olyan magánszemély értékesítő, aki egyáltalán nem fizet adót a jövedelem után.

Az APEH által az online piactereken értékesítők ellenőrzésére eddig indított vizsgálatok egyelőre még nem zárultak le. A netes piac növekedésével egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a terület ellenőrzésére. Az adóhatósághoz egyre több olyan bejelentés érkezett, amelyben egy-egy kereskedő tevékenységével kapcsolatos adóelkerülésről volt szó. Az ellenőrzésekről annyi elmondható, hogy több olyan esettel is találkoztak a revizorok, ahol az értékesítő magánszemély volt és a bevétele után semmilyen adót nem fizetett be.

A jövedelemadó-törvény szerint, ha az ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem éves szinten nem éri el az 50 000 forintot, akkor nem kell adót fizetni, de ha meghaladja, akkor 25 %-os adó terheli az eladásból származó jövedelmet. Ez azonban csak az eseti jellegű ügyletekre vonatkozik, vagyis ha üzletszerűen ad el egy magánszemély ingó vagyontárgyakat, akkor egyéb jövedelem címén az adótábla szerint, praktikusan 36 %-kal adózik.

Valószínűleg a legtöbb szabálytalanság ebből a körből kerül majd ki, mert általában nem jellemző, hogy a magánszemélyek az ilyen típusú jövedelmeiket bármikor is bevallják - a tavalyi bevallási adatok alapján 1765,4 milliárd forint származott egyéb jövedelemből, az összevont jövedelem 8000 milliárd forint volt.

Természetesen az is elképzelhető, hogy a piacteres ügyleteket egy az egyben vállalkozási tevékenységként végzi az értékesítő. Köztük talált olyat az adóhatóság, ahol az értékesítők meglévő vállalkozásuk mellett léptek be az online piacterekre, a szabályokat betartva - ugyanakkor olyan kereskedő is horogra akadt, ahol a vállalkozások nem számoltak el minden bevétellel.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?