Eladogattál az interneten? Csengethetsz 36 %-ot az APEH-nek

Pénzcentrum
2009. május 26. 09:02

Az adóhatósági ellenőrzések során kiemelt figyelmet kap az idei évben az internetes kereskedelem. A hírek szerint eddig 26 ellenőrzés indult, sok az olyan magánszemély értékesítő, aki egyáltalán nem fizet adót a jövedelem után.

Az APEH által az online piactereken értékesítők ellenőrzésére eddig indított vizsgálatok egyelőre még nem zárultak le. A netes piac növekedésével egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a terület ellenőrzésére. Az adóhatósághoz egyre több olyan bejelentés érkezett, amelyben egy-egy kereskedő tevékenységével kapcsolatos adóelkerülésről volt szó. Az ellenőrzésekről annyi elmondható, hogy több olyan esettel is találkoztak a revizorok, ahol az értékesítő magánszemély volt és a bevétele után semmilyen adót nem fizetett be.

A jövedelemadó-törvény szerint, ha az ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem éves szinten nem éri el az 50 000 forintot, akkor nem kell adót fizetni, de ha meghaladja, akkor 25 %-os adó terheli az eladásból származó jövedelmet. Ez azonban csak az eseti jellegű ügyletekre vonatkozik, vagyis ha üzletszerűen ad el egy magánszemély ingó vagyontárgyakat, akkor egyéb jövedelem címén az adótábla szerint, praktikusan 36 %-kal adózik.

Valószínűleg a legtöbb szabálytalanság ebből a körből kerül majd ki, mert általában nem jellemző, hogy a magánszemélyek az ilyen típusú jövedelmeiket bármikor is bevallják - a tavalyi bevallási adatok alapján 1765,4 milliárd forint származott egyéb jövedelemből, az összevont jövedelem 8000 milliárd forint volt.

Természetesen az is elképzelhető, hogy a piacteres ügyleteket egy az egyben vállalkozási tevékenységként végzi az értékesítő. Köztük talált olyat az adóhatóság, ahol az értékesítők meglévő vállalkozásuk mellett léptek be az online piacterekre, a szabályokat betartva - ugyanakkor olyan kereskedő is horogra akadt, ahol a vállalkozások nem számoltak el minden bevétellel.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm