15 °C Budapest

Ingatlanadó: kérdések válaszok nélkül

Pénzcentrum
2009. május 15. 10:12

Eltökéltnek látszik a kormány az ingatlanadó bevezetésével kapcsolatban. Az ingatlanadó alapja - a legtöbb európai országhoz igazodóan - az ingatlan értéke lesz, ám a végeredményt vélhetően vitathatjuk majd saját értékbecslő szakvéleményén keresztül. Nyitott kérdés, hogy egy értékbecslés meddig lesz felhasználható: 5 - 10 évre szól, vagy minden évben költséget jelent majd a tulajdonos számára.

Mi a mérték az értéknél?

Amennyiben az ingatlanadó alapja az érintett ingatlan értéke lesz, ennek meghatározása komoly vitákhoz vezethet. Az ingatlanok értékének meghatározására vonatkozó nemzetközi gyakorlat is nagyon eltérő. Luxemburgban például marginálisnak tekinthető az ingatlanadó szerepe, hiszen egy 1941-es felmérésen alapszik az ingatlanadó meghatározása. Itt egy lakás, vagy kisebb ház adója nem haladja meg éves szinten a 150 EUR-ot, mely figyelemre méltó, ha tekintetbe vesszük, hogy az EU-n belül itt a legmagasabb az életszínvonal. Más országokban ezzel szemben, mint például Dániában és Franciaországban az ingatlanok értékének meghatározása rendszeresen ismétlődik. "Számos országban jelentős eltérés tapasztalható az ingatlanadó alapjaként meghatározott érték és a piaci érték között, ez a helyzet például Németországban is. Spanyolországban az eltérés eléri az 50 százalékot, Norvégia esetében pedig az ingatlanadó alapja mindössze a piaci érték 30 - 40 százaléka."- mutatott rá Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary Zrt. vezérigazgatója.

A tervek szerint a magyarországi ingatlanadó meghatározásához az egyes önkormányzatok az ingatlanokat övezetekbe sorolják, melyekhez egy négyzetméter alapú értéket határoznak meg. A korábbi alkotmánybírósági döntés alapján lehetőség van az ingatlan értékének vitatására, de ezt az adózó csak saját költségére felfogadott értékbecslő szakvéleménye alapján teheti meg. Az ingatlanadó mértékét jelenleg sávosan progresszívnek tervezik, s a sávhatár átlépése esetén az szja-hoz hasonlóan a sávhatár feletti rész adózna magasabb adókulccsal. Az üdülők és garázsok után esetében 1 százalék adót kellene fizetni.

Problémás pontok az értékelésben

Egy ingatlan értékének meghatározása során megjelenő probléma, hogy a makroszintű övezeti besorolás nem tudja kezelni az ingatlanpiaci változatosságokat, ilyen lehet például, hogy milyen utcában, melyik házban található a lakás, vagy éppen melyik emeleten és hova néz az ablaka, milyen állapotban van az adott ingatlan. Könnyen megjósolható az ellenvetés, hogy ezen esetekre szól az értékbecslés útján történő ellenbizonyítás lehetősége. Persze felvetődhet bennünk, hogy pont a rossz adottságú lakások esetén próbálkozhatnak majd az értékbecsléssel. Mindez negatív hatással lesz a beszedhető adó tömegére is.

Nem világos, hogy a jogalkotó milyen érték-, illetve besorolás-követést tervez. Egy felújítás előtt álló lakás esetén esetleg érdemes lehet értékbecslést kérni, majd a már megnövekedett érték esetén élvezni lehet a korábbiakon alapuló alacsonyabb adó mértéket. Nem ismert az sem, hogy egy értékbecslés meddig lesz felhasználható 5 - 10 évre, vagy minden évben költséget fog jelenteni a tulajdonos számára.

Az értékalapú ingatlan adó következménye lehet egy felerősödő szegregáció is, hiszen a nagy értékű ingatlanok kisebb jövedelemmel rendelkező tulajdonosai (nemcsak nyugdíjasok) gyorsan igyekeznek túladni magas adóterhet viselő ingatlanukon. A vásárlást az övezeti besorolás ismeretében nyilván csak magas jövedelemmel rendelkezők engedhetik meg maguknak. Mindez a jómódúak fokozott elkülönüléséhez vezethet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem lakás célú ingatlanok - jönnek a csődök?

A nem lakás célú ingatlanok adózásáról jelenleg még nem sok szó esik, noha érdemes ennek a kérdésnek is figyelmet szentelni. A jelenlegi üzleti környezetben az ingatlan bérbeadásra berendezkedett cégek, amelyek hitelből finanszírozták fejlesztéseiket már eddig is komoly problémákkal néztek szembe. Megjelent a devizában felvett hitelek árfolyamvesztesége, azok megemelkedett kamatterhei, valamint a piacon megfigyelhető bérleti díj csökkenések, a bérbe adott területek zsugorodása. Ezek a hatások már önmagukban saját tőke megfelelőségi problémát eredményeztek egyes társaságoknál, melyeket a jelenlegi szigorúbb szabályozási környezetben mielőbb rendezniük kell.

Amennyiben ezen ingatlanok esetén is bevezetik az értékalapú ingatlanadót, akkor sok ingatlanos társaságot felszámolási eljárás fenyegethet. A jelenleg ismert tervek ezt a problémát nem kezelik, noha egyes európai országokban ez sem ismeretlen. Németországban például a bérleti díj-bevételek csökkenése elvezethet az ingatlanadó csökkenéséhez. Lehetőség van az ingatlanadó csökkentésének kérelmezésére, amennyiben a társaság bérleti díj bevétele legalább 20 százalékkal csökkent. A kérelem pozitív elbírálása nem automatikus, de az RSM International tapasztalata szerint a jelenlegi gazdasági válságra tekintettel általában eredményre vezet.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17