18 °C Budapest

Ilyen lesz az ingatlanadó: kész a sávos terv!

Pénzcentrum
2009. május 13. 08:47

Jövő szerdán tárgyalja a kormány a 2010-es adótervek majdnem véglegesnek tekinthető verzióját, melynek részleteit kormányfő és a pénzügyminiszter most ismerteti az MSZP-frakcióval. Ezek szerint az ingatlanadó jövő júliustól az átlaglakásnál 0,25-0,35 százalék, a 30 milliónál többet érő lakás esetében fél, a garázsoknál, üdülőknél az érték egy százaléka lehet.

A legnagyobb vihart az ingatlanadó tervezett bevezetése okozza, ám ez a feltétele a járulékok és a személyi jövedelemadó jelentős csökkentésének. Tervek szerint a termőföldeket kivéve minden ingatlan után kellene adót fizetni, a lakások után kevesebbet, az irodák, üdülők, telkek és garázsok után többet.

Az adó alapja a számított érték volna, ahol az önkormányzatok határoznák meg egyes övezetek (utcák, kerületek, körzetek) négyzetméterárát, amit az alapterülettel beszorozva (és korrigálva az épület korával) jönne ki az ingatlan értéke.

A lakások esetében 2 millió forintig nulla kulcs volna érvényben, a 10 millióig terjedő nyolcmilliós értékre 0,25 százalék, a 30 millióig terjedő részre 0,35, az a feletti ingatlanértékre pedig 0,5 százalék adó jutna. Az egyéb ingatlanoknál a számított érték 1 százaléka lenne az adómérték.

Mentesség nincs, a nyugdíjasok azonban választhatnák azt is, hogy az adó megfizetése helyett az állam terhelje jelzáloggal az adót az ingatlanra. Ekkor az örökösök fizetnék meg az adót - vélhetően a jegybanki alapkamattal növelt összegben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ingatlanadóból összesen 225 milliárd forint bevételt vár a kormány, ám ennek egy része már most is befolyik az államkasszába kommunális adó, építményadó vagy telekadó címén. Az ingatlanadó bevezetésével ezek a terhek megszűnnének.

A kormány azt tervezi, hogy az ingatlanadóból befolyó többletbevételt máshol adnák oda: főként járulékcsökkentésben és az szja-mérséklésben.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?