8 °C Budapest

Ilyen lesz az ingatlanadó: kész a sávos terv!

Pénzcentrum
2009. május 13. 08:47

Jövő szerdán tárgyalja a kormány a 2010-es adótervek majdnem véglegesnek tekinthető verzióját, melynek részleteit kormányfő és a pénzügyminiszter most ismerteti az MSZP-frakcióval. Ezek szerint az ingatlanadó jövő júliustól az átlaglakásnál 0,25-0,35 százalék, a 30 milliónál többet érő lakás esetében fél, a garázsoknál, üdülőknél az érték egy százaléka lehet.

A legnagyobb vihart az ingatlanadó tervezett bevezetése okozza, ám ez a feltétele a járulékok és a személyi jövedelemadó jelentős csökkentésének. Tervek szerint a termőföldeket kivéve minden ingatlan után kellene adót fizetni, a lakások után kevesebbet, az irodák, üdülők, telkek és garázsok után többet.

Az adó alapja a számított érték volna, ahol az önkormányzatok határoznák meg egyes övezetek (utcák, kerületek, körzetek) négyzetméterárát, amit az alapterülettel beszorozva (és korrigálva az épület korával) jönne ki az ingatlan értéke.

A lakások esetében 2 millió forintig nulla kulcs volna érvényben, a 10 millióig terjedő nyolcmilliós értékre 0,25 százalék, a 30 millióig terjedő részre 0,35, az a feletti ingatlanértékre pedig 0,5 százalék adó jutna. Az egyéb ingatlanoknál a számított érték 1 százaléka lenne az adómérték.

Mentesség nincs, a nyugdíjasok azonban választhatnák azt is, hogy az adó megfizetése helyett az állam terhelje jelzáloggal az adót az ingatlanra. Ekkor az örökösök fizetnék meg az adót - vélhetően a jegybanki alapkamattal növelt összegben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ingatlanadóból összesen 225 milliárd forint bevételt vár a kormány, ám ennek egy része már most is befolyik az államkasszába kommunális adó, építményadó vagy telekadó címén. Az ingatlanadó bevezetésével ezek a terhek megszűnnének.

A kormány azt tervezi, hogy az ingatlanadóból befolyó többletbevételt máshol adnák oda: főként járulékcsökkentésben és az szja-mérséklésben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm